Benvinguts a la Federació Catalana d’Autisme Fundació Friends

Donem la benvinguda a la Federació Catalana d’Autisme a la Fundació Friends Asperger, situada a Barcelona i nascuda ara farà 15 anys per la necessitat de trobar serveis per a nois més grans. Parlem amb Consol Ibàñez, directora de l’entitat:

L’any 2004, Carme Canals, va crear la Fundació Friends com un esplai: a l’inici sortien dos nois amb un monitor perquè fessin activitats d’oci i, poc a poc, van anar arribant més nois. El criteri era que els nois i noies fossin joves o adults.

Quins serveis ofereix l’entitat?

Nosaltres no fem ni teràpia ni diagnòstic per no duplicar els serveis amb altres entitats. Nosaltres fem el servei de lleure, el primer que vàrem crear, i que continua essent molt important i, de fet, la base de la nostra entitat. Tenim també un projecte d’acompanyament educatiu que va començar fa set anys; un servei de suport a les famílies, d’acompanyament, assessorament legal i xerrades. I també tenim un programa d’inserció laboral: vàrem obrir la botiga Friends, un negoci de roba al carrer, a Balmes amb Aragó. La botiga va estar oberta durant 10 anys.

El que estem fent ara a nivell del projecte d’inserció laboral és potenciar el Projecte Guia’m, als monestirs de Sant Cugat i Pedralbes en el qual, aprofitant la memòria i l’interès d’alguns nois i noies de l’entitat, són ells i elles els que fan les visites guiades els caps de setmana. Són poques hores, és cert, però és una feina que sensibilitza, que és qualificada i que és de cara al públic, per tant també els ajuda moltíssim. A més també tenim el projecte Pre-laboral on practiquem com preparar un CV, com preparar una entrevista i mirem de buscar-los feina.

Quin és el perfil dels seus usuaris?

Treballem amb persones amb Trastorn de l’Espectre Autista de grau 1, el que abans es coneixia com Síndrome d’Asperger. Si arriba una persona amb més necessitats de suport, també l’atenem, però estem especialitzats en aquest tipus de perfil.

S’està parlant molt de Síndrome d’Asperger a sèries, últimament. Ajuda o perjudica la imatge que es dóna d’aquesta condició?

Es parla molt sí, però tothom ho associa a persones supermega intel·ligents, i no és això. Les persones amb un CI més alt només són un 2% de les persones amb Asperger, la mateixa proporció que a la població en general, per tant aquesta imatge genera una frustració addicional als que no ho són. A més, s’exageren molt les característiques, com en el cas de Sheldon Cooper. Però, si ho volem veure pel cantó positiu, almenys es parla d’autisme.

Perquè heu decidit entrar a la Federació?

Perquè hem d’estar tots units com a col·lectiu: un dels problemes que tenim és que som moltes entitats molt petites i no tenim força davant l’administració. El col·lectiu de persones amb autisme representem un 1.7% de la població! Units farem molt més davant les administracions i la opinió pública que no pas separats. A més, ens podem donar molt suport: fem projectes increïbles amb els que podríem trobar sinèrgies i podríem millorar.

La comunicació en la nostra missió és clau: en el cas de la Federació, per poder difondre totes les activitats, missatges i principis de les entitats que en formen part; en el cas de les entitats, per donar a conèixer la situació del col·lectiu de persones amb autisme i les seves famílies: on són, què fan, on volen arribar, i fer-ho de manera dinàmica adaptant-se a les diferents plataformes i saber utilitzar, a cada una, les eines més útils.

Què esperen de la Federació?

Esperem formacions especifiques, i també que es potenciï el coneixement entre nosaltres, que ens coneguem perquè segur que jo tinc intenció de fer un projecte, i potser hi ha altres entitats que ja l’estan fent i l’estan fent bé i de les quals podem aprendre o a les quals podem derivar persones que ens arribin. També ens agradaria millorar el tema finançament, que tots sabem que és molt dur, però si la Federació pot demanar subvencions per a tots, i després, davant l’administració mostrar força i representar-nos a tots, crec que hi guanyarem molt.  

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *