Els beneficis dels interessos especials en l’autisme
Els interessos especials –actualment també anomenats “interessos preferits” o “super interessos”–, en l’autisme han estat qualificats històricament pels professionals mèdics com “interessos circumscrits”. A més a més, aquests interessos pertanyen al criteri B per al diagnòstic de l’autisme i concretament es defineixen com “patrons restringits i repetitius de comportament, interessos o activitats”, que també inclou moviments com l’aleteig i la insistència en rutines rígides. Un aspecte distintiu dels interessos especials és la seva intensitat: poden ser tan absorbents que són l’única cosa que la persona vol fer.
La investigació científica duta a terme durant els últims 15 anys revela que, per a moltes persones amb autisme, els interessos especials són molt valuosos. A més de poder representar l’inici en el món professional, els interessos especials augmenten la confiança que les persones amb autisme tenen en elles mateixes i poden ajudar a fer front a situacions estressants, així com ajudar a retornar a un estat de regulació emocional. Els estudis també suggereixen que els interessos especials, ajuden a promoure habilitats socials i l’aprenentatge en general en infants amb autisme.
L’estudi que enguany recomanem va examinar el paper que els interessos especials tenien en una població adulta amb TEA i en com es veuen els interessos especials retrospectivament durant la infància, així com els adults de l’espectre han incorporat aquests interessos en les seves vides actuals. Els resultats van mostrar que els participants tenen una visió positiva dels interessos preferits, una visió dels interessos preferits com una manera de mitigar l’ansietat i participar en activitats vocacionals i avocacionals al voltant dels seus interessos preferits. Les troballes donen suport a una visió basada en la força dels interessos preferits i la majoria dels participants articulen que les seves àrees d’interès eren positives, beneficioses i haurien de ser encoratjades.
Podeu llegir l’article sencer a través d’aquest link
Resum de Marta Robles, Directora tècnica de la Federació Catalana d’Autisme
La Federació Catalana d’Autisme representa les següent entitats:
Asperger New Life · Associació Aprenem · Assotea · Ateate · Centre de Recursos Aprenem Barcelona · Autisme amb Futur · CRTEACC · Fundació Autisme Mas Casadevall · COADI · Fundació Junts Autisme · Univers Àgatha · Teacció · Fundació Adimir · Pas a Pas · Fundació Guru · Associació Plançó · Fundació Els Xiprers · Avancem Junts · Viu Autisme · Tea Garrotxa · Associació Supera’TEA · TEA Alt Empordà· Associació Projecte EVI · Associació ISTEA · Lovaas Foundation · RubiTEA · El Globo Azul