ERC presenta al Consell Plenari Municipal una proposta perquè hi hagi franges horaries d’accessibilitat cognitiva als Mercats Municipals
Ahir al Consell Plenari Municipal de l’Ajuntament de Barcelona, Montse Benedí i Altés, Regidora d’Esquerra Republicana de Catalunya va presentar una proposta per a iniciar, als Mercats Municipals de la Ciutat, una campanya d’accesibilitat cognitiva reduïnt estímuls sensorials i creant altres suports visuals per a persones amb autisme dins aquests espais.
La proposta fa referència a la declaració de Barcelona com a Ciutat Amiga del TEA fa cinc anys i a la necessitat d’aplicar noves mesures de suport i acompanyament a aquestes persones. També fa referència a la hipersensibilitat a estímuls sonors i lumínics d’algunes persones amb autisme i a com aquesta sobre estimulació pot influir negativament en la seva autonomia a l’hora de participar en el dia a dia de la comunitat.
Prec al Consell Plenari Municipal
ERC va presentar la instància ahir i demà, dia 28 de gener, exposarà el cas al Plenari Municipa. Espera aconseguir que l’Ajuntament de Barcelona estableixi una franja horària en la qual els mercats municipals redueixin la intensitat lumínica i acústica per afavorir la compra a persones amb TEA i hipersensibilitat sensorial.
Des de la Federació Catalana d’Autisme agraïm al grup d’ERC aquesta iniciativa i aplaudim la sensibilitat, el suport i la voluntat d’emprendre i aplicar mesures per facilitar la participació comunitària del col·lectiu TEA i esperem que demà al Plenari la resta de grups polítics també reconeguin aquesta necessitat.
Primeres passes cap a la participació plena en comunitat del col·lectiu autista
Aquesta iniciativa està relacionada amb la tasca d’incidència política que està realitzant la Junta de la Federació Catalana d’Autisme i la participació dels diferents membres, tant de Junta com de l’equip tècnic, en diferents formacions barcelonines que treballen per a la reducció de barreres i per la creació d’una comunitat 100% participativa com són l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat o el Consell de Ciutat de Barcelona.
Aquest tipus d’iniciatives formen part d’una estratègia de sensibiltizació i execució d’iniciatives que poc a poc es van materialitzant arreu de Catalunya gràcies a la tasca de les entitats i de la Federació: instal·lació de pictogrames i ajudes visuals a comerços de proximitat; canvis i sensibilització de grans grups del retail i l’alimentació; canvis de perspectiva en les polítiques i iniciatives municipals com aquesta que esmentem en aquest article.
Insistim que la feina a fer no és fàcil, que cal una gran quantitat de temps invertit per a sensibilitzar i per a mostrar que, en particular, el TEA ha estat i és prioritari en la nostra societat i cal començar a aterrar projectes perquè les declaracions, manfiestacions, instàncies i altres discursos polítics no es quedin en paper mullat. Cal treballar conjuntament per tal de construïr una ciutat i una societat més accessibles, més participatives, més obertes, més inclusives. Una comunitat REAL que tingui en compte la pluralitat de les persones que en formen part i que tenen el DRET de participar-hi de manera digna i completa.
La Federació Catalana d’Autisme representa les següent entitats:
Asperger New Life · Associació Aprenem · Assotea · Ateate · Centre de Recursos Aprenem Barcelona · Autisme amb Futur · CRTEACC · Fundació Autisme Mas Casadevall · COADI · Fundació Junts Autisme · Univers Àgatha · Teacció · Fundació Adimir · Pas a Pas · Fundació Guru · Associació Plançó · Fundació Els Xiprers · Avancem Junts · Viu Autisme · Tea Garrotxa · Associació Supera’TEA · TEA Alt Empordà· Associació EVI (Espai de Vida Independent) · Associació ISTEA · Lovaas Foundation · RubiTEA · El Globo Azul · Fundació Estany