Saltar al contingut principal

Sobre la Targeta Sanitària Cuida’m

L’any 2016 el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya va posar a disposició de la ciutadania la targeta sanitària Cuida’m, que identifica les persones que requereixen una assistència sanitària especialitzada i diferenciada de la resta de la població.

La targeta va dirigida a persones amb:

  • Demència (amb un nivell d’afectació cognitiu moderat, GDS a partir de 4).
  • Dany cerebral amb trastorn de la conducta.
  • Discapacitat intel·lectual (retard mental) greu i profunda.
  • Discapacitat intel·lectual (retard mental) lleu o moderada amb trastorn de conducta.
  • TEA (Trastorn de l’Espectre Autista)
  • Malalties minoritàries cognitivo-conductuals de base genètica en l’edat pediàtrica amb trastorn de conducta.

Com tramitar la sol·licitud

La sol·licitud s’ha de trametre a la regió sanitària de la persona destinatària, on es farà el registre. La targeta es rebrà en el domicili en un període de temps màxim d’un mes des del registre.

Accés a la sol·licitud

Una iniciativa necessària

Des de la Federació Catalana d’Autisme, en el seu moment, vam celebrar la posada en marxa d’aquest servei. Tanmateix a dia d’avui segueix havent-hi molts i moltes professionals dels entorns sanitaris que no en coneixen l’existència ni el funcionament i moltes famílies i persones autistes que no estan informades de les facilitats que els dona.

És necessari que reivindiquem els nostres drets en tots els entorns de la vida. Persones professionals dels entorns sanitaris: quan apareix una línia en groc a la pantalla de l’ordinador vol dir que aquesta persona requereix d’una atenció especialitzada.

La Raquel Montllor, membre de l’equip tècnic de la Federació i activista autista explica que va trigar dos mesos en poder demanar la targeta, anant de consulta en consulta, entre el psiquiatre del CSMA (Centre de Salut Mental d’Adults) i el metge de capçalera. Finalment va anar amb tota la informació que va recopilar i amb insistència, el metge de capçalera li va omplir la sol·licitud.

A més diu que s’ha trobat amb alguns professionals que no se saben les normatives i que un cop obtens la targeta Cuida’m s’ha d’anar amb la normativa a la mà per explicar en què consisteix. Afirma que “és un dret que tenim. No és només per a infants, també per a adolescents, joves, adults i persones grans amb autisme.”

Tenim els nostres drets. Estem cansades i cansats d’haver de saber de tot i d’haver d’anar defensant la normativa davant de qualsevol departament. Si us plau, administracions i treballadores i treballadors públics: valoreu la diversitat, valoreu els suports que se’ns donen, que són molt pocs.

Ajuda’ns a fer-ho visible.

Ves al contingut