Saltar al contingut principal

La Federació Catalana d’Autisme es vincula a la Taula de Participació per a un Sistema Educatiu Inclusiu (TAPSEI)

La Federació Catalana d’Autisme forma part de la Taula de participació per a un Sistema Educatiu Inclusiu (TAPSEI), creada pel Departament d’Educació, que té la finalitat d’ “impulsar la mirada inclusiva del sistema educatiu” i que compta amb la implicació d’entitats, famílies, administracions públiques, i alumnat i professorat.

Dins aquesta iniciativa s’han creat tres grups territorials (zona nord, àrea metropolitana, i zona sud i ponent), formats per actors institucionals i socials que donen a conèixer les inquietuds, propostes i demandes a la TAPSEI. Els grups de treball aborden diferents temes, com per exemple, components de l’escola inclusiva, dinàmiques de l’escola inclusiva i condicions de l’escola inclusiva, agrupats, també en diversos cicles. Les conclusions de cada trobada i cada cicle es presentaran en una trobada anual.

Presentació

La primera sessió plenària de la TAPSEI, una presentació de la metodologia de treball i la proposta de participació, es va celebrar el 3 d’octubre a Mataró i va comptar amb la presència de Josep Gonzàlez-Cambray, Conseller d’Educació; Laia Asso, Directora General d’Educació Inclusiva i Núria Mora, Secretària de Transformació Educativa, entre d’altres.

Podeu veure el primer plenari de la TAPSEI aquí.

Primera trobada del grup de treball

A la primera trobada del grup de l’àrea metropolitana, que va tenir lloc a Cornellà de Llobregat el 14 de novembre, hi vam estar presents juntament amb entitats com Dincat, ECOM, Fundació ONCE i Carrilet.. També hi van participar representants de la UGT i d’Inspecció d’Educació, així com acadèmics de la Universitat Autònoma de Barcelona i de la Universitat de Barcelona.

La primera part de la sessió es va destinar a les presentacions dels integrants i a reflexionar sobre els articles del Decret 150/2017 d’Escola Inclusiva. A la segona part, ens vam organitzar en petits grups per debatre i posar en comú els components que ha de tenir l’escola inclusiva a Catalunya.

La pròxima sessió d’aquest grup territorial se celebrarà el 12 de desembre.

Les integrants de l’equip de la Federació Catalana d’Autisme que participem en el grup de treball som la Gisela Flores, educadora social; Marina Castells, psicòloga i Marta Campo, Directora Gerent. Des de la Federació assistim com a representants de les persones del col·lectiu autista i partim del coneixement i preocupació de certes problemàtiques que s’han trobat les famílies dins l’entorn educatiu, tant en els centres com en la relació amb l’administració. Podeu veure algunes d’aquestes situacions en aquest article. Unes inquietuds que ja hem traslladat també al Departament i als mitjans de comunicació.

Creiem que la participació en la TAPSEI és una oportunitat per reivindicar els nostres drets i per treballar perquè d’una vegada per totes hi hagi una educació realment inclusiva i de qualitat a Catalunya. La situació no es pot sostenir més, estan en joc els drets bàsics dels infants i joves. Treballarem perquè s’actuï amb celeritat per tal de solucionar de manera immediata aquelles situacions que requereixen una implicació directa i urgent i que aquesta Taula no esdevingui un sistema més de reflexió que després, malauradament, no té una repercussió en la realitat.

 

La Federació Catalana d’Autisme representa les següent entitats:

Asperger New Life · Associació Aprenem · Assotea · Ateate · Centre de Recursos Aprenem Barcelona · Autisme amb Futur · CRTEACC · Fundació Autisme Mas Casadevall · COADI · Fundació Junts Autisme · Univers Àgatha · Teacció · Fundació Adimir · Pas a Pas · Fundació Guru · Associació Plançó · Fundació Els Xiprers · Avancem Junts · Viu Autisme · Tea Garrotxa · Associació Supera’TEA · TEA Alt Empordà· Associació EVI (Espai de Vida Independent) · Associació ISTEA · Lovaas Foundation · RubiTEA · El Globo Azul · Fundació Estany · Càtedra Autisme Girona · Cooperativa Can Roure · Todos en Azul · Specialisterne · TEA Moianès · Associació Autisme Pallejà · Héroes Sin Capa · Fundació Onada

Ves al contingut