Saltar al contingut principal

El diari per a joves Junior Report i la Federació Catalana d’Autisme presenten una Unitat Didàctica gratuïta sobre el trastorn de l’espectre autista

Vivim en una societat diversa, rica i complexa: cada persona té unes característiques i unes capacitats que la fan única i totes han de ser respectades. Així i tot, fa relativament poc que aquesta diversitat ha començat a ser reconeguda i reivindicada, tant des dels governs i institucions com des de la societat.

Entre tota aquesta diversitat física i intel·lectual, l’autisme no és una excepció. El trastorn de l’espectre autista (TEA) és un trastorn del neurodesenvolupament que condiciona la capacitat de les persones a l’hora de comunicar-se i interactuar amb els altres. Cada cas d’autisme és diferent i requereix diferents tipus de suport, per això és important no generalitzar ni crear estereotips.

La informació sobre l’autisme acostuma a estar envoltada de mites i idees preconcebudes que donen un visió poc realista sobre aquesta condició. Per això és tan important promoure una informació rigorosa, anar més enllà del que mostren sèries i pel·lícules i trencar els prejudicis que envolten les persones autistes.

La Unitat Didàctica elaborada per Junior Report en col·laboració amb la Federació Catalana d’Autisme ofereix una mirada oberta i transversal sobre l’autisme, amb l’objectiu d’explicar de manera divulgativa en què consisteix aquesta condició i a quins reptes s’enfronten les persones amb TEA.

“L’autisme és més proper del que creiem i cal parlar-ne, conèixer-lo i entendre que les persones amb autisme tenen els mateixos drets que la resta”, assenyala Marta Campo, directora-gerent de la Federació Catalana d’Autisme.

Camp destaca també el paper d’internet i les noves tecnologies per donar a conèixer l’autisme. “Actualment hi ha un gran moviment d’empoderament i difusió de l’autisme gràcies a les xarxes socials, que permeten a la comunitat autista parlar en primera persona, i també gràcies a la feina d’entitats de famílies i persones autistes que treballen cada dia per millorar la qualitat de vida del col·lectiu”, explica.

Per part seva, la directora del diari Junior Report, Alba Fernández Candial, destaca la importància que els més joves coneguin de prop la realitat de les persones amb autisme. “La informació i l’educació són les eines més potents per evitar la discriminació i fomentar una actitud de respecte cap a les persones amb TEA”, assegura.

La Unitat Didàctica consta de 5 articles que expliquen quines són les principals característiques de l’autisme, les diferències de gènere en el diagnòstic de TEA, el paper de l’activisme per visibilitzar l’autisme, a més d’una reflexió sobre els falsos mites que envolten aquesta condició.

Aquests continguts van acompanyats d’activitats dissenyades per un equip de pedagogs, perquè els estudiants adolescents puguin treballar el tema a l’aula o de manera virtual, a més d’una guia didàctica per al professorat.

Unitats Didàctiques per treballar l’actualitat a l’aula

Junior Report és un diari d’actualitat que pretén convertir-se en referent informatiu dels lectors més joves, però també vol ser una eina pedagògica per a docents.

En aquest sentit, l’equip de periodistes i pedagogs de Junior Report dissenya Unitats Didàctiques formades per articles i recursos educatius, perquè l’alumnat dels instituts descobreixi els grans temes globals a l’aula o des de casa.

Les Unitats Didàctiques estan disponibles a la pàgina web del projecte. Gràcies a l’acord amb entitats especialitzades, Junior Report ofereix alguns d’aquests continguts de manera gratuïta per als centres escolars.

La plataforma Junior Report Aula també ofereix recursos d’educació mediàtica per fomentar la lectura crítica dels mitjans de comunicació a través de tallers participatiusi revistes digitals escolars.

A més, amb el nou projecte informatiu de temes A fons, els docents podran treballar els grans temes d’actualitat en profunditat, a través de seqüències didàctiques i amb l’assessorament i tutorització d’un periodista professional.

 

Amb la col·laboració del Departament de la Presidència de la Generalitat de Catalunya

Ves al contingut