Saltar al contingut principal

250 persones segueixen la jornada “Fem-Ho Possible” de la Federació Catalana d’Autisme

Amb motiu del Dia Mundial de Conscienciació sobre l’autisme, la Federació Catalana d’Autisme va posar en marxa, a principis d’abril, #FemHoPossible, la campanya de sensibilització i difusió sobre l’autisme que ha tingut com a acció principal la celebració de la jornada de reflexió i consciència el passat dissabte 22 d’abril. Un total de 250 persones van seguir la jornada, 55 de les quals van assistir presencialment al Hub Social de la Fundació Bofill i la resta ho van seguir en línia.

La jornada “Fem-Ho Possible” va oferir dues ponències sobre el suport a les persones amb discapacitat per part de la Fiscalia Provincial de Barcelona, a càrrec d’Antonio Torres Tur, Fiscal Coordinador de la Secció de Suport de les persones amb discapacitats de la Fiscalia Provincial de Barcelona; i sobre l’accessibilitat als espais públics amb Antoni Alonso, arquitecte i soci de Lagula Arquitectes SLP. Seguidament, els assistents van poder presenciar un col·loqui sobre educació inclusiva, format per Jordi Sunyol, director de l’Escola Joan XXIII, Abraham Tusell, cap d’estudis de l’Escola de la Vila de Polinyà, i Marta Campo, directora gerent de la Federació Catalana d’Autisme.

La primera taula rodona del matí va estar formada per Raquel Montllor, activista autista de la Federació Catalana d’Autisme; Sara Codina, autora del mujeryautista.com; Vanessa Piñar, usuària de Fundació Estany i Ester Cáliz, la seva acompanyant; i Carol Amat, directora tècnica de la Federació Catalana d’Autisme com a moderadora, que van conversar sobre l’autisme en les dones, i la seva experiència com a dones diagnosticades de forma tardana.

L’últim acte de la jornada va ser la taula rodona sobre edat adulta i envelliment amb Neus Payerol, mare de Joel Soler, presidenta de la Federació Catalana d’Autisme i directora de Fundació Junts Autisme; Lluc Queralt, jove de l’entitat Autisme amb Futur; Elisenda Pascual, psicòloga i psicopedagoga amb condició autista; i Alicia Campos, directora d’Asperger New Life, amb Marina Castells, psicòloga de la Federació Catalana d’Autisme com a moderadora; i que va anar precedida d’una presentació sobre el Projecte d’Envelliment Actiu de Fundació Autisme Mas Casadevall, per part de Gemma Rovira i Ignasi Calvís, psicòloga i usuari de l’entitat.

Parlaments de la jornada

Neus Payerol va donar el tret de sortida a la jornada i va donar pas als parlaments de Francina Alsina, presidenta de la Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya i de Víctor Galmés, director de Dincat. Des de la Federació Catalana d’Autisme agraïm enormement la seva implicació. També vam comptar amb la participació de Martí Gruas, un jove estudiant amb autisme, que va preparar un discurs ple de força i molt necessari.

Al final de la jornada, i després del comiat de Neus Payerol, la cloenda va anar a càrrec de l’Honorable Senyor Carles Campuzano, conseller de Drets Socials, que va explicar els compromisos del Departament. Segons el conseller, han iniciat el procés de revisió de la Cartera de serveis socials i estan treballant en l’anàlisi dels escandalls dels costos d’aquests serveis així com en l’elaboració d’una llei d’acció concertada, “que ens ha de permetre tenir una relació diferent amb les entitats prestadores de serveis.” També va afirmar que estan treballant “la posada en marxa del programa pilot d’assistència personal per autisme i discapacitat intel·lectual, invertint-hi un milió i mig d’euros per aquest any 2023”, amb la previsió per al 2024 de mobilitzar fons europeus per estendre el model d’assistència personal. El conseller va acabar la seva intervenció reconeixent que “el Govern no té una visió integral de l’autisme. Estem començant a parlar amb diversos departaments com Educació i Salut, per acabar tenint una estratègia catalana d’autisme amb una visió global.”

Des de la Federació Catalana d’Autisme seguirem de prop els compromisos del Departament, treballarem i farem incidència perquè es compleixin les accions promeses per aquest any i el vinent.

 

La jornada va suposar una gran oportunitat per posar sobre la taula temes d’especial rellevància com la necessitat de suports especialitzats en autisme en totes les etapes vitals de la persona, l’assistència personal o la manca de coneixement de l’autisme femení. Es van generar debats molt interessants entre el públic i els ponents de l’escenari en els torns de preguntes que van permetre reflexionar entorn d’altres aspectes i resoldre dubtes.

Agraïm a Diversa Audiovisual i La Llucana el servei tècnic que ens van oferir el dia de la jornada i a Cooperativa TEB per haver-nos cedit material.

Pots tornar a veure l’acte sencer al nostre canal de Youtube. Fins la propera!

Ves al contingut