Saltar al contingut principal

La reforma de la jubilació anticipada per discapacitat inclou de manera específica a les persones amb autisme

El BOE va publicar el 17 de maig el Reial decret 370/2023, de 16 de maig, pel qual es modifica el Reial decret 1851/2009, de 4 de desembre, i pel qual es desenvolupa l’article 161.bis de la Llei General de la Seguretat Social pel que fa a l’anticipació de la jubilació dels treballadors amb discapacitat en grau igual o superior al 45%, aprovat en el Consell de ministres.

Aquest Reial decret redueix de 15 a 5 anys des que van ser diagnosticades, el període de cotització exigit a les persones treballadores amb discapacitat superior al 45% perquè puguin accedir a la jubilació anticipada, sent necessari haver treballat un temps efectiu equivalent al període mínim de cotització. Aquesta mesura s’aplica a treballadors assalariats i autònoms en qualsevol dels règims de la Seguretat Social.

La possibilitat que els treballadors amb discapacitat del règim general de la Seguretat Social s’acullin a la jubilació anticipada en determinats casos és una manera de compensar la menor esperança de vida originada per la discapacitat o la intensificació dels efectes de l’envelliment causats per aquesta raó.

A més, el RD estableix que es podran acumular dos tipus de condicions diferents per a determinar el 45% de grau de discapacitat i simplifica tant l’acreditació com l’actualització d’aquestes, entre les quals es troba de manera específica el Trastorn de l’Espectre de l’Autisme (TEA).

A partir d’ara, serà suficient un informe mèdic que acrediti que s’ha tingut alguna de les condicions requerides per a accedir a la jubilació anticipada. Amb la normativa anterior, es necessitava un informe de l’IMSERSO o de l’organisme corresponent de la Comunitat Autònoma que acredités la discapacitat.

Amb aquest Reial decret, el govern d’Espanya atén de manera parcial una antiga demanda del Cermi, que reclamava revisar les condicions d’accés a la jubilació anticipada de treballadors amb una discapacitat del 45% o superior i que estava contemplada en l’última renovació del Pacte de Toledo que les Corts Generals van aprovar l’any passat.

Com es calcula el 45%?

Es pot calcular de dues formes diferents:

  • Que de la suma dels percentatges de discapacitat de les diferents condicions que figuren al certificat, així com el percentatge corresponent als “barems complementaris”, si s’escau, resulti un percentatge igual o superior al 45%.
  • Que al menys una de les dolències que figuren al certificat de discapacitat sigui una de les relacionades a l’annex del RD i que el percentatge de discapacitat d’aquesta o aquestes condicions que generen la discapacitat (i que figuren a l’annex) representi al menys el 33% del total del grau de discapacitat acreditat.

Des de la Federació Catalana d’Autisme creiem que aquesta mesura és un gran avenç per al col·lectiu autista i celebrem que es tingui en compte el benestar de les persones autistes/amb autisme treballadores. Tot i això, amb el requisit de presentar una discapacitat del 45% o superior, considerem que la nova llei exclou a una part del col·lectiu que també requereix una jubilació anticipada, i a la qual no podrà accedir perquè té acreditat un grau de discapacitat menor. El grau mínim establert hauria de ser almenys del 33%.

A més, seria un avenç important  el fet de tenir en compte la condició d’autisme específicament, tan en aquest decret com en les carteres de serveis dels diferents departaments i administracions, i no només la de discapacitat, tal com reivindiquem des de fa temps des de la Federació. D’aquesta manera, es contemplarien els graus d’autisme i les necessitats que puguin tenir les persones treballadores del col·lectiu pel que fa a la jubilació.

Per últim, cal remarcar que actualment entre el 76 i el 80% de les persones amb autisme es troben a l’atur (Autisme Europa, 2014). A part de lleis que garanteixin una jubilació anticipada i digna a les persones amb autisme, és essencial crear i fomentar polítiques que impulsin la inclusió laboral de les persones del col·lectiu, moltes amb disposició de treballar sense poder fer-ho.

 

Nota de premsa extreta de Autismo España, amb dades incloses del COCARMI i la col·laboració de Fundació Autisme Mas Casadevall.

 

Referències

Autismo Europa (2014). Autism and work. Together we can. Recuperat de: https://www.autismeurope.org/wp-content/uploads/2014/03/Report-on-autism-and-employment_EN.pdf

 

La Federació Catalana d’Autisme representa les següent entitats:

Asperger New Life · Associació Aprenem · Assotea · Ateate · Centre de Recursos Aprenem Barcelona · Autisme amb Futur · CRTEACC · Fundació Autisme Mas Casadevall · COADI · Fundació Junts Autisme · Teacció · Fundació Adimir · Pas a Pas · Fundació Guru · Associació Plançó · Fundació Els Xiprers · Avancem Junts · Viu Autisme · Tea Garrotxa · Associació Supera’TEA · TEA Alt Empordà· Associació EVI (Espai de Vida Independent) · Associació ISTEA · Lovaas Foundation · RubiTEA · El Globo Azul · Fundació Estany · Càtedra Autisme Girona · Cooperativa Can Roure · Todos en Azul · Specialisterne · TEA Moianès · Associació Autisme Pallejà · Héroes Sin Capa · Fundació Onada · Associació Trencaclosques · Associació Asperger TEA Lleida · Associació TEA Vallès Oriental · Associació TEA del Berguedà · Associació Aliats amb l’Autisme · AUTEA Alt Pirineu · TEA Solsonès

Ves al contingut