Associació Supera’t TEA de Reus presenta el seu drac inclusiu a les festes de la ciutat
El 16 de setembre, l’Associació Supera’t TEA de Reus va presentar el seu drac inclusiu a la Festa Major de Misericòrdia de Reus, un projecte que va començar fa tres anys amb l’objectiu de crear un element festiu que pogués ser portat per les persones amb autisme i que aquestes puguin participar en la cultura popular de la ciutat.
El projecte s’ha desenvolupat a partir d’una acció participativa amb la implicació de nois i noies amb autisme de l’entitat, que han pogut formar part de la creació del drac, indicant les seves necessitats a nivell sensorial. El resultat ha estat un drac inclusiu que tira foc però sense cremar ni petar, acompanyat d’una melodia composta per un músic professional expressament per als nois i noies amb el volum regulat. En cas que sigui necessari, el drac es pot adaptar a les persones amb cadira de rodes mitjançant la incorporació d’un element exclusiu.
Segons Mònica Bellido, presidenta de l’Associació, l’objectiu d’aquesta iniciativa és visibilitzar l’autisme, “la discapacitat invisible” i la participació dels nois i noies en el seguici i la cultura tradicional popular, poder incloure’s dins la festivitat de la ciutat. La presidenta remarca que la finalitat és que les persones del col·lectiu autista sentin que formen part de la festa i trobin el seu lloc, i que el més important d’aquesta acció ha estat el treball en equip de tots els nois i noies, i el sentiment de pertinença a un grup.
Aquest projecte, que ha rebut el suport de Cultura de Reus, pretén implicar a tota la comunitat i sensibilitzar sobre la condició autista. Segons Mònica Bellido, des de l’Associació han notificat la iniciativa a les entitats de discapacitat de Reus i a totes les entitats culturals de Reus, també als músics que van participar en la festa aquell dia, els quals van reduir el nombre d’instruments per evitar un to massa elevat.
Un home adult que es va sumar a la celebració el passat dissabte li va dir a la Mònica que mai s’hauria imaginat que podria participar en una iniciativa com aquesta. “És el millor regal que ens podien fer, rebre aquest comentari”, diu la Mònica.
Des de la Federació Catalana d’Autisme volem agrair a l’Associació Supera’t TEA de Reus aquesta gran iniciativa. Va ser un plaer assistir a la presentació del drac i veure la gran rebuda entre els reusencs i reusenques. Creiem que projectes com aquests són indispensables per seguir reivindicant la nostra presència a la societat, tenint en compte que el col·lectiu de l’autisme acostuma a estar invisibilitzat, també a la celebració de les festes populars.
Els propers passos que seguiran els nois i noies de l’entitat consten d’assajos amb el drac, formacions en pirotècnia i treball en equip per executar accions futures i decidir a quines activitats de la ciutat participen. A més, la finalitat principal és que el protocol de les festes de la ciutat permeti a l’Associació sortir amb el drac tots els dies de la festa. De moment, el drac inclusiu estarà exposat a l’Ajuntament de Reus del 26 al 30 de setembre i Supera’t TEA de Reus ja té programada una caminada a favor de l’entitat el 8 d’octubre organitzada per Reus Esport i Lleure.
“La cultura és essencial, ens fa sentir acceptats i ens ajuda a curar les ferides que portem. Em quedo amb els somriures dels nens.” – Mònica Bellido, presidenta de l’Associació Supera’t TEA de Reus.