La Federació Catalana d’Autisme i Plataforma per la Llengua col·laboren perquè el SAGA, saló del gaming sigui amigable amb l’autisme
La Federació Catalana d’Autisme, que engloba a 48 entitats d’autisme de Catalunya, i Plataforma per la Llengua, col·laboren perquè SAGA, el saló del gaming i de referència a la indústria dels videojocs en català sigui amigable amb les persones del col·lectiu autista.
SAGA, saló del gaming, se celebrarà del 29 de novembre a l’1 de desembre a la Farga de L’Hospitalet. Enguany, oferirà una gran varietat d’activitats, xerrades i zones de joc, així com l’entrega dels Premis SAGA 2024, que reconeixen als millors creadors i creadores de videojocs en català. L’esdeveniment comptarà amb la participació de personalitats rellevants del món dels gaming.
Enguany, fruit de la col·laboració entre la Federació Catalana d’Autisme Plataforma per la Llengua, l’organització instal·larà un Espai de la Calma, que serà una zona amb el mínim soroll possible, amb llum tènue i material sensorial, perquè qualsevol persona s’hi pugui dirigir en cas que necessiti descansar dels estímuls lumínics i sonors del recinte. A més, el personal de SAGA, saló del gaming tindrà accés exclusiu a una píndola formativa sobre autisme elaborada per l’equip de la Federació Catalana d’Autisme, per tal que pugui atendre de la millor manera possible a les persones autistes i sàpiga com proporcionar ajuda i/o suport si s’escau. Per últim, al web del SAGA, saló del gaming hi ha disponible una secció de FAQs (preguntes freqüents) amb informació bàsica i d’anticipació per a les persones que assisteixin a l’esdeveniment.
És molt important que els espais d’oci siguin segurs i estiguin adaptats a les necessitats de les persones autistes, per tal de garantir accés a l’oci per a tothom. Aquestes petites adaptacions poden fer que els seguidors dels videojocs que també formen part del col·lectiu autista puguin gaudir com es mereixen de la seva afició, i beneficien no només a les persones amb autisme, sinó també a altres col·lectius que se’n puguin beneficiar.
La Federació Catalana d’Autisme agraeix la predisposició de Plataforma per la Llengua i la voluntat d’oferir a tots els fans dels videojocs un espai on poder gaudir de l’oci sense preocupacions.
Aquesta activitat s’emmarca dins les activitats del Projecte RUMBO.
Sobre el Projecte Rumbo
El ‘Projecte RUMBO: cap a un model d’autonomia personal connectada i inclusiva’ és una iniciativa col·laborativa desenvolupada entre diferents confederacions del Tercer Sector de la discapacitat (COCEMFE, ASPACE, IMPULSA IGUALDAD, DAÑO CEREBRAL ESTATAL i AUTISMO ESPAÑA) i el seu teixit associatiu. L’objectiu és impulsar el disseny de models innovadors de suport a l’autonomia personal i la vida independent de persones amb discapacitat, especialment aquelles amb majors necessitats de suports, mitjançant la combinació de serveis i recursos que puguin facilitar una forma de vida inclusiva en la societat en condicions de seguretat, accessibilitat i benestar.
Aquest projecte, que compta amb la participació de 22 entitats d’aquestes confederacions repartides en cinc comunitats autònomes, és finançat pel Ministeri de Drets Socials, Consum i Agenda 2030, amb càrrec al Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència del Govern d’Espanya, lligat als fons NextGenerationEU de la Unió Europea.