Saltar al contingut principal

Accessibilitat Cognitiva des de l’Espectre de l’Autisme

Eines per a l’accessibilitat cognitiva des de l’espectre de l’autisme

  • La senyalització accessible, l’ús de pictogrames, el control dels estímuls sensorials o l’anticipació de la informació són només alguns dels recursos que afavoreixen l’accessibilitat cognitiva de les persones amb autisme
  • Aquesta guia, publicada en el marc del projecte Rumbo, recull eines, normatives i casos de bones pràctiques per a que la informació, les comunicacions i l’entorn físic siguin accessibles per a totes les persones.

Les característiques i necessitats majoritàries que presenten les persones autistes en el seu dia a dia introdueixen matisos importants a tenir en compte quan parlem de l’accessibilitat cognitiva d’un element, entorn o servei. La normativa vigent no resulta suficient per garantir la inclusió de les persones en l’espectre, per això, des del projecte Rumbo s’ha desenvolupat aquesta guia en la que s’ofereix el coneixement, les eines i una sèrie de bones pràctiques per a fer amigables i comprensibles els entorns i la comunicació.

Tot i que l’accessibilitat cognitiva és un procés molt subjectiu, és una dimensió imprescindible del paradigma de l’accessibilitat universal: tots els elements de la societat han de poder ser utilitzats per totes les persones de la manera més autònoma, segura i còmoda possible. Després d’abordar les tècniques a nivell general sobre “Accessibilitat cognitiva, Informació, comunicació i entorns físics accessibles per a totes les persones”, les entitats de l’àmbit de l’autisme que han participat en el projecte Rumbo, (Confederación Autismo España, Autismo Andalucía, Federació Catalana d’Autisme, Autismo Galicia, Autismo Castilla y León) recullen en aquesta publicació la mirada de l’accessibilitat des de l’espectre de l’autisme.

Els objectius són:

  • Entendre el concepte d’accessibilitat cognitiva des de la perspectiva de les persones amb autisme.
  • Aprofundir en les necessitats presents en l’espectre de l’autisme i que es relacionen amb la dimensió cognitiva del paradigma de l’accessibilitat universal.
  • Compartir normatives, eines i exemples de bones pràctiques.

Individualització i personalització 

L’accessibilitat física, sensorial, cognitiva i psicosocial defineixen les necessitats que ha de complir un element, procés i servei per a convertir-se en accessible de forma universal.

Des de l’inici, aquesta guia posa al centre la necessitat d’aplicar en cada ajustament el principi d’individualització o personalització: la diversitat de l’espectre i les circumstàncies de cada persona defineixen les necessitats específiques que tindrà per a comprendre, comunciar-se i participar.

Des d’aquesta perspectiva, és molt important garantir unes condicions bàsiques d’accessibilitat sensorial i tenir en compte les següents necessitats en matèria 

  • Anticipació de la informació.
  • Informació accessible i comprensible, en les que es puguin utilitzar suports visuals.
  • Explicitació de normes de conducta tàcites.
  • L’acollida de comportaments potencialment disruptius.
  • Acompanyament i suport de la persona de referència.

Eines per a crear entorns i comunicacions accessibles

Al llarg d’aquesta guia es recullen les diferents eines que existeixen per crear entorns accessibles, generar una comunicació comprensible per a totes les persones autistes, adaptar l’accessibilitat de pàgines web i altres eines i recursos de suport que ajudin a l’accessibilitat cognitiva.

Les barreres dels espais físics per a moltes persones en l’espectre passen per l’absència de senyalització de l’espai, la poca familiaritat de l’entorn, els estímuls sensorials que presenta l’espai o l’absència d’informació i suports. Per a afavorir l’accessibilitat cognitiva dels espais físics es recomana utilitzar:

  • Senyalització accessible i comprensible
  • Pictogrames de senyalització
  • Anticipació i coneixement de l’entorn
  • Control d’estímuls sensorials
  • Establir fòrmules alternatives a la presencialitat

Pel que fa a la comunicació, les persones autistes s’enfronten a barreres comunicatives molt diverses tant en la comprensió de la informació com en la forma d’expressar-la. És important que les primeres comunicacions amb la persona autista es centrin en conèixer quines són les seves necessitats comunicatives individuals i que es poden utilitzar altres tipus d’eines com:

  • Lectura fàcil, regida per una norma ISO que exigeix un tipus concret de maquetació i validació dels seus textos.
  • Llenguatge clar, és una tècnica molt més flexible. 
  • Pictogrames per a la comunicació.
  • Recomanacions pràctiques, com facilitar l’acompanyament de la persona de referència o de suport, expressar-se de manera clara i directa, oferir el temps suficient per a processar la informació o adequar estímuls com la llum i el so, són només algunes d’elles. 

En la part digital, a més a més d’analitzar la normativa vigent sobre les condicions bàsiques d’accessibilitat web, s’apunten altres de la investigació internacional més recent sobre el disseny web que permet l’accessibilitat cognitiva i sensorial d’aquests entorns digitals per a persones autistes. Entre aquestes estan:

  • Botó per alternar el mode de color viu i tranquil de la web
  • Formes i moviments de la pàgina
  • Tipus de navegació
  • Colors, fonts i textos
  • Ús del llenguatge, etc.

A més a més d’aquests recursos i pautes, la guia especfica algunes propostes metodològiques per la construcció d’un web accessible pel col·lectiu de l’autisme i altres tipus de tecnologies de suport a la comunicació com Leelo, Niki Talk,  #SoyVisual o Unfear, aplicación para la cancelación de ruidos, entre d’altres. 

Finalment, aquesta publicació aborda com s’haurien d’adaptar els plans formatius en matèria d’accessibilitat cognitiva.

Si vols saber més o consultar aspectes concrets d’aquesta guia, pots visitar-la o descarregar-te-la en el següent enllaç:

Guia: Accessibilitat Cognitiva des de l’Espectre de l’Autisme

Sobre el Projecte Rumbo 

El ‘Proyecto RUMBO: cap a un model d’autonomia personal connectada i inclusiva’ és una iniciativa col·laborativa desenvolupada per diverses confederacions del Tercer Sector de la discapacitat (COCEMFE, ASPACE, IMPULSA IGUALDAD, DAÑO CEREBRAL ESTATAL i AUTISMO ESPAÑA) i la seva xarxa associativa.
L’objectiu és impulsar el disseny de models innovadors de suport a l’autonomia personal i la vida independent de les persones amb discapacitat, especialment aquelles amb majors necessitats de suport. Això es fa mitjançant la combinació de serveis i recursos que puguin facilitar una forma de vida inclusiva en la societat en condicions de seguretat, accessibilitat i benestar.
Aquest projecte compta amb la participació de 22 entitats d’aquestes confederacions repartides en cinc comunitats autònomes, està finançat pel Ministeri de Drets Socials, Consum i Agenda 2030, dins del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència del Govern d’Espanya, vinculat als fons NextGenerationEU de la Unió Europea.

Ves al contingut