Can Vila i altres discriminacions del nostre col·lectiu pel que fa a Ensenyament

Font: Escola d'Educació Especial Can Vila

Can Vila i altres discriminacions del nostre col·lectiu pel que fa a Ensenyament

Durant aquests últims dies s’ha parlat molt als mitjans de comunicació i a les xarxes socials de l’imminent tancament de l’Escola d’Educació Especial Can Vila de Mollet del Vallès, una realitat educativa amb molts anys d’història i amb un alumnat que estudia en barracons i en una situació de seguretat precària des de fa molt de temps.

La història de l’escola

Des del 30 de juny de 2022, segons un informe tècnic, alguns edificis de l’escola han deixat de ser útils a causa d’un greu problema de seguretat.

Aquests edificis s’inauguren l’any 2002 i van ser construïts ràpidament pel Departament d’Educació a causa de la necessitat d’ampliar les instal·lacions de l’escola per l’augment de la demanda de places. Informes tècnics realitzats parlen de deficiències ja en el projecte inicial.

L’any 2015 s’instal·len mòduls prefabricats, teòricament provisionals, per donar cobertura a un altre augment significatiu de les matriculacions. En aquests mòduls se situa el departament infantil.

L’any 2017 apareixen esquerdes a l’interior de l’edifici. Professionals tècnics de l’Ajuntament de Mollet detecten anomalies en la fonamentació de l’edifici. Es crea un sistema de ventilació forçada per tal de reforçar l’estructura. Aquest sistema es torna a repetir el març de l’any 2022 en diverses ocasions perquè apareixen noves esquerdes.

És en aquest moment quan l’informe tècnic posa com a data límit de seguretat de l’edifici el 30 de juny.

Entre març i juny de 2022 l’escola informa l’AMPA dels problemes, explica que han demanat suport al Departament d’Educació i s’envien diferents cartes a Serveis Territorials, però arriba el 30 de juny i ningú sap on estudiaran aquests infants l’any vinent.

Vulneració clara dels drets

No es tracta de “recol·locar” els infants. Es tracta d’entendre que aquests infants tenen unes necessitats que cal cobrir.

Es tracta d’entendre que els infants amb autisme tenen una necessitat d’anticipació i de rutina que cal respectar i mantenir abans de prendre cap decisió, perquè el fet de no tenir-la en compte pot tenir un impacte molt greu al benestar i a la salut mental d’aquests infants.

Es tracta que, un cop més, la situació es podia preveure des de feia temps i fins que no ha arribat l’últim dia, els responsables no s’estan plantejant què fer, amb tot el que això comporta per a les famílies.

Es tracta de famílies que conviuen amb la diversitat, que han d’afrontar moltes discriminacions i per les quals, qualsevol canvi, suposa un desgavell en el seu dia a dia, en el seu equilibri i la seva estabilitat emocional.

Diem prou

Des de la Federació Catalana d’Autisme sempre hem defensat l’educació inclusiva i estem treballant perquè es garanteixin els suports necessaris a alumnes amb diferents capacitats dins l’escola ordinària, però també pensem que aquesta situació va molt més enllà de la inclusió en escoles ordinàries o del suport a centres d’educació especial: estem parlant d’una desinformació, una desprotecció i una vulneració de drets flagrant pel que fa a un cert tipus de col·lectiu, a un cert tipus de persones que tenim els mateixos DRETS. Per això, Can Vila, les persones professionals, les famílies i, sobretot, els i les alumnes, tenen tot el nostre suport.

Parlem d’infants amb discapacitat que, el dia d’avui, encara no saben on aniran al setembre. I això no és acceptable.

Demanem al Departament d’Ensenyament que repliqui el mateix projecte educatiu, amb els mateixos professionals i amb les mateixes famílies a un emplaçament NOU o bé a un emplaçament temporal DE QUALITAT que, en un temps raonable, es converteixi en unes instal·lacions idònies que puguin donar resposta a una demanda que va en augment i sobre la qual ja n’eren coneixedors. Ho fem constar aquí i ho farem constar de manera oficial amb una instància al mateix departament d’educació.

#CanVilaEnLluita

#SuportACanVila

#ProuDiscriminació

#SomAquí

* Imatge de: Escola d’Educació Especial Can Vila

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *