Saltar al contingut principal

Celebrem que es contempli la investigació en autisme com a una prioritat en el mandat de la Comissió Europea, però demanem més compromís per als drets de les persones amb discapacitat

El 18 de juliol de 2024, Ursula von der Leyen va ser reelegida presidenta de la Comissió Europea per al mandat 2024-2029. Recentment, la Comissió ha publicat un document amb les directrius polítiques per als pròxims 5 anys, en el qual s’inclou la recerca en autisme. És un pas important que respon a una de les principals demandes del col·lectiu, ja que encara hi ha un gran desconeixement sobre la condició i en temàtiques com poden ser l’autisme en edats primerenques o en dones.

Des de la Federació Catalana d’Autisme ens adherim al comunicat d’Autism-Europe, que celebra que es contempli la recerca en autisme com a prioritat dins les directrius de la Unió Europea, però també compartim la demanda d’un compromís ferm per als drets del col·lectiu de la discapacitat a Europa. A continuació, pots llegir el comunicat traduït (per a la versió original, ves aquí):

Celebrem que la recerca sobre l’autisme es destaqui com a prioritat en les directrius polítiques de la Comissió Europea per als pròxims 5 anys. Està en línia amb una de les demandes clau del nostre manifest per a les eleccions de la UE que demana “recerca i innovació sobre l’autisme, amb la participació de les persones autistes i les seves famílies, per tal de millorar la seva qualitat de vida”.

Autism-Europe espera cooperar amb la Comissió Europea i totes les parts pertinents per garantir que l’agenda en recerca abordi adequadament les necessitats urgents de les persones autistes a Europa.

Qualsevol recerca sobre l’autisme ha d’implicar la participació activa de les persones autistes, les seves famílies i les organitzacions representants. Les persones autistes i les seves famílies han d’implicar-se de manera significativa en la formulació de l’agenda en recerca, per a assegurar que abordi les principals preocupacions i necessitats, i han d’estar presents en totes les etapes. L’agenda ha de ser coproduïda i modelada per l’experiència viscuda de les persones autistes.

També celebrem el compromís d’avançar en la «Unió de la Igualtat» amb la reelecció d’un comissari específic, així com les propostes de diverses iniciatives clau en matèria social, especialment per a promoure l’aplicació del Pilar Europeu dels Drets Socials. Tot i això, una “Unió d’Igualtat” no pot materialitzar-se sense una integració adequada dels drets de la discapacitat en totes les polítiques de la UE.

Per això, ens sorprèn i ens preocupa la falta d’esment de la discapacitat en les directrius polítiques de la Comissió Europea per al pròxim mandat. Esperem de la Comissió Europea un compromís clar i explícit amb l’aplicació de la Convenció de les Nacions Unides sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat ratificada per la UE el 2010. Juntament amb la Plataforma Social, el Fòrum Europeu de la Discapacitat i altres organitzacions europees de la Discapacitat, esperem que l’Estratègia de la UE per als Drets de les Persones amb Discapacitat (2021-2030) continuï sent operativa mitjançant l’adopció d’un nou conjunt d’accions per al pròxim mandat. De fet, l’Estratègia de la UE per a la Discapacitat només inclou iniciatives fins a 2024.

Per tant, esperem rebre un aclariment sobre els seus pròxims passos. Esperem que la UE desenvolupi i doni suport a polítiques concretes per a millorar la qualitat de vida i fer realitat els drets de les persones autistes a Europa. Alguns dels reptes clau als quals s’enfronten les persones autistes i les recomanacions per fer-ne front es destaquen en la Resolució del Parlament Europeu sobre l’harmonització dels drets de les persones autistes adoptada el 2023. D’acord amb la Convenció sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat, necessitem un enfocament estratègic i holístic per a abordar les necessitats de les persones autistes en tots els àmbits de la vida i lluitar contra la discriminació que viuen habitualment en tota la UE. La realització dels drets de les persones amb discapacitat –que són 100 milions a la Unió Europea– és una part essencial d’una Unió d’Igualtat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Ves al contingut