Saltar al contingut principal

Com crear espais, productes i serveis accessibles i comprensibles per a totes les persones

El Projecte Rumbo, que busca promoure la vida independent de persones amb discapacitat, ha publicat una guia sobre accessibilitat cognitiva validada per un grup de professionals autistes. Aquesta guia ofereix una sèrie de tècniques i recursos per a fer que els espais, productes i serveis siguin més comprensibles i accessibles per a totes les persones. L’ús d’un llenguatge senzill, clar i directe, juntament amb imatges que donin suport a la informació o els camins i mapes de situació d’un edifici, són alguns dels recursos destacats en la guia, essencials perquè moltes persones amb discapacitat puguin accedir a espais o entendre la informació.

El principi d’accessibilitat universal sosté que tots els elements de la societat han de poder ser usats per totes les persones de la forma més autònoma, segura i còmoda possible. Aquest principi es marca com a estratègia essencial en el model social i de drets de discapacitat per a garantir l’autonomia personal i la igualtat d’oportunitats, objectius del Projecte Rumb que edita aquesta publicació ‘Accessibilitat cognitiva. Informació, comunicació i entorns físics accessibles per a totes les persones’.

Més enllà del seu concepte teòric, l’accessibilitat universal representa l’eliminació de barreres que limiten la participació i l’accés de totes les persones, independentment de les seves habilitats físiques, sensorials, cognitives o emocionals.

Dins d’aquesta accessibilitat universal, aquesta guia subratlla el paper essencial de l’accessibilitat cognitiva, un aspecte sovint subestimat, que es refereix a la facilitat amb la qual es poden comprendre i utilitzar diferents entorns, processos, béns, productes i serveis. La cognició influeix en com percebem, pensem i entenem el món, per tant, l’accessibilitat cognitiva és clau perquè la informació, les comunicacions i l’entorn físic siguin accessibles per a totes les persones.

En el processament de la informació, els estímuls sensorials es relacionen de forma molt íntima amb l’accessibilitat cognitiva. Per això, la perspectiva de l’accessibilitat sensorial que aporten les persones en l’espectre de l’autisme introdueix matisos importants en l’accessibilitat cognitiva.

Eines, tècniques i recursos

A la guia, que ha estat validada pel Grup de Consultoria Autista del Projecte Rumb, format per professionals dins de l’espectre de l’autisme, s’explora el concepte d’accessibilitat cognitiva dins del paradigma de l’accessibilitat universal; es presenten les referències legislatives i normatives que aborden l’accessibilitat cognitiva a Espanya i s’introdueixen les principals tècniques existents per a afavorir l’accessibilitat cognitiva.

Lectura fàcil, Llenguatge clar, Sistemes Alternatius o Augmentatius de la Comunicació (SAACs), pictogrames, senyalística, mapes de situació (wayfinding) o accessibilitat web basada en l’experiència d’usuari (UX) són algunes d’aquestes tècniques d’accessibilitat cognitiva que afavoreixen a persones amb discapacitat i, en general, a tota la societat.

I és que són moltes les condicions o circumstàncies que poden afectar les capacitats cognitives relacionades amb el processament de la informació: la discapacitat intel·lectual; les condicions relacionades amb el neurodesenvolupament (dislèxia, autisme, divergència d’atenció, etc.); dany cerebral adquirit; deterioració cognitiva associada a l’edat; estats emocionals alterats o la formació, els interessos i el context sociocultural de cada persona determinen el grau de comprensió de la informació. Si vols saber més i conèixer recursos concrets, bones pràctiques i exemples, consulta la guia.

Totes les guies del Projecte Rumbo es poden consultar aquí.

Sobre el Projecte Rumbo

El ‘Projecte RUMBO: cap a un model d’autonomia personal connectada i inclusiva’ és una iniciativa col·laborativa desenvolupada entre diferents confederacions del Tercer Sector de la discapacitat (COCEMFE, ASPACE, IMPULSA IGUALDAD, DAÑO CEREBRAL ESTATAL i AUTISMO ESPAÑA) i el seu teixit associatiu. L’objectiu és impulsar el disseny de models innovadors de suport a l’autonomia personal i la vida independent de persones amb discapacitat, especialment aquelles amb majors necessitats de suports, mitjançant la combinació de serveis i recursos que puguin facilitar una forma de vida inclusiva en la societat en condicions de seguretat, accessibilitat i benestar.  

Aquest projecte, que compta amb la participació de 22 entitats d’aquestes confederacions repartides en cinc comunitats autònomes, és finançat pel Ministeri de Drets Socials, Consum i Agenda 2030, amb càrrec al Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència del Govern d’Espanya, lligat als fons NextGenerationEU de la Unió Europea.

Ves al contingut