Com crear un espai de la calma per a promoure l’accés de les persones autistes a entorns comunitaris
- El Grup de Consultoria Autista (GCA) del Projecte Rumbo recull una sèrie de consells i eines per a poder generar aquests espais.
- Crear sales de baixa estimulació sensorial permet, a les persones autistes que ho necessitin, relaxar-se, fent accessibles els espais al col·lectiu i a les seves famílies.
- El GCA està format per cinc professionals amb autisme, entre ells una treballadora de la Federació Catalana d’Autisme, Gisela Flores.
Que un festival de música o un parc d’atraccions compti amb un espai insonoritzat, en el qual les llums tendeixin a enfosquir-se, estigui pintat de colors neutres i compti amb un mobiliari còmode i minimalista, vol dir que promou l’accessibilitat de les persones amb autisme. Aquest tipus de sales es diuen ‘espais de la calma’ i el Grup de Consultoria Autista del Projecte Rumbo, projecte que busca promoure la vida independent de persones amb discapacitat, ha recopilat una sèrie de recomanacions per a aconseguir crear-los en diferents entorns socials i comunitaris.
Què són els espais de la calma?
Els espais de la calma són sales tranquil·les on qualsevol persona que ho necessiti pot quedar-se un temps per a relaxar-se. En concret, per a les persones amb autisme i les seves famílies, l’existència d’aquesta mena d’espais pot determinar que l’esdeveniment, entorn o lloc sigui accessible per a elles i tinguin l’oportunitat de sentir-se còmodes i gaudir de l’espai, com la resta de persones del seu entorn.
Molts espais públics i privats continuen sent entorns hostils perquè no tenen en compte les característiques i necessitats sensorials de les persones autistes i les seves famílies, entre altres qüestions, per les condicions ambientals i d’estímuls sensorials, com poden ser llums brillants o fluorescents, soroll, aglomeracions, olors intenses, etcètera.
El benefici de crear aquest tipus d’espais va més enllà de les persones del col·lectiu autista, també pot ser un refugi per a persones grans, amb altres condicions o qualsevol persona que necessiti descansar quan es trobi en entorns plens de gent o amb molts estímuls.
Consells i eines
Festivals, aeroports, fires, festes i esdeveniments en un municipi, centres comercials, parcs d’atraccions, de boles, casinos, piscines, gimnasos, estacions de transport… Són només alguns exemples de llocs per on transita molta gent i es genera molt soroll, i on seria beneficiós comptar amb un espai de la calma. Però, com fer-ho?
Per a crear un espai de la calma cal tenir en compte aspectes generals com la il·luminació, els colors, la insonorització de l’espai i el tipus de mobiliari. S’han d’incorporar materials com objectes sensorials antiestrès, elements per a asseure’s còmodament (coixins, puff), materials tàctils agradables com cotó, llana, vellut o instruments cancel·ladors de soroll, com uns taps o cascos.
L’aforament ha de ser limitat, sense excedir la presència de set persones alhora. També és molt important que la durada de l’estada en aquestes sales estigui de 20 minuts, amb la flexibilitat que cada persona requereixi, i que s’hi pugui accedir durant el mateix horari de l’esdeveniment o obertura del lloc.
A més, el Grup de Consultoria Autista recomana que en els espais de la calma es compti amb la presència d’1 o 2 persones dinamitzadores, si pot ser, amb formació en autisme i en primers auxilis. També aconsellen que es mantinguin unes normes de conducta, com el respecte als altres, apagar els aparells electrònics, romandre en silenci, etc.
No es pot oblidar que l’espai de la calma ha d’estar perfectament senyalitzat amb indicacions accessibles i clares. És recomanable que compti amb suports visuals per a facilitar la comprensió de totes les persones. Finalment, és molt important avaluar el grau de satisfacció de l’espai i les possibilitats de millora, mitjançant qüestionaris personals en llenguatge clar i lectura fàcil, en diferents formats.
Si vols conèixer més eines per a generar espais socials i comunitaris accessibles, consulta aquest informe sobre els espais de la calma del Projecte Rumbo.
Sobre el Grup de Consultoria Autista
És un grup format per professionals autistes de les diferents federacions on es desenvolupa el projecte Rumbo (Federació Catalana d’Autisme, Federación Autismo Andalucía, Federación Autismo Castilla y León, Federación Autismo Galicia) i la Confederación Autismo España.
El grup té l’objectiu de promoure la participació directa de professionals autistes en la influència i desenvolupament de polítiques i serveis dirigits al col·lectiu autista. Aquesta iniciativa cerca empoderar a les persones autistes mitjançant una participació activa i significativa, i també assegurar que les polítiques i serveis dissenyats reflecteixin les seves necessitats i preferències reals.
Sobre el projecte RUMBO
La Confederación Autismo España i les federacions Autismo Andalucía, Federació Catalana d’Autisme, Autismo Galicia i Autismo Castilla y León són les entitats responsables d’aquest document que s’emmarca dins del ‘Projecte RUMBO: cap a un model d’autonomia personal connectada i inclusiva’, una iniciativa col·laborativa desenvolupada entre diferents confederacions del Tercer Sector de la Discapacitat (COCEMFE, ASPACE, PREDIF, DAÑO CEREBRAL ESTATAL i AUTISMO ESPAÑA) i el seu teixit associatiu. L’objectiu és impulsar el disseny de models innovadors de suport a l’autonomia personal i la vida independent de persones amb discapacitat, especialment aquelles amb majors necessitats de suports, mitjançant la combinació de serveis i recursos que puguin facilitar una forma de vida inclusiva en la societat en condicions de seguretat, accessibilitat i benestar.
Aquest projecte, que compta amb la participació de 22 entitats d’aquestes confederacions repartides en cinc comunitats autònomes, és finançat pel Ministeri de Drets Socials, Consum i Agenda 2030, amb càrrec al Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència del Govern d’Espanya, lligat als fons NextGenerationEU de la Unió Europea.