Saltar al contingut principal

Debat Europa Social, l’atenció integrada social i sanitària des d’una perspectiva europea

L’1 de desembre es va celebrar el debat “Europa Social, l’atenció integrada social i sanitària des d’una perspectiva europea”, organitzat per la Taula d’Entitats del Tercer Sector Social a Catalunya i DIPLOCAT, amb la col·laboració de la Fundació Pere Tarrés. Aquest esdeveniment va permetre reflexionar sobre la situació de l’atenció sociosanitària a Catalunya, i la necessitat d’enfortir i impulsar serveis socials i sanitaris adaptats a les necessitats reals de la població i centrats en la persona. També va donar l’oportunitat de conèixer l’estratègia a Europa pel que fa a les cures de llarg termini, així com les experiències i pràctiques de l’atenció sociosanitària integrada a Escòcia i als Països Baixos.

A la benvinguda institucional, Laura Foraster, secretària general de DIPLOCAT; Francina Alsina, presidenta de la Taula d’Entitats del Tercer Sector Social a Catalunya, i Aina Plaza, directora general de Planificació en Salut de la Generalitat de Catalunya, van coincidir en la importància d’unificar els sistemes sanitari i social per tal de poder donar resposta als grans reptes, els quals s’han fet més evidents arran de la pandèmia. Es va parlar també sobre l’Agència D’Atenció Integrada Social i Sanitària impulsada pel Departament de Drets Socials i el Departament de Salut.

Susanna Ulinski, responsable tècnica a la Direcció General d’Ocupació, Afers socials i Inclusió de la Comissió Europea, va oferir una visió general de l’atenció social i sanitària a Europa, on 30’8 persones necessiten atenció social a llarg termini i on gairebé el 90% de professionals en cures són dones. La ponent, que va intervenir telemàticament, va emfatitzar la necessitat d’augmentar la inversió en serveis socials i sanitaris com a requisit per garantir el benestar social i la igualtat de gènere a Europa.

Segons Ulisnki, les accions de la UE enfocades a millorar els serveis sociosanitaris de llarg termini són:

  • Reformes de les polítiques.
  • Enfocament estratègic a l’atenció sociosanitària.
  • Innovació i digitalització.

Taula rodona

El disseny de la governança d’acord amb les necessitats reals de la ciutadania i centrat a donar resposta a les particularitats d’aquestes necessitats va ser el tema central de les intervencions d’Anne Hendry, directora de la Fundació Internacional per a l’Atenció Integrada a Escòcia. Segons Hendry, les institucions i entitats locals són els actors que millor coneixen les realitats de les persones en situació de vulnerabilitat, gràcies al seu contacte amb la comunitat.

Joan Carles Contel, tècnic d’Atenció Integrada, Direcció General de Planificació i Recerca en Salut del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, i Anna Vila, tècnica de la Direcció General d’Autonomia Personal i Discapacitat del Departament Drets Socials de la Generalitat de Catalunya, van explicar el procés de plantejament de l’Agència Social i Sanitària a partir de grups de treball formats per entitats del tercer sector, patronals, col·legis professionals i ciutadans/es, així com la importància que estan donant al desplegament de l’estratègia.

Mirella Minkman, presidenta de la junta directiva de Vilans (Centre Nacional d’Expertesa en Cures de llarga durada) a Utrecht, va emfatitzar la importància de disposar d’una perspectiva d’actuació més enllà de la salut i l’àmbit social, tenint en compte aspectes educatius, de treball, entre d’altres.

Des de la Federació Catalana d’Autisme agraïm la celebració d’aquest esdeveniment que creiem de gran importància i donem les gràcies la Taula d’Entitats del Tercer Sector Social a Catalunya, DIPLOCAT i Fundació Pere Tarrés.  per donar-nos l’oportunitat de participar en dues reunions de grup reduït amb Anne Hendry i Joan Carles Contel. Va ser una bona ocasió per plantejar temes concrets en relació amb l’atenció sociosanitària i el col·lectiu de l’autisme.

Ves al contingut