Dia Mundial de Conscienciació sobre l’Autisme, 2025
Avui 2 d’abril és el Dia Mundial de Conscienciació sobre l’Autisme. La Federació Catalana d’Autisme, formada per 49 entitats de tot el territori català i representant a més de 12.000 famílies, va néixer per a defensar els drets de les persones afectades en tots els àmbits on es vulneren: escolar, sanitari, laboral, social i judicial.
La Convenció de l’ONU sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat vol garantir la inclusió social de totes les persones. Aquest tractat internacional va ser ratificat per l’Estat Espanyol l’any 2008, però les mancances i vulneracions segueixen sent moltes.
Des de la Federació Catalana d’Autisme denunciem la vulneració dels drets de les persones amb autisme en totes les etapes vitals i reclamem serveis especialitzats per part de totes les Administracions implicades, començant per:
- ESPECIFICITAT DEL COL·LECTIU: L’administració pública no reconeix l’autisme com una condició específica. Això priva d’identificar, reconèixer i proporcionar els suports necessaris per donar resposta a les necessitats específiques de les persones amb autisme. És del tot necessari que la CARTERA de SERVEIS contempli l’especificitat del col·lectiu amb serveis i ràtios adequades que faran possible l’exercici dels drets contínuament vulnerats com:
- DRET A LA PARTICIPACIÓ: Cal que l’administració faciliti els suports personals especialitzats a cada context que permetin a totes les persones amb autisme, l’accés en els diferents espais de vida i socialització d’infants, joves i adults amb autisme, independentment de les necessitats de suport que presentin.
- DRET A L’EDUCACIÓ INCLUSIVA: No només amb l’accés, sinó també amb la participació a l’escola ordinària dels infants amb autisme. Calen recursos econòmics, humans i tecnològics per a garantir la igualtat d’oportunitats. Aquest dret ha de ser extensible a estudis de formació professional i graus superiors, i ha de potenciar les possibilitats individuals de cada persona, proporcionant els recursos adients.
- ASSISTÈNCIA PERSONAL: Disposar del servei d’assistència personal com un DRET FONEMENTAL per accedir a l’AUTODETERMINACIÓ I LA VIDA INDEPENDENT. És un dret contemplat per la Llei de Dependència i un objectiu a escala europea per assegurar el DRET A ELEGIR COM VIURE i és necessari el seu desplegament efectiu tal i com contempla l’article 19 de la Convenció de l’ONU.
- DRET AL TREBALL: S’ha de garantir l’accessibilitat i l’oportunitat a llocs de treball dignes. El col·lectiu autista pateix un dels índex d’atur més elevat, que va del 75 al 90%.
- ACCÉS A LA SALUT: Les persones amb autisme tenen una esperança de vida un 16% menor que la resta de població degut a la manca de serveis especialitzats en l’assistència sanitària universal, sobretot en l’edat adulta i l’envelliment.
- VIDA ADULTA: No existeixen programes públics específics per a persones adultes amb autisme que promoguin de manera EFECTIVA la vida independent i la participació en la comunitat. Moltes persones adultes amb autisme i en edat d’envelliment viuen de manera no adequada, sense el suport que necessiten i sense poder exercir el seu dret a decidir amb QUI i ON VIURE. Tots tenim DRET a una VIDA DIGNA I DE QUALITAT!
- DISCRIMINACIÓ PER GÈNERE: Les dones, adolescents i nenes amb autisme pateixen una doble discriminació, sobretot quan hi ha grans necessitats de suport.
- SUPORTS PERSONALS I ESPECIALITZATS A TOTES LES ETAPES VITALS: Amb els suports adequats, des de les primeres etapes vitals, les persones amb autisme, independentment de les seves necessitats, poden esdevenir ciutadans i ciutadanes que aportin valor a la societat i assoleixin el seu projecte de vida.
- ABANDONAMENT INSTITUCIONAL: Les famílies i les persones amb autisme ens sentim abandonades pel sistema de manera continuada i hem de reclamar els nostres Drets constantment. Necessitem suport i necessitem tenir respostes que ens assegurin que TOTS i TOTES som persones de PLE DRET.
Des de la Federació Catalana d’Autisme reclamem que es deixin de normalitzar pràctiques que vulneren els nostres Drets, el de les nostres famílies i els nostres fills/es, i que s’impulsin polítiques i protocols que ajudin a tenir una societat més justa i equitativa, com a ciutadans/es de ple dret que som.
Les persones amb autisme no som invisibles i no volem ser invisibilitzades!
