Saltar al contingut principal

Dia Mundial de la Salut Mental · 10 d’octubre

Avui dia deu d’octubre és el Dia Mundial de la Salut Mental i des de la Federació hem volgut compartir aquest article que parla sobre camuflatge i de quina manera l’esforç per dissimular en situacions socials que no s’acaben de comprendre té repercussions en la salut mental de moltes persones amb autisme (sobretot, i en més proporció, en dones).

La directora tècnica de la Federació, Marta Robles, proporciona algunes dades rellevants pel que fa al col·lectiu: “Les persones amb autisme (o autistes) tenen 4 vegades més possibilitats de patir depressió; el 40% dels infants i joves i el 21% de les persones adultes pateixen ansietat; el col·lectiu autista té una taxa 3 vegades superior d’intents de suïcidi; l’esgotament, el col·lapse externalitzat o internalitzat marquen profundament la salut mental d’una persona amb autisme i és VITAL l’acceptació social i pròpia d’aquest fet, i la desestigmatització que envolta tant la salut mental com l’autisme: acceptant i normalitzant augmenta l’autoestima i el benestar de les persones amb autisme”.

És cosa de totes i de tots, i cal començar a parlar sobre Salut Mental relacionada amb persones amb autisme.

Us deixem aquest article que ens ha semblat molt interessant i aquí teniu el resum:

Les característiques autistes s’associen a un malestar psicològic freqüent, a la ideació suïcida i als desafiaments funcionals quotidians. Aquestes associacions poden ser especialment prominents en dones. Algunes dones amb trets autistes “camuflen” els seus sentiments d’incomoditat en situacions socials típiques realitzant un esforç per adoptar els comportaments socials esperats. Explorem el camuflatge perquè l’evidència emergent postul·la una associació entre els comportaments de camuflatge i pitjors resultats relacionats amb la salut mental, el funcionament diari i l’accés al’atenció de salut mental.

Varem reclutar una mostra de 58 dones (edat M = 25 anys; CI M = 115) que varen informar de que trobaven les situacions socials confuses i que puntuaven alt en una mitjana de trets autistes amplis (puntuació del Qüestionari de Fenotip Autista Ampli > 3). La majoria dels participants varen informar de nivells significatius d’angoixa psicològica, ideació suïcida i dificultats en el funcionament diari. Els models de regressió varen mostrar que els esforços de camuflatge (Qüestionari de Trets Autistes de Camuflatge) i els trets autistes (Escala de Receptivitat Social, Segona Edició) varen predir modestament però significativa l’angoixa psicològica i els desafiaments funcionals, respectivament.

En un subgrup de participants amb puntuacions altes en el Qüestionari de Trets Autistes de Camuflatge, les puntuacions de camuflatge es van associar significativament amb el malestar psicològic i els desafiaments funcionals.

El camuflatge pot ajudar a predir quan els metges han de preocupar-se per un més gran malestar mental en les dones autistes i pot ser beneficiós medir-ho com a part d’una evaluació integral i multimètode de la salut mental en les dones que informen de dificultats per a encaixar en situacions socials.

La Federació Catalana d’Autisme representa les següent entitats:

Asperger New Life · Associació Aprenem · Assotea · Ateate · Centre de Recursos Aprenem Barcelona · Autisme amb Futur · CRTEACC · Fundació Autisme Mas Casadevall · COADI · Fundació Junts Autisme · Univers Àgatha · Teacció · Fundació Adimir · Pas a Pas · Fundació Guru · Associació Plançó · Fundació Els Xiprers · Avancem Junts · Viu Autisme · Tea Garrotxa · Associació Supera’TEA · TEA Alt Empordà· Associació Projecte EVI · Associació ISTEA · Lovaas Foundation · RubiTEA · El Globo Azul

Ves al contingut