Editada una guia de Pautes i Recomanacions per Garantir una Atenció Adequada i de Qualitat a Persones Adultes amb Autisme en Centres de Dia i Residencials
En el marc del Proyecto Rumbo, que busca promoure la vida independent de les persones amb discapacitat, s’ha editat una guia sobre la Transformació de l’Atenció a Persones amb Autisme en Centres de Dia i Residencials. La guia es presenta com un itinerari que s’adapta a les necessitats i preferències individuals de les persones amb autisme i el seu contingut està dirigit a professionals que “tenen el compromís d’oferir una atenció excepcional i personalitzada”.
En especial, la guia s’adreça a aquelles persones de la plantilla, tant d’atenció directa com de gestió, que desitgen millorar i oferir un servei d’excel·lència. El document fomenta una cultura de millora contínua i d’innovació en la prestació de serveis, situant la personalització i la qualitat de vida al centre de l’atenció.
La guia “Transformació de l’Atenció a Persones amb Autisme en Centres de Dia i Residencials” ha estat publicada per Autismo Andalucía, amb la col·laboració de les Federacions autonòmiques participants en el Proyecto Rumbo: Federació Catalana d’Autisme, Autismo Galicia i Autismo Castilla y León, juntament amb Autismo España.
Els primers capítols aborden els aspectes més bàsics, garantint que es cobreixin les necessitats bàsiques d’atenció que les persones amb autisme requereixen. En un altre apartat s’analitzen les millores que els i les professionals d’atenció directa poden implementar per fomentar una major participació de les persones amb TEA en la comunitat, incrementant la seva autonomia i qualitat de vida.
En els següents capítols, es proporcionen exemples concrets de suports i estratègies que poden implementar-se directament als centres per afavorir la inclusió de les persones amb autisme en la presa de decisions quotidianes. Alguns exemples són: l’ús d’eines de comunicació augmentativa o l’adaptació de l’entorn físic i social, entre d’altres.
A més, la guia aborda la necessitat d’un canvi de model organitzatiu que els centres poden adaptar per optimitzar les seves pràctiques, passant d’un enfocament assistencialista a un centrat en la persona.
Finalment, es tracten les diferents vies de transició que els centres poden planificar per facilitar l’evolució cap a serveis residencials menys institucionalitzats o la inclusió en l’àmbit laboral. També s’ofereixen pautes per avançar cap a la integració plena de les persones amb TEA en la vida comunitària, promovent la seva participació en l’ocupació, l’educació i l’oci, sempre amb els suports necessaris per a que puguin viure de forma digna i independent dins la comunitat.
En definitiva, cada secció d’aquesta guia està orientada a proporcionar recursos necessaris per millorar la qualitat les pràctiques professionals i fomentar la participació activa de les persones amb TEA en la seva pròpia vida i en la comunitat.
Sobre el Proyecto Rumbo
El ‘Proyecto RUMBO: cap a un model d’autonomia personal connectada i inclusiva’ és una iniciativa col·laborativa desenvolupada per diverses confederacions del Tercer Sector de la discapacitat (COCEMFE, ASPACE, IMPULSA IGUALDAD, DAÑO CEREBRAL ESTATAL i AUTISMO ESPAÑA) i la seva xarxa associativa.
L’objectiu és impulsar el disseny de models innovadors de suport a l’autonomia personal i la vida independent de les persones amb discapacitat, especialment aquelles amb majors necessitats de suport. Això es fa mitjançant la combinació de serveis i recursos que puguin facilitar una forma de vida inclusiva en la societat en condicions de seguretat, accessibilitat i benestar.
Aquest projecte compta amb la participació de 22 entitats d’aquestes confederacions repartides en cinc comunitats autònomes, està finançat pel Ministeri de Drets Socials, Consum i Agenda 2030, dins del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència del Govern d’Espanya, vinculat als fons NextGenerationEU de la Unió Europea.

