El Govern d’Espanya impulsa la creació d’un centre pilot de recerca i formació sobre autisme, que posarà en marxa Autisme Espanya
- Dirigit a fomentar la recerca, la divulgació i la formació especialitzada de professionals, conforme a les prioritats de l’Estratègia Espanyola en trastorn de l’espectre de l’autisme.
- Aquesta iniciativa és una de les principals demandes del moviment associatiu de l’autisme, des de l’anunci de la seva posada en marxa al gener de 2018.
El BOE va publicar a principis d’agost el Reial decret 670/2022, de l’1 d’agost, pel qual es regula la concessió directa de subvencions a diverses entitats per a la realització de projectes d’innovació tecnològica, recerca i divulgació científica en matèria d’accessibilitat universal. Entre ells s’aprova la posada en marxa, amb caràcter de projecte pilot, d’un centre especialitzat sobre trastorn de l’espectre de l’autisme (TEA), que promourà la Confederació Autisme Espanya.
Aquest Reial decret, aprovat en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència del govern espanyol, té com a principal objectiu desenvolupar una sèrie de projectes que promoguin una transició cap a un model en el qual la recerca i la innovació posin el focus en les persones amb discapacitat, amb la finalitat de millorar la seva qualitat de vida.
El Reial decret recull específicament que les persones dins l’espectre de l’autisme afronten diàriament un alt risc d’exclusió i importants barreres que impedeixen la seva participació activa en la societat en igualtat de condicions respecte a la resta de la ciutadania. A Espanya amb prou feines existeix informació contrastada sobre la seva realitat i necessitats, que es presenten en totes les etapes vitals i tenen un enorme impacte en la seva qualitat de vida.
Aquesta realitat està recollida a Estratègia Espanyola en el TEA, aprovada pel govern d’Espanya el 2015. La posada en marxa de solucions que incrementin el coneixement sobre la situació de les persones amb TEA a Espanya i millorin la seva qualitat de vida, constitueix una de les principals demandes del moviment associatiu de l’autisme des de l’anunci, el 2018, de la posada en marxa d’un centre especialitzat en la recerca i formació sobre TEA. I és que, malgrat que a Espanya resideixen més de 450.000 persones amb autisme, de moment no existeix cap centre públic especialitzat en aquest trastorn del neurodesenvolupament, que es manifesta en 1 de cada 100 naixements.
La importància de la recerca i la formació sobre autisme
Autisme Espanya ha traslladat al govern espanyol en nombroses ocasions la necessitat d’impulsar la recerca, la innovació i la implementació de pràctiques basades en l’evidència com a mesures per a millorar la qualitat de vida de les persones en l’espectre de l’autisme al país. Així mateix, ha recalcat la urgència de promoure la formació especialitzada de diferents sectors professionals que resulten clau per a la vida de les persones amb autisme (educatiu, sanitari, justícia, ocupació, social, etc.).
Ara, més de set anys després de l’aprovació de l’Estratègia Espanyola en trastorn de l’espectre de l’autisme i més de quatre anys després de l’anunci de posada en marxa d’un Centre de Referència Estatal en Autisme i per tant del compromís adquirit al col·lectiu de persones amb TEA a Espanya pels diferents governs davant totes dues demandes, el centre pilot per a la recerca, divulgació i formació sobre l’autisme serà una realitat.
Aquest centre, que es desplegarà durant els pròxims sis mesos gràcies al finançament aportat pel Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència associat als Fons europeus de Recuperació Next Generation EU, actuarà com a nucli de difusió de l’evidència científica, i com a promotor de la formació i transferència del coneixement sobre la situació de les persones amb TEA a Espanya a les polítiques públiques. Tot això ajudarà a millorar la pràctica professional i a fomentar la capacitació específica i especialitzada dels professionals vinculats al TEA, convertint-se en referent no sols a nivell nacional sinó també europeu.
Des d’Autisme Espanya expressen la seva satisfacció per la posada en marxa d’aquesta iniciativa, imprescindible per a millorar l’abordatge del trastorn de l’espectre de l’autisme al país. Així mateix, sol·liciten que el centre de recerca, difusió i formació sobre autisme es consolidi una vegada que finalitzi la fase de desenvolupament pilot que es durà a terme en els pròxims mesos. La seva sostenibilitat serà imprescindible per a garantir un impacte real en la vida de les persones amb autisme al país, i també per a avançar en la garantia dels seus drets fonamentals.
Des de la Federació Catalana d’Autisme estem d’acord amb la creació d’aquest centre d’investigació. Calen més recursos per desenvolupar altres investigacions, també en l’àmbit territorial, sobretot en aquells aspectes en els quals les competències són autonòmiques. També seria interessant que, si es fa algun estudi des del nou centre, es tingui en compte el col·lectiu autista i les entitats de famílies organitzades, professionalitzades i amb una xarxa suficient per oferir una fotografia de la realitat.