El sector de la discapacitat insta la Generalitat a desplegar el Codi d’Accessibilitat

El sector de la discapacitat insta la Generalitat a desplegar el Codi d’Accessibilitat

  • La petició es va fer en el transcurs de la jornada de reflexió sobre els 25 anys del COCARMI, principal plataforma del col·lectiu a Catalunya
  • El conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, anuncià l’aprovació, el primer trimestre de 2024, del Pacte Nacional sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat

El Comitè Català de Representants de Persones amb Discapacitat (COCARMI), principal plataforma de la discapacitat a Catalunya, va instar a la Generalitat a desplegar el Codi d’Accessibilitat “el més ràpidament possible, procurant ser més àgils que en l’aprovació del Codi”, en paraules de la presidenta del comitè, Mercè Batlle.

El Codi d’Accessibilitat desenvolupa la Llei d’Accessibilitat de 2014, ha comptat amb la participació activa de les entitats del sector i era una demanda recurrent dels últims anys, ja que feia molts anys que s’hauria d’haver aprovat. La demanda del COCARMI es va fer el 30 de novembre durant una jornada de reflexió celebrada a Ca l’Alier sobre els 25 anys del comitè i s’emmarca en els actes del Dia internacional de les Persones amb Discapacitat, que se celebra cada 3 de desembre.

A més d’instar l’administració a posar fil a l’agulla en l’aplicació del Codi, Batlle va demanar que el 2024 es compleixin altres reptes del sector, com ara l’actualització dels salaris del professionals d’atenció a les persones amb discapacitat perquè s’equiparin als dels professionals que treballen directament per a l’administració, la revisió de la cartera de serveis, l’aprovació del Pacte Nacional sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat o l’aprovació, al Parlament, de la reforma del Codi Civil català perquè respongui al mandat de la Convenció Internacional sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat pel que fa a la capacitat jurídica del col·lectiu. “No podem esperar més”, va dir Batlle en un parell d’ocasions.

En aquest sentit, el conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, va anunciar en l’obertura de la jornada l’aprovació del Pacte Nacional al llarg del primer trimestre de l’any que ve, “un Pacte que ens ha costat molt desenvolupar” i que “ha de marcar les línies estratègiques del sector, les administracions i el sector privat pel que fa a la discapacitat”. Va coincidir amb Batlle que un altre repte pel 2024 és la revisió de la cartera de serveis, que s’ha d’orientar més a fomentar la vida independent i en comunitat. Campuzano va destacar que la fortalesa del moviment associatiu de la discapacitat està “en qui hi ha darrere el COCARMI: les federacions, les entitats de base i les famílies”.

Des de la Federació Catalana d’Autisme ens adherim a les demandes del COCARMI. És indispensable que es desplegui el Codi d’Accessibilitat a Catalunya per garantir una millor participació en la societat de les persones amb discapacitat en general i amb autisme en particular, garantint espais i entorns accessibles, i vetllant per l’accessibilitat comunicativa i cognitiva arreu.

Celebrem que el Pacte Nacional sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat s’aprovi en el primer trimestre d’aquest any 2024. Hem tingut l’oportunitat de participar en els 4 grups de treball que el Departament de Drets Socials ha organitzat durant el 2023 per a la creació del Pacte i de poder posar sobre la taula l’autisme i les necessitats del col·lectiu, per tal que es garanteixin els seus drets.

Celebrem també la voluntat de revisar la Cartera de Serveis Socials. Des de la Federació Catalana d’Autisme fa temps que insistim al Departament per tal que l’autisme estigui reconegut com una condició diferenciada de la discapacitat intel·lectual o les malalties de salut mental, i que es tingui en compte la seva especificitat amb l’objectiu que es proporcionin serveis públics adaptats a les necessitats de les persones del col·lectiu autista, tant socials com d’altres departaments com poden ser els d’Educació i Salut. Al que l’autisme deixi de ser una condició invisibilitzada dins l’administració. També seguirem treballant per la creació real de serveis amb una mirada menys institucionalitzadora i més centrada en l’autonomia i la vida independent, que tingui en compte l’assistent personal com a figura crucial per a moltes persones amb autisme/autistes i del col·lectiu de la discapacitat en general.

Agraïm al COCARMI la celebració d’aquesta jornada i la seva tasca de representació del col·lectiu de la discapacitat a Catalunya. Seguirem treballant plegades per als nostres drets.

 

Llegeix la nota de premsa sencera del COCARMI amb la informació sobre la jornada aquí.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *