Saltar al contingut principal

El sector de la discapacitat reclama més recursos, finançament estable i celeritat en les subvencions

La petició es va fer ahir en la reunió del Consell de la Discapacitat de Catalunya, on el COCARMI ostenta la vicepresidència segona

La revisió i actualització de la cartera de serveis, una altra prioritat del sector abordada durant la trobada

El Comitè Català de Representants de Persones amb Discapacitat (COCARMI), principal plataforma de la discapacitat a Catalunya, va reclamar ahir a la Generalitat més recursos, celeritat en les convocatòries de subvencions i l’actualització de la cartera de serveis (que no s’ha modificat des de 2010, quan s’hauria de fer cada dos anys) perquè s’adapti a les canviants i creixents necessitats de les persones amb discapacitat.

Aquesta petició es va fer ahir a la tarda durant la reunió del Consell de la Discapacitat de Catalunya, Codiscat, encapçalada pel President de la Generalitat, Pere Aragonès, i del qual el COCARMI n’ostenta la vicepresidència segona. En la trobada es va fer un repàs dels avenços i iniciatives posades en marxa pels diferents departaments en matèria de discapacitat des de la darrera reunió del Consell, celebrada el 12 de gener de 2023. La presidenta del COCARMI i vicepresidenta segona del Consell, Mercè Batlle, agraí que els diferents departaments implicats hagin respost a les peticions de més col·laboració fetes en la darrera reunió i expressà la confiança que aquesta nova forma de treballar, basada en la comunicació i la col·laboració, s’instauri plenament.

D’altra banda, celebrà avenços com l’aprovació del Codi d’Accessibilitat, que des del Comitè esperem que s’apliqui ràpidament, i recordà que, avenços a banda, “segueixen faltant recursos i celeritat en la publicació de les convocatòries” de les subvencions. En aquest sentit, el vicepresident del COCARMI, Víctor Galmés, lamentà els retards en moltes convocatòries i apel·là a treballar per la sostenibilitat del sector, clau per poder oferir una atenció de qualitat, mitjançant un finançament  estable, plurianual, previsible i que prioritzi el sistema de concertació. Recordà, a més, la demanda d’actualització de la Cartera de serveis, tant econòmicament com pel que fa la tipologia de serveis, de forma que sigui “viva i revisable”, es treballi al llarg d’aquest 2024 i ja es pugui aplicar l’any que ve.

Al seu torn, el secretari general del Comitè, David Bernardo, exposà la necessitat “d’una aplicació i desplegament normatiu àgil en col·laboració amb el sector” atesa “l’acumulació excessiva de normativa”, sovint feixuga i amb tràmits complexos i poc accessibles no només per a les persones amb discapacitat, sinó també per als tècnics de les entitats.

En la reunió, representants de la Generalitat van exposar l’evolució dels treballs i projectes de les diferents àrees i departaments que afecten el col·lectiu de persones amb discapacitat, des del Pacte Nacional sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat, on la Federació Catalana d’Autisme ha tingut una part activa en 4 grups de treball, a la difusió del Codi d’Accessibilitat, passant per l’atenció a l’alumnat amb discapacitat, el servei  de facilitador en els procediments judicials, el procés de revisió de la Cartera de serveis, les subvencions, els ajuts PUA o l’estudi sobre el greuge econòmic de les persones amb discapacitat, entre d’altres.

Des de la Federació Catalana d’Autisme vàrem aprofitar l’avinentesa per parlar amb el conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, sobre la inclusió de l’autisme de manera específica dins la Cartera de Serveis Socials per tal que el nostre col·lectiu pugui rebre els serveis de qualitat que es mereix i que li pertoquen per dret. Seguim fent incidència perquè se’ns vegi, se’ns conegui i es respectin els nostres drets.

 

*Nota de premsa del COCARMI.

Ves al contingut