Ens reunim amb Mònica Martínez, consellera de Drets Socials i Inclusió, i Esther Niubó, consellera d’Educació i Formació Professional
En el transcurs d’aquests darrers dies, des de la Federació Catalana d’Autisme hem celebrat les primeres reunions amb el nou Govern de la Generalitat, amb Mònica Martínez, consellera de Drets Socials i Inclusió, i Esther Niubó, consellera d’Educació i Formació Professional.
Trobada amb Drets Socials
A la trobada amb Mònica Martínez, consellera de Drets Socials i Inclusió, vam assistir amb el COCARMI, com a membres del comitè i en representació del col·lectiu autista a Catalunya. Després de la presentació del COCARMI, cada una de les entitats vam poder donar a conèixer el nostre projecte. Laura de Batlle, presidenta de la Federació Catalana d’Autisme, va explicar la tasca que du a terme l’entitat i el nombre d’organitzacions que representa. A més, va traslladar a la consellera algunes de les principals demandes del col·lectiu pel que fa a drets socials:
- Demanem que es contempli l’especificitat de l’autisme dins la Cartera de Serveis Socials, per poder garantir serveis de qualitat i especialitzats en autisme.
- És important que el servei d’assistència personal sigui una realitat per a qualsevol persona que necessiti suport per a desenvolupar les tasques de la vida quotidiana. Hem de garantir la vida autònoma i independent.
- Vam posar de manifest la importància de les taules de treball interdepartamentals i la necessitat que continuïn en marxar per a seguir creant protocols i maneres d’actuar per al nostre col·lectiu.
Al final de la trobada, Mercè Batlle, presidenta del COCARMI, va voler remarcar la necessitat que el comitè sigui un òrgan consultiu davant les persones amb discapacitat de Catalunya.
Trobada amb Educació i Formació Professional
A la segona trobada, la presidenta de la Federació Catalana d’Autisme, Laura de Batlle, es va reunir amb Esther Niubó, consellera d’Educació i Formació Professional, i Mireia Biel, cap de relacions institucionals del Departament. Va ser una reunió en la qual vam poder traslladar les demandes del col·lectiu autista pel que fa a educació, i les problemàtiques principals amb què es troben les famílies.
Es va parlar de la manca de coneixement sobre autisme en molts professionals de l’educació, tant a primària i secundària com a l’etapa postobligatòria. Des de la Federació vam defensar el servei d’assistència personal a les escoles, per tal de poder garantir l’autonomia d’infants i joves, i vam parlar dels EAP i de la diferència del servei que proporcionen segons el territori: en alguns centres, l’EAP de la zona realitza visites mensuals, en altres, però, pot arribar a fer-ne només dues vegades l’any. També vam denunciar que molts infants i joves no puguin anar a colònies o a excursions en horari escolar, la qual cosa comporta una vulneració directa dels seus drets i una privació de l’aprenentatge en habilitats socials i de gaudi del lleure que sí que tenen els seus companys i companyes.
A la reunió també vam parlar de la necessitat de reduir ràtios a les aules. En aquest sentit, la Consellera també va manifestar la necessitat d’incorporar altres perfils professionals a les aules, a part del professor/a o tutor/a.
Un dels temes de la reunió també va ser l’assetjament escolar que pateixen moltes persones estudiants autistes, sobretot a secundària, amb casos greus en què hi ha alumnes amb problemes de salut mental com depressió i inclús suïcidis. Des de la conselleria van compartir aquesta preocupació i la necessitat de tractar aquesta xacra.
Des de la Federació també vam parlar de la problemàtica de la conciliació laboral que provoca el fet que els instituts acabin a les 15h del migdia, en el cas de molts joves amb necessitats de suport i dependència que requereixen una persona de suport amb ells.
Per últim, la Consellera va parlar de la importància de fer un abordatge més transversal i més enllà d’educació, juntament amb els Departaments de Drets Socials i de Salut.
Un cop finalitzada la trobada, es va acordar celebrar una nova reunió d’aquí a un mes, amb Esther Niubó, consellera d’Educació i Formació Professional i Tana Tarapiella, Directora General d’Inclusió del Departament. Serà una segona trobada per a aterrar els punts tractats a la primera presa de contacte i veure com continuem treballant per a millorar el sistema educatiu per a les persones amb discapacitat en general i autisme en particular.
Des de la Federació Catalana d’Autisme hem demanat reunir-nos amb altres departaments per a presentar la situació del col·lectiu en diversos àmbits, i traslladar les nostres demandes.