Saltar al contingut principal

Estratègia Estatal de Desinstitucionalització: celebrem la seva aprovació però demanem voluntat política per aplicar-la

Des de la Federació Catalana d’Autisme celebrem l’aprovació en el Consell de Ministres de l’ ”Estratègia estatal per a un nou model de cures en la comunitat: Un procés de desinstitucionalització (2024-2030)”, una iniciativa liderada pel Ministeri de Drets Socials, Consum i Agenda 2030, que vol transformar els sistemes de suport i cures a les persones que viuen situacions de dependència, vulnerabilitat o exclusió. Demanem, però, una clara voluntat política per fer efectives les accions marcades i garantir un canvi real a Catalunya.  

Dotada amb 1.300 milions d’euros, l’Estratègia Estatal de Desinstitucionalització pretén que les persones amb més necessitats de suport de totes les edats puguin viure la vida que escullen en comunitat, amb accés als serveis i suports que necessitin en el seu entorn més proper, d’acord amb les seves preferències i desitjos. Així doncs, s’aposta per un allunyament del sistema assistencialista i institucional, predominant actualment, que força a aquestes persones a viure segregades en la societat i que rarament té compte les seves decisions personals.

L’estratègia se centra en el sistema de cures, sostingut principalment per dones. En aquest sentit, inclou línies d’actuació orientades a “valoritzar la tasca de les cures, millorar les condicions laborals i la protecció social de les persones cuidadores, i generar serveis i suports concrets per evitar que les cures recaiguin sobre les dones i les famílies.”

Assistència personal

L’estratègia destaca l’assistent personal com una de les figures indispensables per garantir la vida independent de la persona i la transformació dels models de cures i suports. L’eix 4 contempla el desplegament i el reforç del servei d’assistència personal, i indica la necessitat de revisar les carteres de serveis, així com actualitzar els ràtios pel que fa als serveis d’atenció i suport en la comunitat i en domicili.

Una oferta àmplia i suficient de la prestació d’assistència personal és una de les principals demandes del col·lectiu autista i de la discapacitat en general. En el cas de Catalunya, des de la Federació Catalana d’Autisme seguim treballant amb l’administració per tal que sigui un suport garantit per a qualsevol persona que ho pugui necessitar, ja sigui durant tota la seva vida o en etapes puntuals. Actualment, a Catalunya, només hi ha Actualment, a Catalunya, només hi ha 98 persones amb assistència personal, un nombre molt petit en comparació amb altres comunitats autònomes com el País Basc, on hi ha 6.888 persones que reben aquesta prestació (Ministeri de Drets Socials, Consum i Agenda 2030, 2024).

Des de la Federació Catalana d’Autisme celebrem que per fi es contemplin de manera oficial les cures i els suports a persones amb més necessitats de suport tenint en compte el dret a decidir sobre la pròpia vida de la persona i cercant millores i alternatives a la institucionalització, en línia amb la Convenció sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat de l’ONU i les orientacions europees que es dirigeixen cap aquest nou model de transformació social. En el cas de l’autisme, el document d’harmonització dels drets de les persones autistes de la Unió Europea publicat a l’octubre de l’any passat, posa èmfasi en el dret a la vida independent i a l’assistència personal. 

Així i tot, demanem voluntat política per implementar les accions que marca l’estratègia. A Catalunya ens trobem a anys llum de poder assegurar una vida independent digna per a les persones autistes. És essencial que en la nova legislatura es treballi per a garantir que l’estratègia es pugui fer efectiva a Catalunya. L’equip de la Federació es reunirà amb els equips del nou govern per seguir fent incidència i demanarem que es contempli el blindatge de polítiques i noves mesures per tal d’evitar que en èpoques d’inestabilitat política i canvi, es perdi la feina feta.

Ves al contingut