Saltar al contingut principal

La Federació Catalana d’Autisme ofereix una roda de premsa amb motiu del Dia Mundial de Conscienciació sobre l’Autisme

La Federació Catalana d’Autisme ha ofert aquest dijous 4 d’abril una roda de premsa a Barcelona, on ha llegit el seu posicionament d’enguany per al Dia Mundial de l’Autisme, ha explicat la situació del col·lectiu en diferents àmbits a Catalunya i ha exposat les seves demandes per a les pròximes eleccions autonòmiques.

Segons Neus Payerol, presidenta de la Federació Catalana d’Autisme, i Marta Campo, directora gerent de la Federació Catalana d’Autisme, la principal demanda del col·lectiu és que es reconegui l’especificitat de l’autisme. Avui dia, el TEA (Trastorn de l’Espectre Autista) encara s’inclou dins el grup de la discapacitat intel·lectual i les malalties mentals en la Cartera de Serveis Socials, fet que suposa una invisibilització del col·lectiu i impedeix que hi hagi una oferta de serveis públics adaptats a les necessitats de les persones autistes i les seves famílies. L’autisme tampoc consta a l’Idescat: no hi ha dades actualitzades sobre la prevalença de l’autisme a Catalunya. El darrer estudi publicat el 2019, indica que 1 de cada 81 persones catalanes són autistes.

Una altra de les principals demandes exposades en la roda de premsa és que s’aposti per la recerca en autisme. El Pla d’Acció Estratègia Espanyola en TEA aprovat pel Consell Nacional de Discapacitat i dotat amb 40 milions d’euros conté una línia de treball dirigida a impulsar la investigació, però és l’acció amb la partida pressupostària més petita (467.991,45€). La Federació apunta que cal més coneixement, informació i sensibilització en autisme en tots els àmbits de la societat.

Tant Neus Payerol com Marta Campo denuncien la vulneració flagrant dels drets de les persones autistes, que no poden accedir a una educació inclusiva de qualitat, tenen una taxa d’atur d’entre el 75 i el 90% (dades europees) i tenen una esperança de vida 16 anys menor que la de la resta de la població. Reiteren l’abandonament i el maltractament institucional que pateix el col·lectiu i la falta de voluntat política. Neus Payerol lamenta que “a la Federació Catalana d’autisme portem 13 anys en funcionament, les demandes d’enguany s’han fet de manera continuada en els darrers anys i no són escoltades. Diem PROU.”

En aquest sentit, reivindiquen la tasca de les entitats socials creades i gestionades per les famílies del col·lectiu, i expliquen que són aquestes organitzacions les que han de proporcionar els serveis i suports que no s’estan oferint des de l’administració.

La Federació Catalana d’Autisme celebra que des de l’administració se’ls convoqui a grups de treball per poder defensar els drets de les persones autistes i les seves famílies, però expliquen que el resultat és l’elaboració de guies i no s’acaben materialitzant en polítiques concretes. Afegeixen que hi ha una gran incertesa per part del col·lectiu de cara a les eleccions de maig i consideren que cal un canvi sistèmic que garanteixi d’una vegada per totes polítiques i serveis que beneficiïn al col·lectiu autista.

Pots veure la roda de premsa completa aquí. 

Ves al contingut