Saltar al contingut principal

Manifest Dia Mundial de conscienciació sobre l’autisme 2021

El Dia Mundial de Conscienciació sobre l’autisme, és un dia especialment important per a traslladar a la societat en general els grans reptes en què encara es troben les persones amb autisme i les seves famílies.

L’any 2020 la pandèmia de la COVID19 va posar més en relleu les desigualtats socials i les dificultats pels col·lectius més vulnerables. La situació segueix aquest any 2021 i ja s’està veient la crisi econòmica i social que se n’està derivant i que afecta de ple a les persones amb diversitat funcional.

Avui volem aprofitar l’espai de veu que ens dóna el Dia Mundial de Conscienciació sobre l’Autisme per posar de manifest:

  • Que la necessitat any rere any de fer-nos visibles en un dia com el dos d’abril és perquè encara no es compta amb les persones amb autisme a l’escola, als espais d’oci o als entorns laborals i que encara queda una llarga trajectòria perquè realment se’ls i se’ns tracti com a ciutadans i ciutadanes de ple dret
  • Que l’autisme és una condició que va en augment: en els últims 6 anys hi ha hagut un augment de casos del 250% i des dels diferents àmbits (sanitari, educatiu, benestar) s’està percebent aquest augment i la conseqüent necessitat d’adaptacions dels espais i de recursos especialitzats. Si ho estem veient: actuem!
  • El lema d’Autisme Europa pel Dia Mundial de Conscienciació sobre l’Autisme d’aquest any 2021 és “Podem aprendre, podem treballar” i la Federació Catalana hi està adherida i hi està d’acord però volem matisar que això tan sols és possible si es reben l’atenció i els suports necessaris des de la infantesa i durant tot el cicle vital
  • Cal un reconeixement a l’especificitat d’aquesta condició i a la necessitat d’atenció especialitzada en tots els entorns de participació de la persona
  • Cal que des de les administracions es prenguin mesures per tal de garantir els drets fonamentals i bàsics de les persones amb autisme i cal que es creïn mecanismes per oferir els suports necessaris per exercir-los
  • Reivindiquem el paper de les entitats i associacions de famílies i de persones amb TEA que fan una gran tasca de difusió, formació i atenció al col·lectiu. Els seus projectes innovadors dónen resposta als nous reptes que es presenten aquest segle per transformar i millorar l’atenció que reben les persones amb autisme i les seves famílies. Aquestes entitats i els seus projectes no reben el reconeixement i suport que es mereixen per part de les administracions que, tot i els discursos benintencionats, segueixen treballant amb models que no promouen la inclusió social plena ni fomenten l’autodeterminació.

 

És necessari teixir complicitats, treballar de manera conjunta i transversal per assolir els grans reptes que tenim al davant. Calen canvis en la Cartera de Serveis Socials, canvis en l’àmbit de la salut i de la inclusió educativa.

És necessari replantejar-se els principis de productivitat, utilitat i capacitat que regeixen actualment la nostra societat: el valor humà que aporta la diversitat és inqüestionable i inquantificable.

Si estem d’acord en el reconeixement d’aquestes necessitats pel col·lectiu de persones amb TEA: escolteu-nos.  Comencem a treballar plegades entitats, administracions, professionals i persones amb TEA. Canviem el món, millorem el món.

Perquè la societat ho mereix, perquè totes i tots mereixem un passat, un present i un futur dignes i feliços.

 

 

La Federació Catalana d’Autisme representa les següent entitats:

Asperger New Life · Associació Aprenem · Assotea · Ateate · Centre de Recursos Aprenem Barcelona · Autisme amb Futur · CRTEACC · Fundació Autisme Mas Casadevall · COADI · Fundació Junts Autisme · Univers Àgatha · Teacció · Fundació Adimir · Pas a Pas · Fundació Guru · Associació Plançó · Fundació Els Xiprers · Avancem Junts · Viu Autisme · Tea Garrotxa · Associació Supera’TEA · TEA Alt Empordà· Associació Projecte EVI · Associació ISTEA

 

Ves al contingut