“No soc millor que ningú, no soc pitjor que ningú”, el nou projecte de la Federació Catalana d’Autisme per lluitar contra el bullying

“No soc millor que ningú, no soc pitjor que ningú”, el nou projecte de la Federació Catalana d’Autisme per lluitar contra el bullying

La Federació Catalana d’Autisme llençarà un nou projecte enfocat a la formació i sensibilització de l’entorn educatiu sobre l’autisme. “No soc millor que ningú, no soc pitjor que ningú” pretén conscienciar a alumnes, professorat i famílies per tal de lluitar contra l’assetjament escolar que pateixen moltes persones amb TEA (Trastorn de l’Espectre Autista).

El percentatge d’estudiants que pateixen bullying a escala internacional és d’un 46,3% en el cas de les persones amb autisme i d’un 10% en el cas de les persones no autistes. Segons els experts, són les característiques de l’entorn com el context, el centre i el clima del grup, les que determinen un risc més alt de patir assetjament escolar per part de l’alumnat amb TEA. Cal tenir en compte que fins fa deu anys, el bullying es reservava al terreny escolar, però ara, amb les noves tecnologies, l’assetjament es produeix les 24 hores del dia a causa de l’accés continu a la víctima a través de noves plataformes digitals, el que es coneix com a ciberbullying. [1]

És en l’entorn escolar i a partir de les persones que hi formen part que cal incidir perquè el canvi i la millora sigui endèmica i parteixi de la presa de consciència de la població. “No soc millor que ningú, no soc pitjor que ningú”, que és finançat per Fundació La Caixa (Demarcació Territorial de Barcelona), es basa en l’execució complementària de diferents activitats:

Xerrades i tallers

Consistiran en formacions a professorat, tallers a grups de classe i informació a les famílies sobre l’autisme, executats per la Federació i les entitats.

Unitats didàctiques

La Federació, juntament amb l’empresa Junior Report (Grup La Vanguardia), oferirà continguts pedagògics en línia especialitzats en autisme, més enllà dels moments puntuals de les formacions i tallers. Es publicaran a una plataforma accessible per a instituts. 

Col·laboració entre els centres educatius i les entitats del territori

S’espera que a les xerrades es creï una implicació que aconsegueixi potenciar les entitats de cada territori, amb les quals s’assistirà als instituts, i que això pugui fer que:

  1. aconsegueixin més associats i puguin créixer.
  2. puguin donar servei a famílies que potser estan desorientades.
  3. puguin aconseguir persones voluntàries per dur a terme iniciatives que, en alguns casos, també seran finançades parcialment per aquesta subvenció.

Pròximament, publicarem informació més detallada sobre el contingut de les activitats i els aspectes tècnics del projecte.

Busquem instituts que vulguin contribuir a la sensibilització i formació sobre autisme. Les entitats també podeu proposar escoles on creieu que és interessant assistir.

Si sou una entitat que no forma part de la Federació i us interessaria participar en aquest projecte, contacteu amb nosaltres i us expliquem com federar-vos i com podríeu col·laborar. Ens podeu escriure a info@fedcatalanautisme.org

[1] Autismo España: http://www.autismo.org.es/sites/default/files/guia_bullying_tea_a5_web.pdf

 

La Federació Catalana d’Autisme representa les següent entitats:

Asperger New Life · Associació Aprenem · Assotea · Ateate · Centre de Recursos Aprenem Barcelona · Autisme amb Futur · CRTEACC · Fundació Autisme Mas Casadevall · COADI · Fundació Junts Autisme · Univers Àgatha · Teacció · Fundació Adimir · Pas a Pas · Fundació Guru · Associació Plançó · Fundació Els Xiprers · Avancem Junts · Viu Autisme · Tea Garrotxa · Associació Supera’TEA · TEA Alt Empordà· Associació EVI (Espai de Vida Independent) · Associació ISTEA · Lovaas Foundation · RubiTEA · El Globo Azul · Fundació Estany · Càtedra Autisme Girona · Cooperativa Can Roure · Todos en Azul · Specialisterne · TEA Moianès · Associació Autisme Pallejà · Héroes Sin Capa · Fundació Onada

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *