Saltar al contingut principal

Participem en la missió internacional de la Taula del Tercer Sector a Bèlgica i Països Baixos

Del 25 al 28 de juny va tenir lloc la missió internacional “Territoris en Transició 2024” de la Taula del Tercer Sector a Brussel·les, Gant, Anvers i Utrecht. Des de la Federació Catalana d’Autisme vam tenir el plaer de participar en aquesta missió amb altres entitats federades a la Taula, la qual cosa ens va permetre intercanviar perspectives pel que fa als drets socials a Europa, conèixer entitats i projectes molt interessants, i seguir creant xarxa per a construir agendes compartides entre el tercer sector.

La missió va començar amb una trobada de la delegació catalana a la Unió Europea, amb l’obertura de l’acte a càrrec de Francina Alsina, presidenta de la Taula del Tercer Sector, i Ignasi Centelles, delegat del govern de la Generalitat de Catalunya a la Unió Europea. Vam poder escoltar a David Rinaldi, director d’estudis de Foundation for European Progressive Studies, Seamus Boland, president del grup III del Comitè Econòmic i Social Europeu, i Laura de Bonfils, directora de Social Platform. Van parlar de les propostes de l’agenda europea, del paper que juguem les organitzacions de la societat civil per impulsar canvis reals, i de quina manera està actuant l’extrema dreta a Europa. Ens van apel·lar per incrementar l’ambició i desenvolupar polítiques de benestar.

Intervenció de la Federació Catalana d’Autisme:

Marta Campo, directora gerent de la Federació Catalana d’Autisme, va poder intervenir en diversos debats i trobades. Això és el que vam destacar des de la Federació:

Vam poder informar-nos de la European Care Strategy quan vam anar a Brussel·les el 2021. Des de llavors, hem tingut en compte aquesta estratègia en les diferents accions d’incidència política i en projectes, donant-la a conèixer, mencionant-la i parlant de la importància de la seva implementació. També vam destacar que fa unes setmanes el govern central espanyol la va

presentar de manera oficial, i que l’objectiu de la Federació és fer seguir fent incidència en el context català perquè es faci efectiva en el nostre territori.

Totes les estratègies i programes discutits i presentats a Europa, no només ens donen esperança, sinó que també ens donen força en els nostres arguments, estructura en les nostres propostes i estratègia en els nostres moviments. Tenim a la nostra disposició eines per a denunciar si a la nostra comunitat autònoma es parla de transformació de les cures però no hi ha polítiques ni inversions per a les cures, si no existeix l’assistent personal, o si trobem una manca de coherència entre el discurs perquè es parla de desinstitucionalització però alhora també es premien i es financen més les grans corporacions i els grans centres residencials. En definitiva, tenim un marc teòric i legal que ens empara a l’hora de fer activisme i incidència.   

Des d’una posició més local i de contacte més directe amb el territori, les entitats del tercer sector fem pressió i fem que les mesures tinguin efecte com a agents transformadors que som. Tenim a la nostra disposició la Care Strategy Framework, la EU Disability Strategy 2025-2030 i l’Harmonització dels Drets de les Persones amb Autisme aprovada per al parlament europeu l’octubre de 2023. A més, a Catalunya estem canviant la Cartera de Serveis Socials i tenim el EU Framework of Social Services of Excellence com a document base per a fer incidència amb el Departament de Drets Socials.

Així doncs, a la nostra intervenció vam destacar la quantitat de recursos i eines que tenim a Europa per a poder argumentar les nostres demandes i reclamar els nostres drets davant les administracions més locals, i vam parlar de la necessitat d’actuar amb una doble estratègia: de dalt cap a baix (des d’Europa cap als ens locals) i viceversa. Tot i la gran tasca de les entitats socials, vam destacar el cansament del tercer sector i els problemes de finançament que arrosseguem per aconseguir generar tots els canvis: ens cal suport econòmic directe, així com sistemes de control a nivell social.

Més informació.

Ves al contingut