Saltar al contingut principal

Persones autistes participen en la Trobada “La Llar que vull” per a dissenyar el seu model de vidaindependent

  • Es tracta d’una iniciativa emmarcada en el projecte Rumbo, organitzada per la Federación Autismo Andalucía, Autismo Galicia i la Federació Catalana d’Autisme.

Més de 70 persones amb autisme es citen en una trobada col·laborativa per a donar a conèixer la seva realitat i preferències i ideals sobre diferents models de vida independent. Una de les claus d’aquesta trobada va ser definir com es aquest model i habitatge ideal per a les persones amb autisme, ja que el projecte Rumbo promou la participació activa de les persones autistes per a que siguin protagonistes de la seva vida.

Amb aquest objectiu, es van organitzar dos espais de diàleg, un en el que van participar persones amb autisme amb menys necessitats de suport i un altre en el que van participar familiars de persones autistes amb grans necessitats de suport.

Una de les conclusions a les que arriba la majoria de participants (72%) és la dificultat econòmica per a accedir a alguns dels models plantejats. En aquesta línia, el 80% prefereix viure en cases abans que en pisos. El 83% desitjaria viure a prop de zones per passejar o relaxar-se i en relació al suport per a tasques i gestions domèstiques, al 61% els agradaria poder comptar amb aquest tipus de suport, i el 89% afirma necessitar algun tipus de suport puntual o diari.

Viure en Família

Respecte als diferents models plantejats “Viure en Família” és l’opció majoritàriament escollida. Les persones participants que prefereixen aquesta opció escullen viure amb parents o viure en parella. En general, valoren la proximitat als recursos, tenir zones tranquil·les amb accés al transport públic i aparcament, cases segures i amb animals de companyia i comptar amb el suport de familiars o puntual de professionals.

Viure sense companyia

La segona opció escollida és “Viure sense companyia”, que ressalta el desig d’independència de les persones autistes. En general, els agradaria un pis o casa sensorialment amigable, fàcil de netejar, amb possibilitat de tenir animals de companyia o espais per als seus interessos. Prefereixen la ciutat, a prop de recursos que els interessin. L’únic suport per a la seva autonomia seria comptar amb un servei de neteja, i suport domèstic puntual del seu entorn o d’un/a assistent personal.

Viure en pis compartit

Les persones participants de la trobada “La llar que vull” han triat en tercer lloc l’opció “Viure en pis compartit”. A aquest grup els agradaria viure amb amistats, persones amb els seus mateixos interessos o amb altres persones autistes. Mostren preferèncie per una casa a la ciutat, amb proximitat al centre d’estudis o feina i a prop d’espais per a l’oci. Comptar amb serveis de neteja i bugaderia i suport puntual de l’entorn en diferents àmbits.

Viure en cohousing L’opció “Viure en cohousing” és menys coneguda per les diferents persones participants, tot i que els va resultar interessant. En general, es decanten per un cohousing de 15 habitatges o menys. Convivència amb la seva família (pares o parella). Cases amb bany privat i servei de neteja. Zones tranquil·les però amb transport públic. Possibilitat de jardí o hort i zones multifuncionals. Proximitat a activitats de lleure i esport. Suport puntual del seu entorn o de professionals.

Viure en residència 

Les persones autistes amb major nivell d’autonomia no trien “Viure en residència”, no obstant, les famílies de persones diagnosticades amb grau 3 de necessitats de suport van comentar les seves preferències per aquest model, ja que compten amb personal format i plantilla estable.

Escullen residències especialitzades en TEA, no de discapacitat genèrica, que disposin d’espais inclusius i fomentin l’autonomia. També valoren que siguin residències petites o mitjanes, situades a prop dels recursos, amb un disseny amigable sensorialment i que respecti la privacitat.

Per a aquest grup de participants, són importants també els suports continuats en diferents aspectes (laboral, domèstic, de salut). A més a més, destaquen la dificultat actual d’accedir a aquest recurs pels elevats costos i llistes d’espera.

La participació de les persones amb autisme i les seves famílies en aquest estudi no només enriqueix els serveis en sí mateixos, sinó que també enforteix el teixit social al reconèixer i valorar la diversitat que presenten les persones, sent essencial per a garantir que les necessitats siguin abordades de manera eficient. L’anàlisi d’aquestes dades servirà per a l’elaboració d’un catàleg de serveis i un model de vida independent per a les persones autistes, basat en les seves preferències i ideals sobre aquest àmbit.

El Proyecto RUMBO: hacia un modelo de autonomía personal conectada e inclusiva’. Aquest projecte és una col·laboració entre 22 entitats del Tercer Sector de la Discapacitat, incloent a la Federació Catalana d’Autisme, i s’estén a través de cinc comunitats autònomes. Finançat pel Ministeri de Drets Socials i Agenda 2030, en el marc del Plan de Recuperación, Transformación y Resiliencia del Gobierno de España i els fons NextGenerationEU de la Unió Europea, el projecte RUMBO té com a principal objectiu fomentar l’autonomia personal i la vida independent de persones amb discapacitat, especialment aquelles amb majors necessitats de suport.

Ves al contingut