Persones autistes validen una guia amb claus per a adaptar l’oci per al col·lectiu
- Un grup de professionals revisa i valida una guia amb recomanacions d’oci adaptades a les necessitats del col·lectiu
- La publicació ‘Guia d’Oci Inclusiu per a persones autistes’ forma part de les accions del Projecte Rumbo, l’objectiu del qual és dissenyar nous models de vida independent per a persones amb discapacitat
Moltes activitats d’oci continuen excloent a les persones autistes al nostre país. El so, la poca accessibilitat en la compra d’entrades, els imprevistos en les activitats programades o l’afluència massiva de públic són només alguns exemples dels obstacles i la falta de comprensió que dificulten el seu accés a experiències d’oci, cultura o esport. Amb l’objectiu d’aportar solucions, un grup professional format per 6 persones autistes ha revisat i validat la ‘Guia d’oci inclusiu per a persones autistes’, en el marc de les activitats del projecte Rumbo, l’objectiu del qual és proposar nous models de vida independent de persones amb discapacitat.
Es tracta d’una publicació dirigida a organitzacions i empreses promotores d’oci, amb l’objectiu de plantejar estratègies innovadores per a dissenyar esdeveniments i activitats per a totes les persones, independentment de les seves necessitats i característiques. En el document es recull informació sobre l’autisme i s’ofereixen pautes i recursos que ajudin a les persones professionals de l’oci a desenvolupar activitats ajustades a les necessitats específiques del col·lectiu autista, promovent la igualtat d’oportunitats.
La guia ha estat publicada per Autismo España i les Federacions autonòmiques que formen part del projecte Rumbo: Autismo Andalucía, Federació Catalana d’Autisme, Autismo Galicia i Autismo Castilla y León.
Per a garantir que el material s’adequa a la realitat de les persones autistes, s’ha comptat amb la participació del grup de Consultoria Autista, format per 6 persones amb autisme (5 consultores i una mediadora). Aquest grup de treball ha revisat i validat el contingut de la guia i ha proposat millores a partir de les seves experiències i coneixements. També ha preparat diferents materials que es difondran a partir de la publicació d’aquesta guia.
A més de l’experiència de les persones amb autisme, per a l’elaboració de la ‘Guia d’Oci Inclusiu per a persones autistes’ s’ha tingut en compte la bibliografia acadèmica publicada en relació amb l’accessibilitat, l’autisme i l’oci.
Contingut de la guia
La publicació comença amb una introducció sobre la importància de la inclusió i l’accessibilitat en l’oci per a, a continuació, detallar recomanacions sobre:
- preparació dels espais perquè siguin inclusius i amigables amb l’autisme
- planificació i organització de les activitats d’oci perquè es tingui en compte les necessitats de les persones autistes
- capacitació dels i les professionals del món de l’oci, posant l’accent en la importància de l’anticipació per a les persones autistes i en la correcta comunicació que garanteixi la seva comprensió.
La guia conté també recursos pràctics perquè administracions públiques, empreses i professionals de l’oci puguin examinar l’accessibilitat i la inclusió de persones autistes en les seves activitats. D’aquesta manera, s’inclou un apartat de bones pràctiques amb activitats inclusives amb l’autisme que han estat un èxit en museus, espais de vacances, teatre i esports, i plantilles d’avaluació per a analitzar l’accessibilitat de l’activitat abans, durant i una vegada finalitzada.
Per tot això, la guia ‘Guia d’oci inclusiu per a persones autistes’ és un recurs indispensable per a promoure el dret de totes les persones autistes a gaudir d’activitats d’oci i temps lliure. Consulta o descàrrega aquesta guia aquí.
Sobre el projecte RUMBO
‘Projecte RUMBO: cap a un model d’autonomia personal connectada i inclusiva’ és una iniciativa desenvolupada entre diferents confederacions del Tercer Sector de la discapacitat i el seu teixit associatiu (COCEMFE, ASPACE, PREDIF, FEDACE i AUTISMO ESPAÑA). L’objectiu és impulsar el disseny de models innovadors de suport a l’autonomia personal i la vida independent de persones amb discapacitat, especialment aquelles amb majors necessitats de suports, mitjançant la combinació de serveis i recursos que puguin facilitar una forma de vida inclusiva en la societat en condicions de seguretat, accessibilitat i benestar.
Aquest projecte, que compta amb la participació de 22 entitats d’aquestes confederacions repartides en cinc comunitats autònomes, està finançat pel Ministeri de Drets Socials, Consum i Agenda 2030, amb càrrec al Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència del Govern d’Espanya, lligat als fons NextGenerationEU de la Unió Europea.