Saltar al contingut principal

Rumbo, el projecte que busca dotar de nous models de vida independent a les persones amb discapacitat

  • Més de 3,5 milions de persones amb discapacitat a Espanya podran beneficiar-se dels avanços del Projecte Rumbo
  • Cinc confederacions de la discapacitat treballen juntes per a assegurar models de vida independent i participació social activa per a totes les persones amb discapacitat
  • L’objectiu és promoure solucions innovadores per a generar contextos que afavoreixin la vida independent de les persones amb discapacitat

Les persones amb discapacitat podran accedir a nous models de vida independent i de participació activa en la societat gràcies al ‘Projecte Rumbo: cap a un model d’autonomia personal connectada i inclusiva’. Més de 3,5 milions de persones amb discapacitat a Espanya podran beneficiar-se d’aquesta iniciativa col·laborativa en la qual participen cinc organitzacions estatals del Tercer Sector (de la discapacitat) al costat del seu teixit associatiu.

La Confederació Espanyola de Persones amb Discapacitat Física i Orgànica (COCEMFE), la Federació Espanyola de Dany Cerebral (FEDACE), la Confederació ASPACE, la Plataforma Representativa Estatal de Persones amb Discapacitat Física (PREDIF) i la Confederació Autisme Espanya conjuminen esforços a la recerca de nous models que facin realitat una vida independent i participativa per a aquestes persones, especialment aquelles amb majors necessitats de suport.

L’objectiu és impulsar el disseny de models innovadors de suport a l’autonomia personal, la vida independent i la participació social de persones amb discapacitat. D’aquesta manera, Rumbo pretén donar resposta a la Convenció Internacional sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat, que, en el seu article 19 reconeix el dret a viure de manera independent.

I és que, la falta de serveis adequats a la comunitat, la dificultat d’accés a l’habitatge o la falta de suport tècnic i assistència personal, al costat de l’escassetat de mitjans econòmics i materials, són els principals reptes als quals s’enfronten les entitats del Projecte Rumbo. Per a donar resposta a tots ells, es treballa en solucions innovadores per a adequar les condicions de vida i l’entorn a les necessitats de les persones amb discapacitat.

Així doncs, durant tres anys el Projecte Rumbo coordinarà el treball de 22 entitats en diferents comunitats autònomes (Andalusia, Aragó, Catalunya, Castella i Lleó i Galícia) en les quals s’està analitzant la situació actual de necessitats i suports amb els quals compten avui dia les persones amb discapacitat. D’aquesta anàlisi sorgiran diferents propostes, accions i iniciatives que s’ajustaran a les demandes que requereixen les persones de cada col·lectiu de la discapacitat.

Encara que el termini per a dur a terme aquestes actuacions finalitza al desembre de 2024, el Projecte Rumbo s’aborda amb una visió integradora, global i sostenible en el temps. Aquesta iniciativa està subvencionada pel Ministeri d’Assumptes Socials i Agenda 2030 amb càrrec al Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència del Govern d’Espanya, lligat als fons NextGenerationEU de la Unió Europea.

Sobre el projecte RUMBO

‘Projecte RUMBO: cap a un model d’autonomia personal connectada i inclusiva’ és una iniciativa col·laborativa desenvolupada entre diferents confederacions del Tercer Sector de la discapacitat i el seu teixit associatiu (COCEMFE, ASPACE, PREDIF, FEDACE i AUTISME ESPANYA). L’objectiu és impulsar el disseny de models innovadors de suport a l’autonomia personal i la vida independent de persones amb discapacitat, especialment aquelles amb majors necessitats de suports, mitjançant la combinació de serveis i recursos que puguin facilitar una forma de vida inclusiva en la societat en condicions de seguretat, accessibilitat i benestar.

Aquest projecte, que compta amb la participació de 22 entitats d’aquestes confederacions repartides en cinc comunitats autònomes, és finançat pel Ministeri de Drets Socials i Agenda 2030, amb càrrec al Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència del Govern d’Espanya, lligat al seu torn als fons NextGenerationEU de la Unió Europea.

 

A la Federació Catalana d’Autisme valorem moltíssim la col·laboració que hem estat tenint en el marc del Projecte RUMBO amb les altres entitats de la Confederación Autismo España en l’àmbit espanyol, però a la vegada considerem molt important la col·laboració més territorial que estem portant a terme amb les altres dues entitats que participen en el projecte en l’àmbit català, que són ECOM i la Federació Catalana de Paràlisi Cerebral (FEPCCAT). Amb aquestes dues organitzacions estem treballant amb objectius comuns que passen per l’assistència personal i per l’adaptació d’espais com a eixos principals, de manera que totes les conclusions que traiem del Rumbo tinguin un impacte directe en el territori a nivell més local i, per tant, a les nostres entitats.

Ves al contingut