Rumbo publica la primera guia per a adaptar entorns amigables amb l’autisme

Rumbo publica la primera guia per a adaptar entorns amigables amb l’autisme

Rumbo publica la primera guia per a adaptar entorns amigables amb l’autisme

  • La guia ‘Ciutats inclusives: Entorns amigables amb l’autisme’ ofereix pautes i models per a dissenyar i rehabilitar espais que siguin universals i accessibles per a les persones autistes
  • A través d’exemples pràctics, especifiquen com l’organització física, la senyalística o l’estructuració d’espais públics i habitatges són fonamentals per a millorar significativament la qualitat de vida de les persones autistes i les seves famílies
  • La publicació forma part de les accions del Projecte Rumbo que busca promoure la vida independent de persones amb discapacitat

Les cinc entitats de l’autisme que participen en el projecte Rumbo publiquen la primera guia per a fer que espais i habitatges siguin amigables amb les persones autistes. La reorganització d’espais, la senyalística o tenir en compte els estímuls sensorials de l’entorn són només alguns dels aspectes que professionals de l’arquitectura, rehabilitació, disseny i planificació urbanística poden aplicar per a millorar significativament la qualitat de vida de les persones amb autisme i les seves famílies.

La guia ‘Ciutats inclusives: Entorns amigables amb l’autisme’ sorgeix de la necessitat de crear espais públics inclusius perquè les persones amb autisme hi puguin accedir i tinguin el dret de gaudir-los, ja que, sovint, el disseny d’aquests espais no té en compte les seves especificitats.

En aquest sentit, la guia pretén promoure la igualtat d’oportunitats, l’autonomia i el benestar de les persones autistes a través de la incorporació del disseny i l’accessibilitat universals en la planificació i rehabilitació d’espais públics i habitatges.

Per la seva elaboració s’ha tingut en compte la bibliografia acadèmica (publicacions sobre accessibilitat) i l’experiència de les persones amb autisme, a través del grup de consultoria del Projecte Rumbo, format per professionals amb diferents perfils de la Federació Autisme Galícia, Autisme Andalusia, Autisme Castella i Lleó i la Federació Catalana d’Autisme.En les seves pàgines s’explora l’impacte positiu de l’aplicació dels principis del disseny universal en la vida de les persones en l’espectre de l’autisme i en la societat en general, per la qual cosa reuneix, més enllà de les característiques legals, altres aspectes, com, per exemple, la sensorialitat.

Tres grans blocs

El contingut de la guia es divideix en tres grans apartats. El primer està dedicat a explorar la importància del disseny i l’accessibilitat universals en el procés de disseny i rehabilitació, tant d’espais públics com d’habitatges.

El segon bloc aborda l’autisme des d’una visió integral destacant la seva diversitat. S’expliquen com les característiques d’aquesta condició del neurodesenvolupament poden influir en la vida quotidiana i en la relació de la persona amb l’entorn.

El tercer apartat recull els desafiaments als quals s’enfronten les persones amb autisme a l’hora de participar en els espais públics, i destaca la necessitat d’espais més inclusius i accessibles que siguin capaços d’adaptar-se a les necessitats de les persones autistes.

D’una banda, es posa l’accent en les característiques que han de complir els espais públics adaptats a l’autisme. Es descriuen les característiques fonamentals i estratègies de disseny recomanades per a fer que els espais públics siguin amigables. A més, s’aborden aspectes relacionats amb l’organització física, la senyalística, l’estructuració dels espais, els desplaçaments i les condicions ambientals, i es proporcionen exemples d’espais públics adaptats, entre altres.

D’altra banda, aquest tercer bloc tracta la importància de les adaptacions en els habitatges per a les persones autistes i s’expliquen els elements que cal tenir en compte en triar habitatges per a persones amb aquesta condició, pel que fa a l’organització física, condicions ambientals, seguretat i protecció. En aquest cas, també s’inclouen exemples d’habitatges adaptats a l’autisme.

Instem professionals de l’arquitectura, de la planificació urbanística i del disseny, i a les persones que es dediquen a la rehabilitació d’espais públics i habitatges a utilitzar aquesta guia com una eina valuosa. No només estaran contribuint a la creació d’entorns més inclusius i accessibles, sinó que també estaran exercint un paper fonamental en la promoció del benestar i la qualitat de vida de les persones amb autisme.

Descarrega o consulta la guia ‘Ciutats inclusives: Entorns amigables amb l’autisme’ AQUÍ.

Sobre el projecte RUMBO

‘Projecte RUMBO: cap a un model d’autonomia personal connectada i inclusiva’ és una iniciativa desenvolupada entre diferents confederacions del Tercer Sector de la discapacitat i el seu teixit associatiu (COCEMFE, ASPACE, PREDIF, FEDACE i AUTISMO ESPAÑA). L’objectiu és impulsar el disseny de models innovadors de suport a l’autonomia personal i la vida independent de persones amb discapacitat, especialment aquelles amb majors necessitats de suports, mitjançant la combinació de serveis i recursos que puguin facilitar una forma de vida inclusiva en la societat en condicions de seguretat, accessibilitat i benestar.

Aquest projecte, que compta amb la participació de 22 entitats d’aquestes confederacions repartides en cinc comunitats autònomes, està finançat pel Ministeri de Drets Socials, Consum i Agenda 2030, amb càrrec al Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència del Govern d’Espanya, lligat als fons NextGenerationEU de la Unió Europea.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *