TAPSEI – El procés participatiu per a l’Escola Inclusiva

TAPSEI – El procés participatiu per a l’Escola Inclusiva

Des del passat mes de novembre, l’equip de la Federació Catalana d’Autisme ha participat de manera activa en les sessions de debat i reflexió sobre com hauria de ser l’escola inclusiva un cop s’activi, s’apliqui i s’aterri el Decret d’Escola Inclusiva que està en vigor des del 2017.

Gràcies a aquesta participació hem pogut documentar-nos, informar-nos i imaginar-nos com ens agradaria que fos l’escola inclusiva tenint en compte tots els col·lectius (totes les NEE, la comunitat educativa, els centres educatius siguin com siguin, els i les professionals que complementen i donen suport també als centres…) però, com no podia ser d’una altra manera, posant l’accent en aquelles mesures que podran fer que els infants i joves amb autisme puguin gaudir plenament del dret a una escolarització ordinària acompanyada del suport, la comprensió i l’adequació del seu entorn.

Anem a pams: conclusions generals de la TAPSEI

El passat dimecres 1 de març vàrem assistir a la segona sessió plenària de la Taula de Participació per un Sistema Educatiu Inclusiu (TAPSEI) on es va exposar el resultat del treball participatiu entre els quatre grups de treball que han anat fent propostes arreu del territori durant 3 mesos.

Les 10 idees clau són:

1. Garantir vies i canals de comunicació per enfortir la veu de les famílies i l’alumnat.
2. Garantir actitud inclusiva i competències professionals del professorat en matèria inclusiva.
3. Ampliar el focus de l’educació inclusiva des de bressol a ensenyament postobligatori passant per formació d’adults i la universitat.
4. Incorporar perspectiva comunitària; estendre-ho a la cultura, el lleure, etc.
5. Generalització del disseny universal per garantir l’aprenentatge a totes les aules i a tots els entorns.
6. Garantir els processos d’autoavaluació sobre inclusió als centres i garantir els processos de diagnòstic públics i de proximitat.
7. Més quantitat i qualitat de la formació sobre educació inclusiva a tots els nivells de comunitat, sobretot la formació inicial.
8. Governança de proximitat: establiment de xarxes col·laboratives de professionals que coincideixen amb autonomia, que pot esdevenir complementària, en àmbit local.
9. Garantir els recursos necessaris i suficients per a la implementació de les mesures universals, addicionals i intensives basant-se en el principi d’equitat.
10. Sensibilitzar la societat en general, sobre el valor de la inclusió i educació, i que sigui compartit amb la resta d’àmbits i polítiques.

Valoració de la participació en el grup de treball

Coincidim amb les conclusions generals dels nostres companys i companyes dels grups de treball en el fet que en tot moment la voluntat de totes i tots va ser constructiva; en el fet que, malauradament, no es va poder aprofundir gaire en cap dels temes per manca de temps, tot i que confiem que en futures edicions dels grups de treball es puguin anar aterrant les conclusions a les quals vàrem arribar.

Entenem també que la tasca és molt complexa, que hi ha una manca de recursos endèmica que fa que moltes de les idees (bones idees i que donen resposta a les necessitats) de moment, no es puguin portar a terme (tot i que això no vol dir que les deixem de reclamar i reivindicar), i que cal potenciar els recursos i la informació ja existents: hi ha un informe molt interessant del Síndic de Greuges on ja es defineixen les línies d’actuació bàsiques. La sensació que compartíem totes i tots, també, era de provar de no repetir i que les conclusions que refermen les propostes d’aquest informe del Síndic es traslladin a la realitat amb un calendari precís i amb objectius marcats.

Les promeses del Departament

La Directora General d’Educació Inclusiva, la Sra. Laia Asso va concloure aquesta segona sessió plenària anunciant la concessió del pressupost per acompanyar les famílies de 0-3 anys i els estudis postobligatoris. Va fer èmfasi en la necessitat de mesures d’accessibilitat universal per reduir els suports intensius i acompanyar-ho de més assessorament específic per centres i mestres i, finalment, va fer un anunci que respon a una reivindicació que fa temps que realitzem des de la Federació Catalana d’Autisme: es començarà a flexibilitzar el treball interdepartamental.

Segons el que va anunciar la Directora General, el Departament de Drets Socials s’incorpora al treball conjunt amb l’objectiu que aquesta transició cap a l’escola inclusiva sigui una feina conjunta (Sanitat, Drets Socials i Educació).

S’avançarà en l’Acord Marc. A més, s’intentarà disminuir la quantitat de burocràcia i es crearan bases de dades comunes per tal que les famílies no hagin d’anar comunicant constantment les seves necessitats de suport.

Una notícia que seguirem molt d’aprop i que, esperem, es porti a terme aviat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *