Saltar al contingut principal

Autism Friendly Spaces: cap a una europa universalment accessible

A finals de gener la directora tècnica de la Federació Catalana d’Autisme, Marta Robles, va viatjar a Malta on es va trobar amb companyes d’altres entitats de Catalunya i d’Europa per a assistir a unes jornades de formació sobre bones pràctiques d’accessibilitat sensorial en comerços i equipaments.

Van ser unes jornades de debat, de compartir coneixements i idees i de deixar espai per a parlar d’autisme. Malta, és un país que entén l’autisme des de la neurodiversitat, amb molts projectes iniciats i serà un honor i un plaer seguir treballant i col·laborant a nivell europeu amb PRISMS, l’entitat que va fer d’amfitriona i ens va guiar per tots els projectes executats.

Espais accessibles amb l’Autisme

El marc de la trobada és el projecte Autism Friendly Spaces, un projecte europeu finançat pel programa Erasmus + que pretén informar, formar i adaptar espais comunitaris a persones amb autisme. En aquelles quatre jornades vàrem visitar molts espais (museus, equipaments, comerços, empreses…) que havien començat aquestes tasques d’adaptació.

El que vàrem notar, per això, és que moltes d’aquestes adaptacions tendeixen a ser purament sensorials quan, com sabem, les persones amb autisme necessiten altres suports per a poder participar plenament de la comunitat. Des de la Federació Catalana d’Autisme valorem molt positivament aquestes iniciatives però també vàrem deixar clar que cal treballar molt més i ampliar aquestes adaptacions.

Cap a l’accessibilitat universal

Des de la Federació vàrem deixar clara la nostra postura i ens em oferit a seguir treballant en aquest projecte per tal d’ampliar aquests suports amb ajudes visuals, mapes sensorials, plànols, marcació de rutes i altres mesures.

L’acollida de les idees i els comentaris per part d’Autism Friendly Spaces i PRISMS va ser molt bona. Des dels diferents equipaments i empreses ens comentaven que algunes de les mesures proposades xocaven amb teories de màrqueting que podien repercutir de manera negativa en el seu volum de vendes. Això també ens va portar a reflexionar una mica més enllà.

Aquesta primera fase del projecte iniciarà la seva fase pilot a Catalunya d’aquí a poques setmanes. Les entitats federades que vulguin participar-hi, rebran informació al respecte i seran el contacte entre la formació i adaptacions, els equipaments i establiments i la Federació.

Hàbits i societat

Aquestes teories de màrqueting que ens comentaven, en quin tipus de consum es basen? Realment, l’experiència de compra quan anem a una botiga de roba franquiciada, és agradable? Ens agrada tenir la música molt alta, que l’ambientador sigui molt fort, que hi hagi poc espai per a mirar, que el ritme dins l’establiment sigui accelerat?

Potser caldria replantejar-nos els hàbits de consum en general i si les referències d’aquests estudis de màrqueting responen a un tipus de vida saludable on es respectin els temps i les pauses. Potser, en una societat on anem sempre accelerades, caldria utilitzar els moments d’oci, lleure i consum per a calmar-nos i reduir aquest apropament compulsiu i aquesta pressió que ens empeny a no només comprar sinó comprar molt, comprar ràpid i comprar per impuls.

Ho estem veient amb “Hores tranquil·les”, la iniciativa que Bonpreu-Esclat ha iniciat als seus establiments amb la nostra col·laboració: ens arriben contínuament missatges preguntant si això no es podria estendre a més hores durant el dia perquè l’experiència de compra és molt més tranquil·la per a tothom.

Plantegem-nos si aquest tipus d’iniciatives de reducció d’estímuls i altres suports no seran també un vehicle per a decidir de quina manera volem participar en la comunitat. Perquè no ens sembla descabellada la idea de que, al cap i a la fi, millorin la qualitat de vida de tothom.

 

La Federació Catalana d’Autisme representa les següent entitats:

Asperger New Life · Associació Aprenem · Assotea · Ateate · Centre de Recursos Aprenem Barcelona · Autisme amb Futur · CRTEACC · Fundació Autisme Mas Casadevall · COADI · Fundació Junts Autisme · Univers Àgatha · Teacció · Fundació Adimir · Pas a Pas · Fundació Guru · Associació Plançó · Fundació Els Xiprers · Avancem Junts · Viu Autisme · Tea Garrotxa · Associació Supera’TEA · TEA Alt Empordà· Associació EVI (Espai de Vida Independent) · Associació ISTEA · Lovaas Foundation · RubiTEA · El Globo Azul · Fundació Estany · Càtedra Autisme Girona · Cooperativa Can Roure · Todos en Azul · Specialisterne

Ves al contingut