Celebrem l’aprovació de la Targeta Europea de Discapacitat, lamentant que no reculli les necessitats de totes les persones amb autisme
- Autismo España va impulsar una resolució aprovada a l’octubre de 2023 en el Parlament Europeu, que assenyalava la importància de contemplar l’especificitat de l’autisme.
- Per a accedir a la Targeta serà necessari tenir reconeguda una discapacitat superior al 33%, per la qual cosa la resta del col·lectiu que no el tingui queda fora del reconeixement que garanteix una mobilitat en tot el territori europeu en igualtat de condicions.
La Targeta Europea de Discapacitat ja és una realitat. El Parlament Europeu acaba d’aprovar aquesta normativa que garanteix que les persones amb discapacitat tinguin igualtat d’accés en tota la Unió Europea.
Es tracta, sens dubte, d’una fita històrica per al col·lectiu de la discapacitat. No obstant això, des de la Federació Catalana d’Autisme ens adherim a Autismo España i lamentem que no s’hagin recollit les recomanacions de la resolució que va impulsar la Confederació sobre harmonització dels drets de les persones amb autisme, aprovada en el Parlament Europeu a l’octubre de 2023. Aquesta resolució assenyalava les necessitats específiques de les persones amb autisme, així com els problemes i retards amb el diagnòstic, demanant que es tingués en compte l’especificitat de la condició i que es garantís la protecció i inclusió de totes les persones autistes.
En aquest sentit, apuntem la necessitat de continuar treballant per a ampliar els drets d’aquesta targeta a tot el col·lectiu, “atès que al voltant del 40% de les persones autistes no aconsegueixen el 33% en el reconeixement de la discapacitat malgrat tenir necessitats de suport específiques, havent-hi fins i tot molts ciutadans de la UE amb autisme que ni tan sols disposen d’un certificat de discapacitat, sinó només d’un diagnòstic mèdic, la qual cosa suposa una gran dificultat a l’hora de viatjar o desplaçar-se a través de les fronteres de la UE, i fa que no puguin acreditar la seva condició ni reclamar les ajudes que necessiten.”
Per això, des de la Federació Catalana d’Autisme, juntament amb Autismo España, continuarem treballant per a assegurar que els drets de les persones amb autisme es reconeixen a Espanya i en tots els països membres de la Unió Europea.