El 33,5% de l’alumnat amb autisme no sap identificar si és víctima d’assetjament escolar
- El 12% de l’alumnat amb trastorn de l’espectre de l’autisme (TEA) ha patit bullying, encara que el 33,5% no sap identificar-lo, especialment les noies.
- La forma més comuna del bullying és la marginació i exclusió social, la qual pateixen el 32% dels nois i el 37% de les noies amb autisme.
- Les situacions d’assetjament s’incrementen al final de l’Educació Primària i Secundària.
- Només el 40% de les famílies considera que les mesures d’actuació per fer front a l’assetjament que es duen a terme en els centres educatius són útils.
- En el Dia Internacional contra la Violència i l’Assetjament a l’Escola, és important reivindicar la necessitat d’adaptar eines d’autodetecció de l’assetjament escolar a les necessitats específiques de l’alumnat amb autisme, impulsar bones pràctiques per fer front a l’assetjament, i introduir programes de prevenció i convivència en els centres que contemplin tenir estudiants amb TEA.
- Són part de les opinions i conclusions de l’estudi ‘Situació de l’alumnat amb trastorn de l’espectre de l’autisme a Espanya. Curs 2020-21’ dut a terme per la Confederación Autismo España.
L’alumnat amb trastorn de l’espectre de l’autisme (TEA) és un dels col·lectius més vulnerables i amb major risc de patir assetjament escolar. La ineficàcia dels protocols d’actuació dels centres educatius per a fer front al bullying posa en relleu la necessitat d’introduir programes de prevenció de l’assetjament i promoció de la convivència, i adaptar eines d’autodetecció a les necessitats dels i de les estudiants amb TEA.
Diversos estudis suggereixen que l’alumnat amb autisme és un col·lectiu d’alta vulnerabilitat que té entre 2 i 4 vegades més risc de ser víctima d’assetjament escolar pel fet de ser “diferent”. Segons l’últim informe de Confederación Autismo España ‘Situació de l’alumnat amb trastorn de l’espectre de l’autisme. Curs 2020/2021’, en el qual es recull l’opinió de 1.100 professionals, famílies i estudiants amb autisme de 18 comunitats i ciutats autònomes, la forma més comuna del bullying és l’exclusió social, la qual pateixen el 32% dels nois i el 37% de les noies. L’assetjament verbal i físic són les altres dues formes de violència que més experimenten, sobretot els nois.
Els professionals de l’educació que han participat en l’estudi detecten que les situacions d’assetjament s’incrementen al final de l’Educació Primària i Secundària. El 12% dels i de les estudiants amb TEA diuen haver patit, almenys, una situació d’assetjament escolar i el 6,5% ha experimentat més d’una. No obstant això, el 33,5% no sap identificar si els seus companys els insulten, parlen malament d’ells/es, els vexen o els obliguen a fer coses que no volen. Per tant, la seva percepció de l’assetjament no correspon amb la realitat. Les noies mostren més dificultats per a identificar-ho que els nois.
Per a donar resposta a la violència ocasionada en l’entorn escolar, el 74% dels centres educatius ordinaris disposa de protocols d’actuació per fer front a l’assetjament, però només el 40% de les famílies considera que les mesures que es duen a terme són útils. A més, el personal docent no accedeix a formació específica sobre TEA per part del sistema educatiu, havent d’autofinançar-se la formació que reben, la qual cosa perjudica l’atenció que aquests/es estudiants poden rebre en el cas d’estar sent víctimes de bullying.
Per aquests motius, en motiu del Dia Internacional contra la Violència i l’Assetjament a l’Escola, inclòs el Ciberassetjament, és essencial reinvindicar la necessitat de sensibilitzar a la societat i d’adaptar eines d’autodetecció de situacions d’assetjament a les necessitats específiques d’alumnes amb TEA; introduir programes de prevenció de l’assetjament i promoció de la convivència en els centres escolars que contemplin a l’alumnat amb TEA; i identificar estratègies d’afrontament i bona pràctica davant situacions d’assetjament escolar.
Prevenir l’assetjament escolar contra l’alumnat amb autisme
Davant la problemàtica que suposa que l’alumnat amb autisme sigui víctima d’assetjament escolar a causa de la falta de formació dels docents, la dificultat per a identificar-ho per part dels i de les estudiants amb TEA i la falta de mesures preventives, des de Autismo España treballen de manera constant en tres àmbits diferents.
Un d’ells és la formació i sensibilització de professionals de l’àmbit educatiu perquè coneguin les necessitats d’aquest alumnat i puguin accedir a les eines i bones pràctiques necessàries per a prestar els suports necessaris a estudiants amb autisme, i fer-ho de manera eficaç. Un exemple d’això és la Conferència Estatal sobre Educació, Formació i Trastorn de l’Espectre de l’Autisme que organitzen anualment amb la col·laboració de la Fundació Reina Sofia.
De la mateixa forma, fan incidència perquè es tradueixi en polítiques públiques. Recentment, en una reunió amb el ministeri d’Educació, han traslladat la seva disposició perquè el nou perfil professional que els centres educatius estan obligats a incorporar com a coordinador/a de benestar i protecció enfront de l’assetjament escolar, pugui accedir a una formació específica sobre el TEA per així poder afrontar, amb garanties, els problemes d’assetjament i convivència a les aules.
A més, duen a terme una important labor de Recerca social que es veu traduïda en aquest “Informe sobre la Situació de l’alumnat amb TEA” o en altres publicacions d’accés lliure i gratuït, com la seva ‘Guia d’actuació per a professorat i famílies: Assetjament escolar i trastorn de l’espectre de l’autisme’, que són la base per a dur a terme la seva labor d’incidència política i social, així com eines de referència per a l’abordatge del bullying des d’una perspectiva integral i que posi recursos específics a la disposició del professorat i famílies d’estudiants amb TEA.
Col·labora per una educació de qualitat i lliure d’assetjament
En l’etapa escolar comencen les primeres dificultats per a les persones amb TEA que marcaran el seu desenvolupament personal i benestar emocional. Evitar l’assetjament escolar de l’alumnat amb autisme és qüestió de conscienciació, prevenció i resposta activa de tots i totes. Si vols ajudar a continuar duent a terme la labor de recerca social, sensibilització i formació a la comunitat educativa o incidència política per a promoure canvis que garanteixin una educació de qualitat i lliure d’assetjament per a les persones amb autisme, pots fer la teva donació a través de les següents vies:
- Dona per GoFundMe ‘Per una educació de qualitat’
- Dona per Paypal
- Dona per transferència bancària: ES54 2100 6835 07 1300150189
Des de la Federació Catalana d’Autisme compartim la preocupació de Autismo España per les dades exposades en el seu nou informe. Els centres educatius han de ser llocs segurs per a les persones amb TEA per tal que gaudeixin d’una educació serena i de qualitat com es mereixen. Des de la Federació hem impulsat “No soc millor que ningú, no soc pitjor que ningú”, un projecte enfocat a la formació i sensibilització de l’entorn educatiu sobre l’autisme i que pretén conscienciar a alumnes, professorat i famílies per tal de lluitar contra l’assetjament escolar que pateixen moltes persones amb aquesta condició.