El COCARMI demana a Drets Socials millorar el finançament del moviment associatiu de la discapacitat

El COCARMI demana a Drets Socials millorar el finançament del moviment associatiu de la discapacitat

La petició s’ha fet en la reunió de presentació del nou Comitè Executiu a la consellera Violant Cervera on també hi ha participat la presidenta de la Federació, Neus Payerol

El sector català de la discapacitat reclama agilitat per aprovar el Decret d’Accessibilitat, pendent des de fa sis anys, i un compromís polític clar per l’impuls del Pacte Nacional

Ahir dia 14 de juliol el Comitè Català de Representants de Persones amb Discapacitat (COCARMI), principal plataforma del moviment associatiu de la discapacitat a Catalunya, on hi viuen més de 634.000 persones amb alguna discapacitat reconeguda, va demanar a la consellera de Drets Socials, Violant Cervera, millorar el finançament de les entitats vinculades al moviment associatiu de la discapacitat.

Aquesta petició es va fer en el transcurs d’una reunió de presentació del nou Comitè Executiu del COCARMI al departament de Drets Socials. En ella es va posar de relleu la reducció dels imports atorgats en subvencions com la COSPE (Convocatòria Ordinària de Subvencions per a Projectes i activitats a Entitats de l’àmbit de polítiques socials) i l’IRPF, que afecten sobretot a les entitats federatives. “L’enfortiment del nostre moviment associatiu, tant de les entitats de base com de les federacions, ha de ser un valor a protegir per part del Departament de Drets Socials. Cal finançar les estructures de les entitats per poder continuar desenvolupant la nostra funció de representació i interlocució davant l’Administració, alhora que atenem a les persones amb discapacitat i/o amb problemes de salut mental i les seves famílies”, va afirmar la presidenta del COCARMI, Mercè Batlle. També va recordar que continua pendent la convocatòria per poder cobrir els sobrecostos derivats de la Covid19 dels serveis finançats a través de subvencions, així com també els que es van produir durant els primers mesos de pandèmia de 2020, quan es van haver d’adequar els espais i els preus dels equips de protecció van ser molt elevats per l’alta demanda internacional.

Decret d’Accessibilitat

Una altra reclamació feta durant la reunió, i habitual en les darreres trobades amb representants del govern català, va ser la relativa a l’endarreriment en l’aprovació del Decret d’Accessibilitat. Aquest és imprescindible per desenvolupar la Llei d’Accessibilitat, una llei que en el seu dia va ser molt ambiciosa i que reconeixia, per primer cop, les barreres d’accessibilitat a la comunicació, superant el paradigma que reduïa l’accessibilitat a l’eliminació de barreres arquitectòniques. Aquest Decret s’hauria d’haver aprovat fa sis anys, per la qual cosa “volem saber en quin estat es troba i quin és el calendari per la seva aprovació. L’accessibilitat és un requisit imprescindible per poder exercir els nostres drets en igualtat de condicions que la resta de la ciutadania, i ja no podem esperar més”, va dir el vicepresident Albert Carbonell. A banda dels perjudicis que aquests retards comporten per al col·lectiu, l’evolució i la innovació tecnològica experimentada tot aquest temps pot fer que el decret que s’acabi aprovant hagi quedat obsolet.

Codiscat i Pacte Nacional sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat

La necessària represa de la normalitat en l’activitat del Consell de la Discapacitat de Catalunya (Codiscat), que ha estat molt desigual i irregular aquests últims anys, va ser un altre dels temes de la trobada. Aquest espai de diàleg on s’han d’abordar les polítiques públiques que afecten les persones amb discapacitat ha de ser revisat. En paraules del secretari general del comitè, David Bernardo“s’ha de revisar la seva composició i crear un òrgan permanent que permeti fer-ne el seguiment entre reunions”.

Així mateix es va parlar del Pacte Nacional sobre els Drets de les persones amb Discapacitat, del qual es va donar el tret de sortida fa gairebé tres anys (18 de juliol de 2019) i els treballs del qual s’haurien d’haver enllestit al cap de 18 mesos. El calendari s’estroncà per la pandèmia, però partia d’una important feblesa per la manca d’una estructura tècnica de suport als diferents espais de participació (Taula nacional, coordinació, grups de treball). Segons va declarar el vicepresident Carles Campuzano, “hem d’afrontar amb urgència els reptes que ens planteja la Convenció sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat. Per això, necessitem tenir definit al més aviat possible el Pacte nacional sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat pel que és imprescindible un clar compromís polític del Govern en l’impuls del Pacte amb els mitjans humans i materials suficients per escometre aquesta tasca”.

La reunió també va comptar amb la participació de Neus Payerol, Presidenta de la Federació Catalana d’Autisme, que va defensar i reivindicar els drets de les persones autistes, les seves famílies i les entitats que treballen dia a dia per garantir aquests drets i per proposar serveis de qualitat. La Federació Catalana d’Autisme, que actualment representa a 36 entitats de tot Catalunya, comparteix cada un dels punts que es van exposar a la trobada i s’adhereix a les reclamacions del COCARMI.

Seguim treballant perquè es reconegui l’autisme com una condició mereixedora d’una cartera única dins l’oferta de Serveis Socials degut a 1) augment dels diagnòstics 2) pluralitat de necessitats de suport 3) influència de la condició en totes les àrees de la vida d’una persona; tal i com hem fet constar a la consellera i el seu equip en diferents ocasions. Aquesta és una de les nostres prioritats en el nostre full de ruta pels propers anys.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *