Altaveu Autisme. Vulneracions de drets i autisme

Altaveu Autisme. Vulneracions de drets i autisme

Altaveu Autisme és un projecte de la Federació Catalana d’Autisme que té l’objectiu d’augmentar la consciència sobre els propis drets per part del col·lectiu autista i les seves famílies, i aconseguir eines per adefensar-los davant qualsevol situació de vulneració d’aquests.

Problemàtica

A Catalunya, 1 de cada 81 persones presenta TEA (Trastorn de l’Espectre Autista) (Pérez-Crespo et al., 2019). Mentre la prevalença de l’autisme a la societat va en augment, hi ha una manca de coneixement i suports que és estructural i que està present en tots els àmbits – educació, salut, justícia, vellesa, lleure i oci, cultura, etc -, que impedeix a les persones amb autisme i les seves famílies gaudir d’una vida serena i digna, i que els/ens provoca situacions de gran neguit i patiment.

Actualment, no existeix a Catalunya cap estudi específic de la vulneració de drets del col·lectiu autista. Síque existeix una iniciativa semblant, però, amb les persones que tenen algun tipus de  discapacitat física. Una de les reivindicacions de la Federació Catalana d’Autisme és el reconeixement de l’especificitat de l’autisme i la necessitat d’un seguiment i d’un estudi sobre la vulneració dels drets del col·lectiu. Aquest projecte vol posar remei a aquesta mancança.

Sobre el projecte

Altaveu Autisme oferirà una guia anual on quedin registrats tots aquells casos de vulneració de drets de persones del col·lectiu autista. En aquesta guia quedaran explicats els drets vulnerats i es donarà una base jurídico-social sobre la qual sustentar, capacitar i empoderar les persones i famílies a qui se’ls ha vulnerat drets. D’aquesta manera, es pretén poder donar una informació clara de les mancances en el sistema pel que fa al coneixement i acompanyament en el TEA per poder redirigir, ampliar i optimitzar les actuacions. Tota la informació que es recopili s’utilitzarà també per a fer divulgació en jornades i conferències sobre autisme.

En el marc d’aquest projecte es crearan materials divulgatius, als quals es podrà accedir des de les pàgines web de la Federació Catalana d’Autisme i de totes les entitats membres. A més, s’organitzaran tallers de capacitació i formació tan presencials com en línia, amb les diferents entitats i les famílies associades que desitgin aprofundir en el tema i capacitar-se en la defensa dels drets.

Amb els resultats de la guia i la seva publicació podrem realitzar altres projectes complementaris com és un mapeig de les necessitats del col·lectiu arreu de Catalunya, i la comptabilització dels diferents casos i peticions de suport que ens arriben tan des de les entitats com de casos particulars. Les dades també permetran que les famílies que actualment tenen un sentiment d’indefensió i de desinformació molt gran vers l’administració, puguin utilitzar una base comprovada, amb una metodologia científica, amb un seguiment acurat de les diferents situacions, i puguin tenir més eines per tal d’argumentar, no només les seves necessitats, sinó els drets que tan elles com els seus fills i filles tenen.

La guia es publicarà el setembre de 2023, i posteriorment es farà una recollida de tots els indicadors i es realitzarà un informe d’impacte sobre la guia. Les conclusions d’aquest informe s’aplicaran en l’execució de la següent guia, que es publicarà entre el el 2024.

No som invisibles, tenim #AltaveuAutisme.

Fonts

Maïano, C., Normand, C. L., Salvas, M. C., Moullec, G., & Aimé, A. (2016). Prevalence of School Bullying Among Youth with Autism Spectrum Disorders: A Systematic. Review and Meta-Analysis. Autism research : official journal of the International Society for Autism Research, 9(6), 601–615. https://doi.org/10.1002/aur.1568

Laura Pérez-Crespo, Albert Prats-Uribe, Aurelio TobiasEnric Duran-TauleriaRicard CoronadoAmaia HervásMònica Guxens (2019). Temporal and Geographical Variability of Prevalence and Incidence of Autism Spectrum Disorder Diagnoses in Children in Catalonia, Spain. International Society for Autism Research, 12(11), 575-1718. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.1002/aur.2172

 

La Federació Catalana d’Autisme representa les següent entitats:

Asperger New Life · Associació Aprenem · Assotea · Ateate · Centre de Recursos Aprenem Barcelona · Autisme amb Futur · CRTEACC · Fundació Autisme Mas Casadevall · COADI · Fundació Junts Autisme · Teacció · Fundació Adimir · Pas a Pas · Fundació Guru · Associació Plançó · Fundació Els Xiprers · Avancem Junts · Viu Autisme · Tea Garrotxa · Associació Supera’TEA · TEA Alt Empordà· Associació EVI (Espai de Vida Independent) · Associació ISTEA · Lovaas Foundation · RubiTEA · El Globo Azul · Fundació Estany · Càtedra Autisme Girona · Cooperativa Can Roure · Todos en Azul · Specialisterne · TEA Moianès · Associació Autisme Pallejà · Héroes Sin Capa · Fundació Onada · Associació Trencaclosques · Associació Asperger TEA Lleida · Associació TEA Vallès Oriental ·

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *