El Consell Nacional de Discapacitat aprova el Pla d’Acció de l’Estratègia Espanyola en TEA

El Consell Nacional de Discapacitat aprova el Pla d’Acció de l’Estratègia Espanyola en TEA

  • Portava vuit anys paralitzat amb els diferents governs des de 2015, quan es va aprovar l’Estratègia Espanyola en TEA per unanimitat a tot l’arc parlamentari
  • El Pla compta amb una dotació pressupostària propera als 40 milions d’euros per posar en marxa sis àrees d’acció que aterren els objectius de l’Estratègia Espanyola en TEA

El Pla d’acció de l’Estratègia Espanyola en TEA serà, per fi, una realitat amb mesures concretes i dotació pressupostària. El Ple del Consejo Nacional de Discapacidad ho va aprovar ahir dia 5 de juliol després de que, a finals de l’any passat, reactivés la proposta i el plantejament de treball gràcies a l’impuls del Ministerio de Derechos Sociales y Agenda 2030.

Es tracta d’una demanda històrica del moviment associatiu de l’autisme que venia reclamant la seva posada en marxa des del 2015, quan es va aprovar l’Estratègia Espanyola en TEA per unanimitat de tot l’arc parlamentari. Des d’aleshores, la Confederación Autismo España ha treballat amb els diferents governs per aconseguir que s’aprovés el seu Pla d’Acció i poder així començar a definir i implantar, de manera real i efectiva, les accions que millorin la qualitat de vida de les persones amb autisme/autistes i de les seves famílies a tot l’Estat Espanyol.

El pressupost assignat al Pla d’acció de l’Estratègia Espanyola en TEA arriba quasi als 40 milions d’euros que es distribueixen en sis línies amb accions i dotació pressupostària concretes:

  • Línia 1. Promoure el coneixement i el respecte cap a les persones amb autisme. 733.068,20€
  • Línia 2. Afavorir la detecció i diagnòstic precoç i l’abordatge integral de la salut de les persones amb autisme. 490,15€
  • Línia 3. Contribuir a la vida independent i a la inclusió a la comunitat de les persones amb autisme. 678.722,73€
  • Línia 4. Contribuir a l’educació i a la inserció laboral inclusius i de qualitat de les persones dins l’espectre. 229.545,45€
  • Línia 5. Promoure l’accés a la justícia i l’empoderament de drets. 181.818,18€
  • Línia 6. Impulsar la investigació, formació i innovació. 991,45€

Aquest pressupost es repartirà entre les diferents Administracions Públiques implicades per què posin en marxa accions que permetin donar resposta a les principals necessitats de les persones amb autisme/autistes al nostre país. Des d’Autismo España es mostren satisfets amb aquesta partida pressupostaria que, tot i no poder satisfer les necessitats globals del col·lectiu, sí que pot esdevenir un important revulsiu amb accions transformadores i amb impacte.

Des de la Federació Catalana d’Autisme iniciem la ronda de contactes amb els diferents departaments i administracions públiques implicades per tal que se’ns defineixi de quina manera es poden reforçar projectes que ja tenim en marxa tan de manera federativa com a les entitats territorials i que ja responen a les necessitats definides en les línies d’actuació.

Des d’Autismo España agraeixen la priorització del col·lectiu, tan necessària des de fa tants anys, i també insten al Govern d’Espanya i al Ministeri de Drets Socials a aplicar de manera real i efectiva les accions i pressupostos continguts en aquest Pla el més aviat possible, esperant que les Comunitats i ciutats autònomes ampliïn la seva aplicació amb accions i mesures dins els seus àmbits competencials. Les entitats de la Federació Catalana d’Autisme estem a la seva disposició per millorar, ampliar, crear i reforçar aquestes iniciatives que podran beneficiar les persones autistes i les seves famílies després de vuit anys d’espera.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *