El sector de la discapacitat alerta del risc real de desaparició de les seves entitats i es declara en situació d’emergència

El sector de la discapacitat alerta del risc real de desaparició de les seves entitats i es declara en situació d’emergència

El manifest del CERMI, al qual s’adhereix el COCARMI, reclama una revisió profunda del model de finançament i suport a les entitats socials de la discapacitat

El Comitè Català de Representants de Persones amb Discapacitat (COCARMI), principal plataforma de la discapacitat a Catalunya, on hi viuen més de 634.000 persones amb alguna discapacitat reconeguda, se suma a l’alerta feta pel CERMI (Comitè Estatal de Representants de Persones amb Discapacitat) del risc real de desaparició de les entitats de la discapacitat atesa la precarietat econòmica en què es troben moltes d’elles i, per això, s’han declarat en situació d’emergència sota el crit “SOS Discapacitat, dona suport als meus drets, per la sostenibilitat dels suports a les persones amb discapacitat i les seves famílies”.

Aquesta és la principal reivindicació que la plataforma de la discapacitat ressalta en un manifest publicat amb motiu del Dia Internacional i Europeu de les Persones amb Discapacitat, que es commemora cada 3 de desembre. Si no hi ha sostenibilitat econòmica, els suports, atencions i serveis que reben centenars de milers de persones amb discapacitat col·lapsaran, adverteix la plataforma. Des del COCARMI reclamem, a més de finançament suficient i sostenible en el temps de les entitats, reformar l’actual cartera de serveis socials perquè esdevingui un veritable model d’atenció centrada en la persona.

Així, el CERMI, i amb ell el COCARMI, reclama als poders públics mesures alternatives que compensin aquest trencament de la sostenibilitat de les organitzacions de la discapacitat i les seves famílies i que, en definitiva, permetin la supervivència d’entitats acreditades, solvents, amb trajectòria i programes amb gran impacte social”.

El CERMI exigeix “la consideració plena i sense discussió del Grup Social ONCE” com a entitat del tercer sector d’acció social amb caràcter general: la seva trajectòria i la seva aportació al desenvolupament social del nostre país, ho justifiquen plenament” diu el manifest.

El Semestre de Presidència de la Unió Europea 2023 és un moment idoni perquè Espanya impulsi a escala europea un model de finançament sostenible per al sector social i les entitats del Tercer Sector de la discapacitat, que asseguri els suports a les persones i famílies.

Per tot això, el moviment CERMI reivindica “la revisió profunda del model de finançament i suport a les entitats del Tercer Sector de la discapacitat, que s’ha demostrat clarament insostenible i incapaç de donar resposta a les necessitats reals de les persones amb més exposició a l’exclusió i la discriminació”.

 

Des de la Federació Catalana d’Autisme també ens adherim al manifesti de CERMI. Reclamem un desplagament de serveis socials adaptats a les necessitats reals de la població i demanem una revisió del finançament de les entitats del tercer sector social.

Llegeix el manifest.

Llegeix el manifest en castellà

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *