El Zoo de Barcelona i el Park Güell estrenen dues solucions tecnològiques inclusives

El Zoo de Barcelona i el Park Güell estrenen dues solucions tecnològiques inclusives

  • El Zoo de Barcelona testejarà un bot conversacional capaç d’interactuar amb la persona usuària, orientar-la durant la seva visita i proporcionar-li informació sobre diferents espècies d’animals.
  • Al Park Güell es provarà una aplicació que adapta el format dels continguts a les necessitats cognitives, sensorials i físiques de l’usuari o usuària.
  • Són dues de les solucions tecnològiques plantejades al programa InnovAcció 2030, amb el que l’Ajuntament de Barcelona, Barcelona de Serveis Municipals (B:SM) i la Fundació Mobile World Capital Barcelona volen accelerar l’assoliment de l’Agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible.
  • Ambdós projectes compten amb el suport de la Xarxa d’Accessibilitat i Vida Independent, impulsada per l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat

El Zoo de Barcelona i el Park Güell testejaran durant els propers mesos dues solucions tecnològiques per fer més inclusiva l’experiència dels visitants amb necessitats específiques. Els projectes són dues de les solucions tecnològiques que s’han desenvolupat a partir dels reptes llençats per la ciutat, l’octubre del 2021, en el marc del programa InnovAcció 2030.

Es tracta d’una iniciativa liderada per la Comissionada de l’Agenda 2030 de l’Ajuntament de Barcelona, Barcelona de Serveis Municipals (B:SM) i la Fundació Mobile World Capital Barcelona a través del programa Digital Future Society. L’objectiu és donar resposta de manera innovadora a diferents reptes urbans que permetin accelerar la consecució de l’Agenda 2030 i l’assoliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).

En aquest cas, el repte plantejava aprofitar l’ús de la tecnologia per fer més inclusives les visites al Park Güell i al Zoo.

Zoo de Barcelona: un assistent virtual que interactua amb la persona usuària

La solució tecnològica que es posarà a prova al Zoo és un bot conversacional accessible dissenyat per a persones amb necessitats d’accessibilitat visual, auditiva i cognitiva o persones amb discapacitat per trastorn de salut mental. S’anomena Zoobot, l’ha desenvolupat l’empresa La Tempesta: Ciutat, Cultura & Tecnologia i funciona a través del mòbil o la tauleta. Es tracta d’un bot conversacional capaç d’interactuar amb la persona usuària, proporcionar-li informació sobre allò que té al davant i orientar-la segons les seves necessitats.

En aquesta fase pilot, la nova eina es podrà utilitzar als espais de la Sabana-Sahel i al Centre de Descoberta Terra de Dragons. A les entrades d’aquests dos espais hi ha uns tòtems informatius amb un codi QR que permeten l’accés a Zoobot, sense necessitat de descarregar-se cap aplicació. També s’hi podrà accedir des del web del Zoo de Barcelona.

El Park Güell provarà una aplicació que adapta els continguts a les necessitats de la persona usuària

En el cas del Park Güell, la proposta seleccionada per a la millora de l’experiència de les persones amb diversitat cognitiva (intel·lectual i trastorn de l’espectre autista), sensorial (auditiva i visual) i física (mobilitat i orgànica) que el visiten ha estat concebuda per l’empresa Play&go Experience.

Consisteix en una aplicació que adapta el format dels continguts a les necessitats de la persona usuària i inclou mapes en 2D, textos de lectura fàcil normalitzats, pictogrames, 23 audioguies i 15 clips de vídeo, entre altres recursos. En aquesta fase de prova, l’aplicació s’adapta a 16 perfils d’usuari diferents combinables entre ells. Permet conèixer 34 punts d’interès i serveis del Park Güell.

L’aplicació es pot descarregar gratuïtament al market place de Play&go Experience.

Suport i acompanyament del col·lectiu de persones amb discapacitat

Les dues eines, que es provaran fins al proper mes de maig en entorns reals, han estat seleccionades a partir d’un concurs públic d’innovació impulsat per B:SM. La seva tria i posterior desenvolupament s’ha fet amb el suport i l’acompanyament de l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat i entitats de la Xarxa d’Accessibilitat i Vida Independent de l’Acord Ciutadà per una Barcelona Inclusiva.

Al llarg del procés de creació, les entitats han participat en diferents reunions, entrevistes personals i activitats de simulació, entre altres dinàmiques. La seva contribució i experiència ha estat cabdal per millorar tant el procés de desenvolupament de les aplicacions com la seva implementació al Zoo de Barcelona i al Park Güell.

 

Des de la Federació Catalana d’Autisme, juntament amb l’Associació Aprenem Autisme, hem col·laborat amb Play & Go Experiencie i la seva app per a fer més accessible el Park Güell. Vam participar en el procés de disseny de l’aplicació, aportant recomanacions i guies pel que fa a la presentació del contingut, la recomanació de pictogrames, entre d’altres.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *