JobsCAT, el nou projecte d’inserció laboral de la Federació Catalana d’Autisme

JobsCAT, el nou projecte d’inserció laboral de la Federació Catalana d’Autisme

La Federació Catalana d’Autisme ha posat en marxa JobsCAT, un projecte d’inserció laboral que té per objectiu disminuir el nombre de persones amb autisme/autistes en situació d’atur, i millorar el seu benestar, la sensibilització i l’accessibilitat al lloc de treball per al col·lectiu.

JobsCAT és un programa d’orientació i acompanyament en el lloc de treball, d’acord amb un itinerari individualitzat i realitzat per personal tècnic especialitzat en col·laboració amb la persona autista/amb autisme que rep el servei, amb la finalitat de facilitar l’accés, manteniment i sensibilització en l’entorn laboral de treballadors/ores pertanyents a col·lectiu autista amb voluntat de treballar. Dins el marc del projecte, es comptarà amb la participació de dues psicòlogues especialitzades en autisme i inserció laboral pel que fa a la coordinació i la gestió, així com un/a acompanyant de les persones usuàries. El projecte, que actualment es troba en fase de prova pilot, és una rèplica de Jobs, un programa d’inserció laboral i acompanyament específic i especialitzat per a persones amb autisme de la Federación Autismo Andalucía.

JobsCAT és també un programa de formació i acompanyament a les empreses per tal de poder crear suports naturals en els llocs de feina. Es pretén crear una llista d’empreses ordinàries sensibilitzades amb l’autisme on hi hagi oportunitats laborals, així com millorar el coneixement sobre l’autisme en aquestes organitzacions.

El projecte compta també amb una minuciosa metodologia de seguiment i avaluació amb resums i valoracions diàries amb les persones usuàries, amb les companyes i els companys i amb l’empresa, per tal de poder anar fent les adaptacions de manera contínua i individualitzada.

Es preveu que l’acompanyament estigui finançat pel programa Acompanya, una iniciativa del Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya on hem presentat la candidatura. Des del Departament ens van expressar el seu suport que ara, esperem, es tradueixi també en una acció econòmica directa que permeti la contractació de la persona acompanyant en aquest projecte pilot i faciliti, en un futur, l’augment de persones usuàries i empreses participants en el projecte.

La prova pilot de JobsCAT s’està implementant actualment a la fàbrica de Vilanova i la Geltrú de Granier, empresa fornera que va entrar en contacte amb la Federació Catalana d’Autisme gràcies a la plataforma Diversament i on dos joves de l’entitat Autisme Amb Futur han començat a treballar aquesta setmana. El primer dia ha anat molt bé i Granier ha posat totes les facilitats, ja que han adaptat la feia als dos joves, que sempre tenen un responsable al seu costat. Els dos usuaris compten amb un acompanyant durant la seva jornada laboral, que els hi proporciona suport en l’anticipació i gestió d’imprevistos, canvis i estrès, assistència especialitzada en moments d’angoixa, facilitació de comunicació (si cal) amb companyes, companys i direcció de l’empresa, entre d’altres.

Crida a les empreses

La Federació Catalana d’Autisme vol comptar amb la participació de diverses empreses que estiguin interessades en formar part del projecte JobsCAT. Busquem empreses conscienciades i compromeses amb la diversitat, i amb la voluntat de fer més accessible el seu entorn laboral. Aquelles organitzacions interessades poden contactar amb nosaltres a info@fedcatalanautisme.org. Moltes gràcies.

 

Amb la col·laboració del Departament de la Presidència de la Generalitat de Catalunya

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *