La Junta Electoral Central es retracta pel que fa a l’intervencionisme del vot amb persones amb diversitat funcional

Fa uns dies llegiem un article publicat al web de la Confederación Autismo España on s’explicava que des de la Junta Electoral Central s’estava estudiant la possibilitat de dotar a interventors i apoderats dels partits polítics que estiguin a les meses electorals durant les properes eleccions de la potestat de poder apuntar el DNI de les persones amb alguna diversitat funcional que ells i elles considerin que “no estan exercint el dret a vot de manera conscient, lliure i voluntària”.

Les reflexions derivades

Des de la Federació Catalana d’Autisme veiem clara la dificultat de decidir si les motivacions per a votar d’una persona amb diversitat funcional són conscients, lliures i voluntàries en el període de temps que dura el procés de votació i amb la formació que interventors i apoderats puguin tenir sobre diversitat funcional. Més enllà de considerar una vulneració de drets el qüestionament de les capacitats de la persona amb diversitat funcional a votar, considerem una ratificació de l’estigma i el prejudici la possibilitat d’una persona no formada de discriminar-ne a una altra només amb un cop d’ull.

És per aquest motiu que ens vam unir a les reivindicacions d’Autismo España, el CERMI i alguns diputats.

El desenllaç

Gràcies a aquestes protestes, la Junta Electoral Central es va fer enrere en aquestes disposicions a principis d’aquesta setmana considerant que, seguint les premisses que el plantejament que defensava ““podria aplicar-se a persones grans que no estiguin en plenes facultats i inclús aquelles que es presentin èbries a les urnes”. 

Estem molt satisfet de la pressió exercida per les diferents entitats que defensen els drets de les persones amb diversitat funcional en general, i de l’autisme en particular per la seva ràpida mobilització i la capacitat de fer reflexionar sobre el que realment significa dotar de plens drets a persones amb capacitats diferents. 

One thought on “La Junta Electoral Central es retracta pel que fa a l’intervencionisme del vot amb persones amb diversitat funcional

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *