L’alumnat amb autisme és el més prevalent entre els estudiants amb necessitats específiques de suport educatiu associat a discapacitat

L’alumnat amb autisme és el més prevalent entre els estudiants amb necessitats específiques de suport educatiu associat a discapacitat

  • Autismo España analitza les dades del Ministeri d’Educació i Formació Professional corresponents al curs 2021-2022.
  • El nombre d’estudiants amb autisme augmenta per onzè any consecutiu, sent molt significatiu en l’últim curs l’increment de les nenes.

L’alumnat amb Trastorn de l’Espectre de l’Autisme (TEA) és el més nombrós en el total d’alumnat amb necessitats específiques de suport educatiu associat a discapacitat: representa ja el 28,1% del total. El segueix l’alumnat amb discapacitat intel·lectual (26,9%) i amb trastorns greus de la conducta (21,7%). Així es pot veure en l’anàlisi realitzada per Autismo España a partir de les dades del Ministeri d’Educació i Formació Professional relatius a l’alumnat escolaritzat en Règim General corresponent al curs 2021-2022.

Segons aquestes dades, actualment, 69.002 alumnes amb autisme (57.104 nens i 8.898 nenes) cursen els ensenyaments no universitaris establerts en el sistema educatiu espanyol, la qual cosa suposa el 0,84% del total de l’alumnat que cursa ensenyaments de règim general.

A més, es confirma la tendència a l’alça de l’alumnat amb TEA detectada en els últims anys. En l’últim curs, el nombre d’estudiants amb autisme ha augmentat un 14,63% (8.804 persones) i s’ha observat, per primera vegada, un increment percentual més elevat de nenes (21,09%) que de nens (13,36%). Des del curs 2011-12, l’alumnat amb TEA ha experimentat un increment total del 262%.

Autisme Espanya i Fundació Gmp organitzen una formació integral per a la comunitat educativa

Malgrat aquesta tendència a l’alça de l’alumnat amb TEA en l’educació obligatòria, el professorat manca formació específica en autisme. Per això, Autismo España, en col·laboració amb Fundació Gmp, posa en marxa una formació gratuïta en la qual podrà adquirir eines i estratègies que l’ajudi a proporcionar una atenció de qualitat als alumnes en l’espectre de l’autisme. Es tracta del curs “Educació inclusiva per a l’alumnat amb autisme: formació integral per a la comunitat educativa”, que es desenvolupa al campus de formació Autismo España “Ángel Rivière”.

Altres dades d’interès

L’anàlisi de les dades del curs 2021-2022 confirma altres tendències ja identificades en relació a l’alumnat amb autisme:

  • La majoria, més del 84%, cursa els seus estudis en la modalitat integrada (ordinària), i es concentra en centres públics en major mesura que en la modalitat d’educació especial.
  • Es concentra especialment en l’educació infantil i en les etapes obligatòries (especialment en l’Educació Primària), amb molt poca presència en Batxillerat i Formació professional.
  • Per sexe, es concentra major percentatge de alumnes nenes en educació infantil que de nens, mentre que l’alumnat masculí es concentra més en l’educació primària i secundària (ESO). A més, les dades corresponents al curs 2021-2022 relatius a l’alumnat amb necessitats específiques de suport educatiu incorporen la categoria específica de “Trastorn de l’Espectre de l’Autisme”, unida a la categoria de “trastorn generalitzat del desenvolupament” (TGD). En cursos anteriors, la categoria emprada era només TGD.

Descarrega l’informe

Pots accedir a l’informe complet i descarregar-lo aquí.

 

Nota de premsa de: Autismo España

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *