Les entitats del projecte INCLUPYR ens trobem a Tarbes, França

Les entitats del projecte INCLUPYR ens trobem a Tarbes, França

La Xarxa d’Educació Pirineus Vius, Federació Catalana d’Autisme, Alt Ter i Gisfera (Catalunya), La Belle Nature i D’une montagne a l’autre (França), i A Redolada (Aragó), ens vam trobar a Tarbes, França, en una nova reunió presencial del Projecte INCLUPYR.

En aquesta trobada vam revisar els primers continguts de la guia per a educadors i educadores ambientals que estem desenvolupant perquè totes les activitats que es proposin siguin amigables amb l’autisme i estiguin adaptades a persones autistes, i que, al mateix temps, també puguin servir a altres col·lectius. De fet, vam començar a definir de quina manera s’explicaran les diferents activitats de natura i com acompanyarem a descobrir o redescobrir la natura a les persones del col·lectiu autista:

  • Les activitats que es proposin, estaran classificades del nivell 1 al 5, depenent del grau de contacte previ que hagin tingut les persones autistes i les seves famílies amb la natura. L’objectiu és proposar un recorregut pedagògic adaptat de reconnexió amb la natura amb totes les adaptacions necessàries.
  • Vam definir aquestes adaptacions, així com el vocabulari a utilitzar, i el material de suport i d’anticipació com ara horaris visuals, entre altres. En aquest sentit, hi haurà suports genèrics a totes les activitats i altres que seran més concrets i específics d’exercicis concrets.
  • Vam decidir que, mitjançant l’anticipació i el treball durant l’execució de l’activitat i la reflexió posterior, treballaríem per reduir pors de tothom: de les persones autistes, de les famílies, però també dels mestres i dels mateixos educadors i educadores ambientals, és a dir, reduir la sensació d’angoixa que tenen alguns professionals quan saben que rebran persones autistes a les seves activitats, pensant que és un risc. Òbviament, això no és així, i tothom té dret a gaudir de les activitats amb les adaptacions que calguin i la llibertat que es mereix.

Va ser molt interessant veure la sensibilitat dels educadors i educadores, van reconèixer que una societat és diversa quan hi participa tothom, i que fa millors persones tant a aquests professionals com a les altres persones que participen en les activitats.

Agraïm a la Xarxa d’Educació Pirineus Vius aquesta oportunitat. La pròxima trobada serà a mitjans de maig a la seu de la Federació Catalana d’Autisme, a Barcelona.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *