Les persones amb discapacitat intel·lectual i/o autisme reclamen unes eleccions municipals inclusives i accessibles que garanteixin el seu dret a vot

Les persones amb discapacitat intel·lectual i/o autisme reclamen unes eleccions municipals inclusives i accessibles que garanteixin el seu dret a vot

Dincat, representant del sector de la discapacitat intel·lectual a Catalunya, apel·la a l’administració pública i tots els partits polítics a promoure unes eleccions municipals accessibles que facilitin i fomentin la participació en igualtat de condicions de les persones amb discapacitat intel·lectual de cara als comicis de maig. La Federació Catalana d’Autisme s’adhereix a aquesta demanda perquè es garanteixi al dret a la participació en igualtat de condicions de les persones amb autisme/autistes en les eleccions de maig.

En aquest sentit, la federació recorda que és imprescindible crear entorns electorals accessibles i promoure l’accessibilitat cognitiva en totes les fases del procés electoral, facilitant-ne la comprensió ja sigui creant documents en lectura fàcil, utilitzant una senyalística accessible o fent pedagogia entre les persones implicades en el procés sobre com donar suport a persones amb discapacitat.

Una de les principals reivindicacions, de fet, i sobre la qual Dincat ja ha apel·lat a tots els partits polítics en diverses ocasions, és la importància d’adaptar els programes electorals a lectura fàcil per tal que tothom els pugui entendre, una pràctica molt poc habitual que, no dur a terme, suposa una vulneració del dret a la informació de moltes persones. Dincat recorda que la Lectura Fàcil és el mètode de creació, adaptació i validació de documents perquè siguin més fàcils de llegir i entendre.

Víctor Galmés, director de Dincat, reivindica que “les eleccions han de ser accessibles i inclusives si volem ser un país realment democràtic on totes les persones tinguin el dret a participar en igualtat de condicions.” “És un deure de la societat i de l’administració pública garantir que tota persona que tingui la voluntat de votar, compti amb les eines, suports i recursos necessaris. Cal, per tant, i com a punt de partida, que tota la informació electoral sigui de fàcil comprensió i s’eliminin urgentment totes les barreres d’accessibilitat cognitiva que puguin dificultar la participació del nostre col·lectiu”, afegeix.

Per tot plegat, Dincat ha posat en marxa una campanya de sensibilització i incidència política i social i ha desenvolupat accions de formació i informació adreçades a persones amb discapacitat intel·lectual i a professionals de les entitats per promoure i fomentar la participació entre el col·lectiu. Al mateix temps, s’ha iniciat una ronda de trobades amb els diferents partits polítics per a reclamar unes eleccions accessibles i traslladar les principals demandes del col·lectiu. De la mateixa manera, la federació s’ha posat en contacte amb diferents associacions municipalistes per generar aliances i sinergies que contribueixin a fer efectives les demandes del sector.

Des de la Federació Catalana d’Autisme també demanem una millor accessibilitat de tot el procés que impliquen els comicis. En el cas de l’autisme cal tenir en compte la importància de la sensibilització sobre aquesta condició de les persones implicades, així com l’ús de pictogrames en els programes i per a la senyalització d’espais, i la disponibilitat de zones amb reducció d’estímuls per a les persones amb hipersensibilitat sensorial. En una societat democràtica és vital que totes les persones puguin votar i decidir el seu futur en igualtat de condicions.

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *