Moltes entitats de la Federació en crisi degut al retard en la resolució de la subvenció de l’IRPF

Moltes entitats de la Federació en crisi degut al retard en la resolució de la subvenció de l’IRPF

Des de la Federació Catalana d’Autisme volem expressar el nostre malestar i el patiment de moltes de les entitats que representem pel retard en la resolució de les assignacions per la subvenció amb càrrec al 0.7% de l’IRPF.

Per aquesta subvenció, que es va presentar a principis de desembre, 15 entitats membre de la Federació Catalana d’Autisme han demanat un total d’ 1.961.241€ per tal de finançar projectes valorats en 3.308.416€ que repercutiran, de manera directa, en la millora de la qualitat de vida de les persones amb autisme.

En alguns casos, el retard en l’IRPF també se suma al retard en la concessió d’altres subvencions de caire no competitiu (SOC), subvencions importants per la digitalització de les entitats (Kit digital) o altres estimacions com la COSPE que tampoc no s’han resolt.

Aquests projectes, com tot el tercer sector, responen a una necessitat de l’administració de cobrir serveis a través d’entitats formades arrelades al territori per tal d’atendre a una població a la qual no es pot arribar, de manera adequada, a través dels circuits públics.

Aquesta complementació público-social és VITAL per a moltes persones amb autisme i moltes famílies que confien en les entitats i que es beneficiaran dels projectes plantejats que van des de programes de respir, fins a projectes d’atenció directe, passant per reformes estructurals d’edificis o adaptació d’espais per fer-los més accessibles i funcionals.

Canvi en els tempos

La resolució de la subvenció pot arribar a sortir fins a 6 mesos després de la convocatòria. Això vol dir que l’administració té temps fins el proper dia 22 de maig. Els principals esculls per a les entitats membre de la Federació, però, són els següents:

  • La convocatòria va sortir tard, per tant, la resolució també arriba tard
  • En edicions anteriors, la convocatòria sortia al setembre i, per tant, les entitats tenien la resolució al març de l’any executant
  • Això feia que hi hagués un retard en l’ingrés de 3 mesos respecte als projectes en any executant
  • Enguany, però, les entitats han hagut de començar a executar els projectes presentats, sense rebre l’ingrés i havent d’esperar quasi sis mesos
  • Aquest fet, en molts casos, ha col·locat a les entitats en una situació agònica

A les peticions de concreció sobre quan es resoldrà la subvenció l’administració respon sempre que “aviat”, i aquest aviat es va endarrerint més i més. Demanem concreció, informació i suport per part de l’administració per tal d’evitar que aquest retard causi la cancel·lació de projectes molt importants i significatius per la vida de moltes persones.

Agraïm tota la feina que entitats com la Taula del Tercer Sector, a la que estem afiliades, i COCARMI estan fent per tal d’obtenir informació i instar l’administració per tal que resolgui ràpidament  la situació: les entitats estem desesperades ja que són projectes que ja han estat iniciats, pels quals es compta amb professionals retribuïts i que garanteixen un benestar i un acompanyament a un col·lectiu molt vulnerable.

Incidència política

Després de la Interpel·lació de la setmana passada al Govern sobre el finançament de les entitats del Tercer Sector Social, el grup Parlamentari Socialistes i Units per Avançar ha entrat una moció al Parlament que exigeix la actuació del Govern pel que fa a:

  • La creació del Grup de Treball Mixt entre la Generalitat i la Taula del Tercer Sector per a millorar el sistema de subvencions, i del qual formaran part els departaments que gestionen les subvencions: Economia i Hisenda, Salut, Igualtat i Feminismes, Justícia, Drets Socials, Empresa i Treball i Presidència.
  • “Pactar amb les entitats del Tercer Sector un calendari de convocatòries de subvencions que es resolguin l’any anterior al període d’execució o com a molt tard el primer trimestre de l’any en curs.
  • “Garantir un finançament estable i propi a les entitats federatives i compensar la disminució dels imports atorgats que van partir les federacions a la darrera resolució de la COSPE 2021-2022.”
  • “Establir un termini màxim de resposta a les al·legacions presentades per les entitats de 25 dies hàbils, garantint així una resposta motivada i individualitzada a cada cas.”

Aquests i la resta de 13 punts de la moció es debatran probablement aquesta setmana al Parlament i es realitzarà la votació.

Des de les entitats, estarem pendents del resultat de la votació. Esperem que la moció presentada suposi la millora del sistema de subvencions i es resolgui d’una vegada per totes el retard en la resolució de les assignacions. Insistim que les entitats depenem d’aquestes ajudes per poder implementar i desenvolupar els nostres projectes, destinats a garantir els drets de les persones amb autisme i les seves famílies.

 

La Federació Catalana d’Autisme representa les següent entitats:

Asperger New Life · Associació Aprenem · Assotea · Ateate · Centre de Recursos Aprenem Barcelona · Autisme amb Futur · CRTEACC · Fundació Autisme Mas Casadevall · COADI · Fundació Junts Autisme · Univers Àgatha · Teacció · Fundació Adimir · Pas a Pas · Fundació Guru · Associació Plançó · Fundació Els Xiprers · Avancem Junts · Viu Autisme · Tea Garrotxa · Associació Supera’TEA · TEA Alt Empordà· Associació EVI (Espai de Vida Independent) · Associació ISTEA · Lovaas Foundation · RubiTEA · El Globo Azul · Fundació Estany · Càtedra Autisme Girona · Cooperativa Can Roure · Todos en Azul · Specialisterne

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *