Programa de prevenció de LGTBIQA+fòbia i d’atenció i acompanyament a les persones LGTBIQA+

Programa de prevenció de LGTBIQA+fòbia i d’atenció i acompanyament a les persones LGTBIQA+

El Programa de prevenció de LGTBIQA+fòbia i d’atenció i acompanyament a les persones LGTBIQA+ és un nou projecte de la Federació Catalana d’Autisme que té per objectiu millorar l’acompanyament i potenciar l’empoderament de les persones del col·lectiu autista que també estan dins el col·lectiu LGTBIQA+, així com reduir conductes disfòbiques i homofòbiques en l’entorn immediat de la persona.

Aquest projecte consisteix en una sèrie de xerrades i formacions sobre com acompanyar a aquella part del col·lectiu LGTBIQA+ que té un diagnòstic d’autisme. Hi ha quatre línies d’actuació:

1) Formació a les entitats.

  • Llenguatge inclusiu
  • Acompanyament respectuós
  • Transició de gènere
  • Dignificació de les diferents manifestacions identitàries pel que fa al gènere i la sexualitat.

Aquestes formacions es faran en línia o presencialment i es duran a terme de manera individual per a cada entitat federada que ho sol·liciti. D’aquesta manera, es formarà a les famílies i professionals de l’organització en qüestió per tal de poder atendre els casos particulars.

2) Formacions a persones autistes pel que fa als seus processos d’identificació de gènere i empoderament de l’orientació del desig.

Consistiran en xerrades obertes entre persones del col·lectiu dinamitzades per una persona especialitzada que també forma part del col·lectiu, on es donaran referències sobre entitats d’autisme i entitats LGTBIQA+.

Si la persona autista forma part d’una entitat federada, es contrastaran informacions (sempre amb el seu consentiment) entre les seves percepcions i la informació obtinguda per part de la família per tal de generar espais de trobament/retrobament).

3) Contacte, formacions i col·laboració amb organitzacions representants del col·lectiu LGTBIQA+ per tal d’informar sobre l’autisme i poder crear sinergies entre elles i les entitats de persones amb autisme i les seves famílies. L’objectiu és que aquestes organitzacions puguin acompanyar les persones autistes de manera adequada en tots els sentits.

4) Avaluació de resultats i investigació sobre el benefici de reduir distàncies entre la diversitat cognitiva i la diversitat de gènere per millorar la seva normalització.

Les xerrades d’aquest programa complementaran les formacions que s’ofereixen dins el marc del projecte “No soc millor que ningú, no soc pitjor que ningú”, que la Federació Catalana d’Autisme ha posat en marxa per fer front a l’assetjament escolar que pateix gran part de l’alumnat amb autisme.

Fins ara no s’ha treballat de manera directa amb les entitats de familiars i/o de persones autistes sobre aquest tema de manera tan específica, ni tampoc amb  les persones autistes i del col·lectiu LGTBIQA+. A més, la tendència sempre ha estat que la persona autista trobi eines i s’adapti, deixant en un segon lloc al seu entorn: aquest projecte posa en un mateix nivell les accions d’acompanyament directe del col·lectiu autista i les accions d’acompanyament directe a l’entorn d’aquest col·lectiu.

A Catalunya, hi ha més d’una vintena d’entitats que representen el col·lectiu LGTBIQA+. L’impacte a nivell social, a nivell territorial i a nivell cultural d’accions que posin en contacte ambdós col·lectius és de gran magnitud i podria donar resposta a molts dubtes i angoixes que assalten tan les persones autistes com els seus familiars. Les formacions executades contribuiran a treballar l’empoderament, l’autoreconeixement i l’autoestima.

L’assessorament i les formacions es començaran a oferir el març de 2023, a entitats LGTBIQA+ de tot el territori català de manera presencial, online, telefònica o per mitjà de mails, així com a les entitats federades.

Amb el suport del Departament d’Igualtat i Feminismes de la Generalitat de Catalunya.

 

 

 

 

La Federació Catalana d’Autisme representa les següent entitats:

Asperger New Life · Associació Aprenem · Assotea · Ateate · Centre de Recursos Aprenem Barcelona · Autisme amb Futur · CRTEACC · Fundació Autisme Mas Casadevall · COADI · Fundació Junts Autisme · Univers Àgatha · Teacció · Fundació Adimir · Pas a Pas · Fundació Guru · Associació Plançó · Fundació Els Xiprers · Avancem Junts · Viu Autisme · Tea Garrotxa · Associació Supera’TEA · TEA Alt Empordà· Associació EVI (Espai de Vida Independent) · Associació ISTEA · Lovaas Foundation · RubiTEA · El Globo Azul · Fundació Estany · Càtedra Autisme Girona · Cooperativa Can Roure · Todos en Azul · Specialisterne · TEA Moianès · Associació Autisme Pallejà · Héroes Sin Capa · Fundació Onada

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *