Samsung presenta una app que “silencia les pors” de les persones amb autisme

Samsung presenta una app que “silencia les pors” de les persones amb autisme

  • Samsung —en col·laboració amb l’agència Cheil, la Confederació Espanyola d’Autisme i altres nou entitats nacionals— ha presentat una aplicació basada en Intel·ligència Artificial que pretén millorar el dia a dia de les persones amb Trastorn de l’Espectre Autista a través de la cancel·lació automàtica de sorolls.
  • A través d’una app gratuïta connectada als auriculars sense fils Galaxy Buds2 Pro, és possible obtenir un “coixí de seguretat sonor” monitorant els decibels i aplicant de manera personalitzada i per categories la cancel·lació de sorolls.
  • La solució ha estat testada per nou associacions i federacions espanyoles de l’autisme i compta amb l’aval de la Societat Espanyola de Psiquiatria i Salut Mental, la principal institució mèdica d’Espanya en temes de salut mental i autisme.

Madrid – 31 de març de 2023 – Samsung Electronics Ibèria, dins del seu programa Tecnologia amb Propòsit, ha posat en marxa el projecte Unfear amb l’objectiu de millorar el dia a dia de les persones amb autisme minimitzant, a través de la tecnologia, les molèsties que poden ocasionar els sorolls. Ho ha fet en col·laboració amb l’agència Cheil, la Confederació Espanyola de l’Autisme i altres nou entitats nacionals del Tercer Sector.

A Espanya, al voltant de 450.000 persones presenten trastorn de l’espectre autista (TEA), una condició del neurodesenvolupament que es manifesta durant els tres primers anys de vida i es prolonga al llarg d’aquesta. Les persones amb autisme solen tenir hipersensibilitat auditiva, la qual cosa es tradueix en intolerància, malestar i, fins i tot, ansietat durant l’exposició a determinats sons.

Conscients de la influència dels nivells de pressió acústica en les persones amb autisme, Samsung ha treballat en una solució basada en Intel·ligència Artificial que silencia els sorolls tant externs -alteracions i sorolls de l’ambient- com els sorolls o alteracions en el contingut que es reprodueix en els auriculars a través d’un telèfon intel·ligent.

En paraules d’Alfonso Fernández, Iberia CMO & Head of Direct to Consumer a Samsung Electronics Iberia, “El projecte Unfear és el resultat de les sinergies i el compromís entre tots els actors involucrats. Es tracta de pura ‘tecnologia amb propòsit’ que des del seu plantejament ha involucrat activament als usuaris finals. Després de mesos de testeig amb les entitats d’autisme, estem especialment emocionats amb els resultats obtinguts. D’aquí ve que vulguem conscienciar sobre l’autisme, els reptes diaris dels qui conviuen amb TEA i, per fi, una solució tecnològica que pot canviar a millor el seu dia a dia”.

Neix Unfear, un “para-xocs auditiu” que millora el benestar de les persones amb TEA

Unfear és una aplicació Android, gratuïta per a la seva descàrrega a Espanya des de Play Store i Galaxy Store per a telèfons intel·ligents compatibles amb versions d’Android 10 i superiors i, també, amb els auriculars Galaxy Buds2 Pro. Aquests cascos sense fils compten amb tecnologia punta quant a so HiFi i a la cancel·lació de soroll activa, entre altres prestacions.

Darrere de l’app Unfear hi ha mesos de conceptualització, disseny i desenvolupament en els quals s’han involucrat fins a nou federacions i associacions d’autisme espanyoles (Federació Autisme de Madrid, Federació Catalana d’Autisme, Associació Asperger New Life, Fundació Junts Autisme, Fundació Autisme Mas Casadevall, Associació Nou Horitzó, Associació Cepri Per a la Recerca i L’Estudi de la Deficiència Mental, ADISAGUA, Associació de Persones amb Discapacitat del Guadarrama, SumateA, Sud Madrid Trastorn de l’Espectre Autista).

L’app —que compta amb l’aval científic de la Societat Espanyola de Psiquiatria i Salut Mental (SEPSM)— ha estat desenvolupada per a protegir de qualsevol so que pugui resultar desagradable, de manera automàtica, ja que és capaç d’analitzar el so exterior i activar la protecció configurada pel mateix usuari.

L’app —actualment en la seva versió beta— compta amb unes categories de sons basi, com per exemple els que produeixen les sirenes, metres, obres al carrer, lladrucs, ambulàncies, plors de nens , etc, dels que l’usuari pot seleccionar protegir-se. A més, l’usuari pot personalitzar a partir de quants decibels vol que l’aplicació activi la cancel·lació de soroll activa dels auriculars, aïllant-li així de la font d’estrès.

Unfear també modula en temps real la sortida d’àudio dels auriculars, evitant canvis bruscos de so i mitigant aquells sons que estressen especialment al col·lectiu TEA. L’app controla tant el volum de sortida com l’ona ajustant en temps real el volum i l’equalització per a cancel·lar els sorolls que poden aparèixer mentre es juga, es veu una pel·lícula o es navega per xarxes socials.

A vegades, la minimització personalitzada dels sons no és suficient. D’aquí ve que Unfear compti amb un programa d’assistència en cas de crisi que preveu que els auriculars Galaxy Buds2 Pro guiïn a l’usuari amb una teràpia pregrabada amb l’ajuda de professionals i familiars. També disposa d’una opció de SOS per a demanar ajuda. En aquest cas, l’aplicació a través dels auriculars contacten amb el número d’emergència prèviament registrat en l’aplicació.

Unfear per a minimitzar les molèsties de la hiperacusia

Unfear s’encarrega d’analitzar els sons tant interns com externs gràcies a l’àudio capturat del micròfon dels cascos Samsung Galaxy Buds2 Pro o del propi telèfon intel·ligent (l’usuari pot triar l’opció més apropiada a cada moment). L’àudio es captura amb una freqüència de mostreig de 16 Khz, mico i PCM flotant (àudio digital que utilitza modulació de codi de pols) i és interpretat usant el API de la classe AudioRecord.

Aquestes mostres d’àudio s’interpreten de dues maneres: a través d’un analitzador de volum que permet la interpretació de la quantitat de pressió acústica del micròfon en decibels (dBFS, dB full scale) i, també, a través d’un categorizador. En aquest cas, la detecció es realitza a través d’un sistema d’Intel·ligència Artificial que té un model entrenat per a la detecció dels sons que són més molestos per a les persones amb TEA.

Unfear compta amb múltiples modalitats, totes elles enfocades al benestar de les persones que sofreixen TEA i fins i tot hiperacusia. Aquestes són les seves funcions més destacades:

  • Mode sons externs. Aquest mode correspon a la cancel·lació de soroll intel·ligent de l’app. La Intel·ligència Artificial s’encarrega de detectar els sons configurats per l’usuari com a molestos i activa la cancel·lació de soroll de manera automàtica quan es produeixen. L’objectiu d’aquesta funció és protegir les oïdes de la persona autista quan hi hagi sorolls molestos en l’exterior.
  • Mode concentració. Aquest mode permet a l’usuari focalitzar-se en una tasca sense distraccions. Només la seva veu pot pausar la cancel·lació de soroll extern quan aquest vulgui tenir una conversa o escoltar el que ocorre en el seu entorn.
  • Mode contingut mòbil. Aquest mode atenua les freqüències greus i agudes dels continguts reproduïts pel mòbil. L’objectiu d’aquesta funció és que l’usuari pugui gaudir de música, pel·lícules, RRSS i videojocs sense estrès acústic.
  • Mode calma. Només amb prémer el botó, un so prèviament carregat a l’app es reproduirà immediatament. L’objectiu d’aquesta funció és poder ajudar i relaxar a l’usuari enmig d’una possible crisi.
  • Botó SOS. En prémer aquest botó, Unfear farà una trucada automàtica al contacte d’emergència triat prèviament a l’app.

Sobre Samsung Electronics Co., Ltd.

Samsung inspira al món i construeix el futur amb idees i tecnologies transformadores. La companyia està redefinint el món dels televisors, telèfons intel·ligents, wearables, tauletes, electrodomèstics, sistemes de xarxes, memòries, sistemes LSI, fabricació de semiconductors i solucionis LED. Per a més informació, si us plau, visiti la web Samsung Newsroom news.samsung.com/es

Samsung: Tecnologia amb Propòsit

Samsung treballa per a millorar la vida de les persones trencant barreres a través de la tecnologia. Una iniciativa capaç de construir una societat millor. Un compromís permanent que es materialitza en quatre pilars d’actuació: educació, cultura, accessibilitat-benestar i ocupabilitat-emprenedoria.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *