Sobre el programa 100×100 Únicos de la productora Shine Iberia emès a Telecinco

Sobre el programa 100×100 Únicos de la productora Shine Iberia emès a Telecinco

La setmana passada es va emetre a Telecinco el primer episodi de 100X100 Únicos, un programa adquirit per la productora Shine Iberia en el qual persones autistes/amb autisme entrevisten a personatges públics del món de l’esport, la política i la cultura.

Des de la Federació Catalana d’Autisme celebrem que es dediqui un espai a la televisió en horari de màxima audiència per mostrar l’autisme. Actualment i malauradament una gran part de la societat encara té molt desconeixement sobre la condició, sobretot aquelles persones que no conviuen amb familiars o amistats autistes.

Un aspecte molt positiu de 100×100 Únicos és que pretén mostrar la diversitat de l’espectre autista, ja que hi participen persones de perfils molt diferents i això ajuda a trencar estereotips i creences errònies. Creiem, però, que no és suficient, ja que sempre hi ha una part del col·lectiu que queda invisibilitzada, com és el cas de les persones sense llenguatge i/o amb més necessitats de suport que, per qüestions de gestió de l’angoixa, d’impossibilitat de canviar les rutines, de la pressió que un viatge o un canvi gran de context suposaria, no poden accedir a aquests espais.

Tot i això, valorem positivament aquest primer pas cap a una millor comprensió de l’autisme i de la visibilització de la diversitat de la nostra societat. Tenim constància de la implicació de la productora amb diversos departaments de la Confederación Autismo España i altres federacions i entitats d’autisme per garantir el màxim respecte i tracte possible cap al col·lectiu, tant en les jornades de gravació com en el resultat final emès en pantalla.

Entenem la sensibilitat i les opinions diverses que suscita un programa com aquest dins el col·lectiu. Des de la Federació respectem tots els punts de vista, especialment els de les persones que participen en el programa i els de les altres persones del col·lectiu, sempre que aquestes opinions s’expressin amb respecte i fonament. Rebutgem activament qualsevol mena d’atac als/les participants, a les seves famílies o a la productora: la nostra intenció és fer crítiques constructives i reflexions que ajudin a crear una societat més serena, més conscient de la diversitat en general i de l’autisme en particular.

Esperem les pròximes entregues del programa, seguirem treballant perquè l’autisme quedi reflectit en els diferents espais de comunicació, sensibilització, interacció i participació en tota la seva heterogeneïtat i perquè el dia a dia de les persones autistes i les seves famílies vagi cada cop millor.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *